查看完整版本 : wordpress 唔係 MVC 架構,到底係乜架構?

tk24chan 2018-11-16 04:53 PM

wordpress 唔係 MVC 架構,到底係乜架構?

是咁的。我有一位做 programmer 的朋友,
佢做開 tailor-made program website, 十分到家。
但對 wordpress, 佢會用"這東西" 來形容。
佢覺得用 wordpress 來起網站要達到某功能/目的, 感到吃力。
他認為 wordpress 這東西, 不是他所熟悉的框架, (他指是PHP framework, 例如 cakePHP), "這東西" 不是 MVC 架構的。
他甚至認為這東西, 根本唔係PHP, 要command 出一D野, 唔係用打 PHP, 係用 wordpress 自己一套的 API 來實現。

然而佢覺得 wordpress 同佢平時用既 PHP framework 好唔同, 只知道 D 野用 function.php 一個 file, 唔似MVC架框有 mod, view 同 controller。

[[i] 本帖最後由 tk24chan 於 2018-11-16 05:03 PM 編輯 [/i]]

dustinbrian 2018-11-18 04:30 PM

wordpress唔係一個架構,可以視之為一個platform, 入面有預制組件,等你好快咁起個網站出黎
有好多嘢係預制,係人地寫,變咗改就好困難

ycy101 2018-11-20 05:42 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

hkbankerjay 2018-11-22 12:19 PM

WordPress係CMS唔係framework.
頁: [1]
查看完整版本: wordpress 唔係 MVC 架構,到底係乜架構?