查看完整版本 : 你好,之華 (Last Letter) 討論區

Sampras.l 2018-11-30 06:10 AM

你好,之華 (Last Letter) 討論區

[img]http://assets.wmoov.com/movie/photo/201811/image001_1541736301.jpg[/img]

姐姐袁之南離世的那個清晨,匆匆留下一封信和一張同學會邀請函。妹妹之華 (周迅 飾) 代替姐姐參加,遇見年少時的傾慕對象尹川 (秦昊 飾),之華意外地開始向尹川寄出沒有回郵地址的信,講述日常生活中的瑣事及煩惱。另一方面,尹川把回信寄往記憶中之南的舊居,之南的女兒睦睦在好奇心驅使下以母親的名義回信。三人相互傾訴和追憶,往日的記憶慢慢蘇醒,漸漸揭開了三代人糾葛的故事…同時也呼喚著每個人邂逅內心最好的自己。

info from wmoov

[url]https://www.youtube.com/watch?v=Af_spID5ST8[/url]

mirror_image 2018-11-30 08:50 AM

Thanks Sampras!  岩井俊二拍中國電影,有興趣。

mirror_image 2018-11-30 06:37 PM

岩井俊二想食返情書條水,但珠玉在前,我覺得質素差幾遠,今次寫信呢條橋用得麻麻,選角亦有問題,尹川成年版同少年版落差太大,好難想像兩個係同一個人。

比較突出係做袁之南嘅小妺妹,氣質出眾,絕對令人相信男主角對佢一見鍾情,做尹川少年版嘅演員亦好吸引。

可惜故事唔掂,搵胡歌做第三者/壞人亦格格不入,俾人感覺袁之南自殺其實係自己攞黎,結尾封遣書明明係寫俾仔女,但內容係抄返畢業禮嘅謝師辭,令人啼笑皆非。完全感覺唔到之南有幾愛尹川,入面大部分人都係受害者,最慘係佢一對仔女。

不過攝影同氣氛依舊出色,我俾 70 分,不要期望太高。

嬉皮浪之泉 2018-12-1 01:03 PM

我個人比較喜歡之華,之南與尹川三者之間的初戀戲份,劇情也以此為主線。如果尾段可以稍為交代一下之南的遭遇就更好! P. S 因此劇我開始留意一新女星:張子楓!原來她就是唐山大地震的女童星!真是好有天份!

一人行 2018-12-3 02:33 PM

感覺唔係太高水準嘅作品,難怪即使喺內地,本片評價也不高。

係拍得有情懷嘅,配樂、攝影、剪接等都到位。

但劇本呢?唔係話差,但相比起當年情書嗰種觸動人心,甚至係震撼人心,今次個劇本實在平凡得多啦!

男主對當年心上人嗰份情嘅震撼力,相比起藤井樹嗰段真係相差太遠,經典可一不可再啊!

劇本亦花左太多地方講三代同堂,下一代嗰兩個細路女或許同主線仲有關係,但細路仔嗰部分顯得唔需要,上一代嘅角色更加可以省去,太多支線就削弱左主線。

嗰編畢業講詞亦出現得太多次,尤其出現喺封遺書更加無厘頭,如果係想令觀眾聯想到當年一對男女同學一齊創作呢編文嘅情懷,我只可以講出嚟嘅效果唔太好。

總結,如果當年情書看後能令人廿年都難以忘懷嘅話,本片可能只係廿日罷了。不過如果唔本住對情書嘅情意結睇本片嘅話,獨立嚟睇,本片都仲可以一看嘅。

[[i] 本帖最後由 一人行 於 2018-12-3 02:49 PM 編輯 [/i]]

siugijar 2018-12-9 09:14 AM

第三者嘅老婆又咁輕易放一個陌生男人入屋。。。
頁: [1]
查看完整版本: 你好,之華 (Last Letter) 討論區