查看完整版本 : 想問下手機充電個火牛或者充電線唔用返原廠嘅會唔會對部機唔好?

sonyeric369 2018-12-26 11:24 PM

想問下手機充電個火牛或者充電線唔用返原廠嘅會唔會對部機唔好?

我用緊V20, 我見佢原裝個火牛OUTPUT寫 5V 1.8A / 9V 1.8A, 如果我有第二隻火牛OUTPUT係 5V 2A / 9V 2A , 咁用佢來充電會唔會傷部機或者嚿電? 另外充電線又有無影響? 謝謝 !

莖先生 2018-12-27 02:48 PM

你個火牛係咩牌子先? 如果你個牌子成日出手機週邊設備,即係火牛呀尿袋呀叉電線呀嗰啲,唔係啲聽都冇聽過嘅雜牌,就應該冇問題。 同埋 V20支援quick charge 3.0,你可以去出面搵啲係 quick charge 3.0嘅火牛, 即係火牛上面會印有(qualcomm quick charge 3.0)呢個字嘅火牛, 有呢個字嘅通常都係真,因為唔可以假印上去。叉電線我就冇研究,但好似話quick charge 3.0嘅火牛一定要配返支援到quick charge3.0嘅叉電線先可以發揮到最好功效用, 你可以去啲舖頭問有冇支援到quick charge 3.0嘅叉電線,火牛就自己搵個啱價錢㗎啦, 我喺 carousell 度搵到個$100有找嘅,仲要唔係雜牌嘅,唔錯。 你可以上網搵 qualcomm quick charge 3.0好處。 其實牌子野都唔需要貴,可以好平就有一個又安全。

莖先生 2018-12-27 02:49 PM

[attach]9152360[/attach]

sonyeric369 2018-12-27 11:27 PM

唔該晒先 :loveliness:

莖先生 2018-12-28 08:55 PM

[quote]原帖由 [i]sonyeric369[/i] 於 2018-12-27 11:27 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492561402&ptid=27934516][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
唔該晒先 :loveliness: [/quote]

咁你個火牛係咩牌子?

EatKla 2018-12-30 04:07 PM

支持!

lhcuser 2018-12-30 07:15 PM

感謝報料
頁: [1]
查看完整版本: 想問下手機充電個火牛或者充電線唔用返原廠嘅會唔會對部機唔好?