查看完整版本 : 意大利租車去法國 瑞士

fatkings 2018-12-5 02:58 PM

意大利租車去法國 瑞士

黎緊6月打算係米蘭租車 去5漁村 然後南法睇草,最後可能去瑞士玩3日返米蘭還車。

想問下
1,入法國,瑞士需要係邊境買sticker嗎?
2,法國好似有法例架車一定要有反光背心同3角標誌,問左租車公司話要自己買。。。。

3, 尼3國highway收費貴嗎?
4,有無其他事情需要注意呢?謝謝
試過係克羅地亞,斯洛文尼亞,波蘿的海3國,西班牙 自駕都無听過要強制第2點,有無朋友可以分享下經驗,唔該晒。

[[i] 本帖最後由 fatkings 於 2018-12-5 03:06 PM 編輯 [/i]]

Boop-boop 2018-12-5 04:11 PM

幾年前夏天小弟都試過好似樓主咁喺米蘭租車,再揸去南法同Chamonix一帶(冇去瑞士),或者可以嘗試解答下:
1/ 你所講嘅sticker 應該喺Vignette, 法國唔使買,但入瑞士需要
2/ 我租車時冇留意呢點,亦冇預備呢D嘢
3/ 法國同意大利嘅路費冇特別留意貴唔貴
要留意嘅係南法山城道路普偏較窄多灣,小心駕駛同盡量不要揸夜車,山城內亦不宜揸車,泊低車用雙腳漫步仲好。另外海邊熱門城市如Nice 市中心泊車費亦較貴。
預祝旅途愉快順利!

[[i] 本帖最後由 Boop-boop 於 2018-12-5 04:14 PM 編輯 [/i]]

Boop-boop 2018-12-5 04:23 PM

揸車睇薰衣草路線可以參考呢度:
[url=www.theluberon.com/activities/lavender-provence]www.theluberon.com/activities/lavender-provence[/url]

fatkings 2018-12-5 04:28 PM

[quote]原帖由 [i]Boop-boop[/i] 於 2018-12-5 04:11 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=491537728&ptid=27892776][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
幾年前夏天小弟都試過好似樓主咁喺米蘭租車,再揸去南法同Chamonix一帶(冇去瑞士),或者可以嘗試解答下:
1/ 你所講嘅sticker 應該喺Vignette, 法國唔使買,但入瑞士需要
2/ 我租車時冇留意呢點,亦冇預備呢D嘢
3/ 法國同意大利嘅路費冇特別留意貴唔貴
要留意嘅係南法山城道路普偏較窄多灣,小心駕駛同盡量不要揸夜車,山城內亦不宜揸車,泊低車用雙腳漫步仲好。另外海邊熱門城市如Ni ... [/quote]

多謝BOOPBOOP師兄回覆,入瑞士要買Vignette 唔該晒.

問左租車公司同以下網站.....都話要, 煩惱中........[url]https://cn.france.fr/zh-hant/[/url]行前須知/114597
[b]以下是您在法國自駕時需要遵守的若干規則:[/b]
[list][*]除非另有明示,通常而言,城市限速為每小時50公里,公路限速為每小時90公里,高速公路限速為每小時130公里[*]最低駕駛年齡為18歲[*]汽車靠右行駛[*]汽車前後排人員都必須系安全帶[*]禁止使用手機,即使是免提通話[*]駕駛者每升呼氣中的允許酒精含量為0.25毫克,青年駕駛員為0.1毫克[*]嚴禁攝入精神活性物質的人員駕車[*]建議白天行車時開啟車燈(近光燈)[*]車內務必準備一件螢光安全馬甲和一個三角警示牌[/list]

fatkings 2018-12-5 04:29 PM

THX!

holyhead 2018-12-6 01:09 AM

意大利租車要有反光背心同3角標誌。
好多歐洲國家都有呢個要求。
經大型租車公司租車都有提供。
意大利小心 ZTL, 舊城區多數有。
意大利高速公路收費我覺得 OK, 平過日本。
瑞士超速罸得好甘。

siurayraybobo 2018-12-6 05:31 AM

法國🇫🇷渣車無咩特別,高速用返香港🇭🇰渣屯公既態度就ok,法國佬都幾狠。
山路小心啲;高速夜晚慢線好多貨車挑你機,要好集中,散散地都120/130

瑞士🇨🇭就⋯記得係邊境買貼紙。
高速有相機,但前車行幾多,跟住行都無問題,大概都係行120/130。我尋日先係蘇黎世還車。租車公司check車果時都有提我,車尾箱有三角嘜同背心。

fatkings 2018-12-6 09:56 AM

多謝咁多位師兄既回覆,而家有啲信心,租車公司都覆左我話車有背心同標誌,就係唔明rental car死都話無要自己買。。。。。。

hoyin@yl 2018-12-6 01:20 PM

入咗瑞士境在最近油站或便利店可買到"V",記得好似40瑞$用一年,貼在車頭玻璃上便可上高速,冇"V"上高速被捉到會罰得好金。相反若全程冇計劃上高速則無需買V,但你要肯定你個GPS唔會帶錯你。
意、法高速都係有收費站,有類似缴費通(不要用,因租車多數冇做申請)、自動缴費(現金+信用咭,好用及有自動找續)、人手收現金(多數排長龍)。意國車手比法國多,要注意及小心。

fatkings 2018-12-6 09:28 PM

[quote]原帖由 [i]hoyin@yl[/i] 於 2018-12-6 01:20 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=491584194&ptid=27892776][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
入咗瑞士境在最近油站或便利店可買到"V",記得好似40瑞$用一年,貼在車頭玻璃上便可上高速,冇"V"上高速被捉到會罰得好金。相反若全程冇計劃上高速則無需買V,但你要肯定你個GPS唔會帶錯你。
意、法高速都係有收費站,有類似缴費通(不要用,因租車多數冇做申請)、自動缴費(現金+信用咭,好用及有自動找續)、人手收現金(多數排長龍)。意國車手比法國多,要注意及小心。 ... [/quote]

張ticket好似vaild14個月,希望有人用過留低就慳返40喇😅
頁: [1]
查看完整版本: 意大利租車去法國 瑞士