查看完整版本 : 關正傑,張學友,陳奕迅

天生外圍的流彈 2018-12-22 12:05 PM

關正傑,張學友,陳奕迅

陳奕迅比賽唱望月,張學友唱大地恩情。可否客觀評論各人的歌唱水平與技巧?

大日本天皇陛下 2019-1-3 12:06 AM

關正杰唱得最好,學友最唔掂😎😎

deucslou 2019-1-29 09:36 AM

關正傑絕對係靚聲但略嫌唔夠感情,不過6,70年代歌手一般比較著重咬字,技巧而忽略左感情舒發,好似羅文,鄭少秋,葉麗儀,甄妮等一代歌手. 張學友早期都係賣靚聲+感情,最高峰期代表作應該係“毎天愛你多一些“同“吻別“,但後期佢自行鑽研美聲後就成日係度“燃聲“,感覺有D走火入魔。陳奕迅都係靚聲王,唱歌時唔係好用技巧,但你會感到佢真係好用心同感情去唱,可能受過正統聲樂訓練,所以識得點去控制聲線。唯近年開得太多演唱會,把聲有D“拆“!

[[i] 本帖最後由 deucslou 於 2019-1-29 12:03 PM 編輯 [/i]]

dongping 2019-3-25 01:15 PM

三人中, 個人較喜歡關正傑, 雖然他唱感情歌是有點欠缺! 其實, 我的歌也深受他的影響!

張學友初出度時, 我都很喜歡, 以前老師說, 張的聲音是有"火"的. 到近這十幾年, 都不知道他在唱什麼, 不知是歌曲本身, 或是他在台上的個人表現, 就是不喜歡.....

陳奕辦的聲音就不敢恭维! 他的歌流行, 個人覺得是歌曲本身居功! 

個人就比較喜歡80, 90年代的作品.
頁: [1]
查看完整版本: 關正傑,張學友,陳奕迅