查看完整版本 : 咁既情況應該點過死車?

dior123 2018-12-9 10:19 PM

咁既情況應該點過死車?

以下純為考車目的,事關前幾日同個朋友討論開呢個問題。以前我學車聽個師傅講,過死車前、預留兩個車位既空間停低、望清楚迎面有無車、確定無車就望盲點、慢慢抽個頭出去,好似幅圖咁,雙白線又應唔應該反向線過死車呢?

ArseHoLe 2018-12-10 10:03 AM

呢個情況我建議係留係小巴後面約2個車位位置等, 等小巴開走再繼續行。小巴上落客肯定好快開走。

ghostkcleung 2018-12-10 04:05 PM

如果前面嗰部車真係死晒呢?

keepon88 2018-12-11 01:09 AM

上次肥我係肥呢個位第二部小巴彎位,我唔敢過哂双白攪到我衰太近小巴肥左,第一個小巴後1至2個位就係黄格同行人過路處,所以行人過路處前要决定,唔係黄格停一樣肥

rocky79 2018-12-11 11:45 AM

錯重點
應該問咩叫死車

WYJIMMY 2018-12-12 09:42 AM

對,錯重點,有司機喺度叫爬頭不是過死車

KZL 2018-12-13 12:03 AM

雙白線還要對線係彎位落斜
小巴只是落客一定等到佢開車
無司機就要打右燈做晒過死車準備動作盡快駛過

Jonathanchan007 2018-12-13 12:45 AM

油塘3線我考過呢條!預前50米減速 望遠處有冇車上黎先決定做唔做超車 如果有車上黎而你又做左超車 咁就肥硬 呢個位置超車一定要過雙白線唔係會太接近物體!

lockfree 2018-12-13 03:08 AM

呢到我主場, 前面都係總站小巴泊車,近既係旺角,佐敦,遠啲係觀塘車,
除非繁忙時間,會落完客即走, 否則都係停係到收客,大約6-7成滿或已經等左好耐先開一架
估計10-20分鐘先開一架, 我覺得無了期等唔係好方法

個人覺得你以呢個case問師傅意見,佢都話要超車你就放心搵個合適時機超車吧,除非小巴有開車跡象
合格基本條件:
迎面冇車
一隻車門過
不能太近車尾抽出
不能停黃格等候

風險:
小巴超超下開車:一架比較有機會,多架停泊就唔怕,無可能一齊開,可以放心超
未行完有迎面車: 遇到實肥,所有考生遇到算你唔好彩, 但我有一方法加強少少判斷力,只適用於呢個上山位置(平路無效),試下搞低車窗聽下有冇引擎聲上緊黎,唔敢講架架車聽到,但部份車上山引擎係會好嘈,我係呢到等小巴,車未到彎前可以早3-5秒聽到係咪小巴上緊黎

希望可以幫到你

OnlyHuman 2019-1-1 12:37 PM

[quote]原帖由 [i]dior123[/i] 於 2018-12-9 10:19 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=491759529&ptid=27901945][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
以下純為考車目的,事關前幾日同個朋友討論開呢個問題。以前我學車聽個師傅講,過死車前、預留兩個車位既空間停低、望清楚迎面有無車、確定無車就望盲點、慢慢抽個頭出去,好似幅圖咁,雙白線又應唔應該反向線過死車呢? ... [/quote]
有司機冇打死火燈就係生車
生車留一個車位死等,到考官叫過先過或等佢打死火燈
如果打左死火燈,咪當死車,騎少少雙白過車
頁: [1]
查看完整版本: 咁既情況應該點過死車?