查看完整版本 : 未考牌 既accounting degree holder 做5年值幾多人工?

nigolden 2018-12-2 07:17 PM

未考牌 既accounting degree holder 做5年值幾多人工?

類似會計文員, 私人公司, 唔係政府ACO,  5.5days

[size=7]唔係[/size]註冊會計師...

私人公司5年值幾多錢?

accounting degree holder, [size=7]唔係[/size]名校

helloguy 2018-12-2 07:25 PM

你諗好第時搵工,人地問你,"點解咁多年你都唔考牌,你係咪想撈呢行架?" 呢個問題既答案未?

利申: 會計 degree 考牌肥到兩份卷加埋都唔夠合格分數既超級失敗者,被問以上題目 n 次,最後搵唔到會計工,現已轉行做admin 大打雜,人生已完。 :smile_43:

nigolden 2018-12-2 07:27 PM

唔係我黎, 我唔係讀accounting 呢D 頹科:smile_o13:

我問下, 因為我唔知私人市場價位:smile_o05:

helloguy 2018-12-2 07:33 PM

[quote]原帖由 [i]nigolden[/i] 於 2018-12-2 07:27 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=491398030&ptid=27886957][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
唔係我黎, 我唔係讀accounting 呢D 頹科:smile_o13:

我問下, 因為我唔知私人市場價位:smile_o05: [/quote]

會計唔係頹科,當大家都唔係好知咩叫無償加班時,會計四大行已經走在時代尖端行緊日做16 小時,同同事係客戶公司一齊除夕倒數然後繼續開工既生活,只不過會計有 rule 跟,而有rule 跟既野,就註定係最快俾 AI 取代。

我諗要知私人市場價位,去返會計界問啦,但其實通街都有牌人士,知咩價位都無咩用,因為出得起好少少人工既公司都唔會考慮,除非低到痴線有會計牌既人唔會應徵囉.....

Beyond2014 2018-12-27 02:34 PM

其實會計有牌人工都好低:
頁: [1]
查看完整版本: 未考牌 既accounting degree holder 做5年值幾多人工?