查看完整版本 : 渣撚嘅我 忽發奇想問勁人。只勁人答。謝

3個不安的師兄 2018-11-20 01:23 AM

渣撚嘅我 忽發奇想問勁人。只勁人答。謝

1)check 西同running西。認真和對手對戰、 誰用得較多?
2)茖西 是否瞄決波時一定真要張個 pocket “移左或移右”一点。是否一定要!

專小令受堂 2018-11-20 05:41 AM

[quote]原帖由 [i]3個不安的師兄[/i] 於 2018-11-20 01:23 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=490796184&ptid=27861131][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
1)check 西同running西。認真和對手對戰、 誰用得較多?
2)茖西 是否瞄決波時一定真要張個 pocket “移左或移右”一点。是否一定要! [/quote]
1)我見總統用得最多,很多時見佢check 西同running西同時間一齊用。
2)冇錦必要,可以把自己眼睛“移左或移右”也一樣。
有乜唔明可繼續發問。

Regjamie 2018-11-20 11:00 AM

i copied from other

"西"的英文是side, 亦即是打擊cue波的兩側。而Check有限制的意思,首先side要在cue波碰到cushion時才有效果。而check side跟running side是相對於沒有落side而言。在沒有落side的波在撞到cushion後,會按照入射角=出射角的原理反彈出來。

hello7777 2018-11-20 02:24 PM

假設現在ridgt side 打藍波 較 pink :
Check side =打白波中心点近低(即黃綠啡)分區域
Running side =打白波球中心点近高分(即黑柴)區域

我有錯?

專小令受堂 2018-11-20 08:16 PM

*** 該帖被屏蔽 ***

hello7777 2018-11-20 09:26 PM

專小令受堂 2018-11-21 12:05 AM

頁: [1]
查看完整版本: 渣撚嘅我 忽發奇想問勁人。只勁人答。謝