查看完整版本 : 商業登記,第一次報稅問題

KZ3 2018-12-18 14:11

第一次好多都唔係太識,想問下咁樣報稅有咩唔得?
只list 幾個月部份

[[i] 本帖最後由 KZ3 於 2018-12-18 02:19 PM 編輯 [/i]]

KZ3 2018-12-19 00:09

有人回答嗎:smile_40:

創業智囊 2018-12-20 08:20

唔得

KZ3 2018-12-20 13:08

邊到唔得,仲要寫D咩?

同行人 2018-12-20 13:55

無限公司?要list番各項支出明細(最好)

KZ3 2018-12-20 14:15

其實我都唔知係點,我係網店應該就係有限公司 ,同埋list 唔知點寫好,因為我正係得買入之後買出,之後賺幾多,唔知仲要寫D咩野。我第1個數係賣出價錢,第二個數係買入價錢,最後個數係賺既

[[i] 本帖最後由 KZ3 於 2018-12-20 04:50 PM 編輯 [/i]]

aerosky 2018-12-22 09:22

[quote]原帖由 [i]KZ3[/i] 於 2018-12-20 02:15 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492243365&ptid=27918618][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
其實我都唔知係點,我係網店應該就係有限公司 ,同埋list 唔知點寫好,因為我正係得買入之後買出,之後賺幾多,唔知仲要寫D咩野。我第1個數係賣出價錢,第二個數係買入價錢,最後個數係賺既 ... [/quote]
冇限定有限都唔清楚?有限你要搵核數師喎?

KZ3 2018-12-22 17:47

我正係有商業登記過,之前就無做過其他,份商業登記亦冇寫我係屬於乜嘢。

seagramlau 2018-12-23 00:15

i think u a not Limited.
if really limited company, u need to fill many form & informaiton when u apply BR.
----------------------------
BTW, IF really limited company, u need call a accountant to submit yr tax applicaiton.
If 無限公司, just list all income & expense in EXCEL form.......do balance sheet, fill in each part in Tax Applicaiton form.
BTW, 無限公司 冇咁嚴的, 只耍列得clearly, keep all invoices....就算你作多些步 petty cash....expense.....make profit not much. 只耍不太離譜.稅局都收貨的.

**u check yr BR company name....hv Limited Company or just xxx trading ? or only company? AS U SAY U DUN KNOW OR U FORGET.**
QQ

KZ3 2018-12-23 02:23

我有做,如上面圖,但佢唔批核又係點解?我無虧蝕

candy.sugar 2018-12-24 16:19

我係無限公司,報左4年如下
收入,減入貨成本,之後再list番需扣減expensive,最後個數net profit/net loss

KZ3 2018-12-24 17:45

有冇圖之類可以睇睇係點做

半夜純情的腳指 2019-1-7 12:23

你跟本吾係做緊賬,你找讀過會計朋友幫你做啦!你唔識好難講。
如你有無銀行賬?
現金賬?
支出賬?
供應商資料提供?
單據證明?
買家資料?
支出洗費賬目?
等等等等?
稅局不是幫你對數學功課,睇你加減數,是要睇你公司盤帳的流程,那個供應商賺了你的錢,你公司的洗費,那客戶付款給你,你錢從何來,如何用去,(工資,租金,電費,速遞等?)
你那間當然不是有限公司,有限公司不再商業登記處申請的。

[[i] 本帖最後由 半夜純情的腳指 於 2019-1-7 03:59 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 商業登記,第一次報稅問題