查看完整版本 : 東京 草津 日光 聖誕鐵道之旅(完)

精明上學圖 2018-12-27 09:10 AM

東京 草津 日光 聖誕鐵道之旅(完)

今次唔太多鐵路行程
所以相比較少

26號一朝早到成田
由於酒店係淺草
所以當然坐比較平又快嘅Sky Access

落到月台先見到架Skyliner
36分鐘到上野,代價係比Sky Access貴一倍;P
不過最起碼抵坐過NEX
唔買pass的話NEX好貴

所以呢架車幾多人坐
到原定開車時間都仲有一半人未上車
(仲有一個原因係因為擺行李時會塞住成條走廊)
[attach]9151395[/attach]

之後就到Sky Access
都有唔少人等
(特別係酒店於淺草線沿途)
[attach]9151397[/attach] [attach]9151398[/attach]

座椅喺用飛機圖案
呼應連結首都兩大機場嘅Sky Access
[attach]9151399[/attach]

之後買咗張24小時東京metro pass
不停坐銀座線;P

淺草站翻身過後
完全睇唔出已經落成超過100年
再望下紐約:smile_15:

[attach]9151400[/attach] [attach]9151401[/attach]

新1000系

[attach]9151402[/attach] [attach]9151403[/attach] [attach]9151404[/attach]
[attach]9151405[/attach]

[[i] 本帖最後由 精明上學圖 於 2018-12-30 07:07 PM 編輯 [/i]]

精明上學圖 2018-12-27 09:15 AM

去下豐洲市場
坐下百合海鷗號

建議大家如果單純去豐洲市場
就坐有樂町線去豐洲再轉海鷗號
好過由新橋慢慢沿台場兜

新橋出發風景好靚
霸到車頭的話更加可以睇到超闊前面展望

不過雖然海鷗號開5分鐘一班
喺日本已經算好密
但日中時段依然非常多人坐
(特別多遊客或者小朋友)
要霸車頭位有難度

[attach]9151421[/attach] [attach]9151422[/attach] [attach]9151423[/attach] [attach]9151424[/attach] [attach]9151425[/attach] [attach]9151426[/attach] [attach]9151427[/attach] [attach]9151428[/attach] [attach]9151429[/attach] [attach]9151430[/attach]

精明上學圖 2018-12-27 09:18 AM

豐洲去銀座梗係坐有樂町線
[attach]9151451[/attach] [attach]9151452[/attach] [attach]9151453[/attach]

之後坐返銀座線去淺草
[attach]9151454[/attach]

坐東武去skytree
[attach]9151455[/attach] [attach]9151456[/attach]
[attach]9151457[/attach]

精明上學圖 2018-12-27 01:09 PM

出發去草津
搭651系特急草津

[attach]9152144[/attach] [attach]9152145[/attach]
[attach]9152141[/attach] [attach]9152142[/attach] [attach]9152143[/attach]

[[i] 本帖最後由 精明上學圖 於 2018-12-27 01:11 PM 編輯 [/i]]

精明上學圖 2018-12-27 02:45 PM

買咗個米澤牛便當
[attach]9152331[/attach] [attach]9152332[/attach]

同埋牛舌發熱便當
[attach]9152333[/attach]

今日草津號指定席全滿
大部分都喺趁連假一家大細去玩
所以超多小朋友,搞到架車好熱鬧
[attach]9152334[/attach]

到咗長野原草津口
[attach]9152335[/attach] [attach]9152336[/attach] [attach]9152337[/attach]

超多人但好少驗票閘口
加上好多人要去有人通道補票
所以就變成咁
[attach]9152338[/attach]

adle50d 2018-12-27 04:39 PM

6月去過上野站翻新都做得幾好,用回本身結構做翻新保留本身特色同時唔覺用左90年:loveliness: 。銀座線新1000系refreshing ,MTR應參考保留舊有列車設計原素設計新車,取締重口味新設計:smile_45: 。
小弟搭過京成本線京成八幡換乘都營新宿線,本八幡-森下只有座位半滿:smile_14:

精明上學圖 2018-12-27 06:47 PM

長野原草津口去草津溫泉
仲要再轉巴士

(值得一提喺長野新潟pass包巴士,但Tokyo Wide及全國pass唔包)

由於全世界都係去草津溫泉
所以條龍十分長
幸好JR巴士亦安排大量車
[attach]9153007[/attach] [attach]9153008[/attach]

呢架車模仿咗E5塗裝
喺群馬縣出現有d怪;P
[attach]9153009[/attach]

最後分享下草津湯畑嘅相
[attach]9153010[/attach] [attach]9153011[/attach] [attach]9153012[/attach]

[[i] 本帖最後由 精明上學圖 於 2018-12-27 06:48 PM 編輯 [/i]]

精明上學圖 2018-12-27 06:52 PM

[quote]原帖由 [i]adle50d[/i] 於 27-12-2018 04:39 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492545429&ptid=27935022][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
6月去過上野站翻新都做得幾好,用回本身結構做翻新保留本身特色同時唔覺用左90年:loveliness: 。銀座線新1000系refreshing ,MTR應參考保留舊有列車設計原素設計新車,取締重口味新設計:smile_45: 。
小弟搭過京成本線京成八幡換乘都營新宿線,本八幡-森下只有座位半滿:smile_14: ... [/quote]

最欣賞係每個站都按照車站附近景點去設計翻身

例如淺草就用咗雷門做主體
柱塗成紅色,再配合日本燈籠設計
喺港鐵車站配色嘅進階版

精明上學圖 2018-12-28 09:31 AM

而家去緊輕井澤
好大雪
[attach]9154826[/attach]

之後會坐北陸新幹線去大宮

Mmbus 2018-12-28 05:24 PM

[quote]原帖由 [i]精明上學圖[/i] 於 2018-12-27 09:10 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492527301&ptid=27935022][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
今次唔太多鐵路行程
所以相比較少

26號一朝早到成田
由於酒店係淺草
所以當然坐比較平又快嘅Sky Access

落到月台先見到架Skyliner
36分鐘到上野,代價係比Sky Access貴一倍;P
不過最起碼抵坐過NEX
唔買pass的話NEX好貴

所以呢架車幾多人坐
到原定開車時間都仲有一半人未上車
(仲有一個原因係因為擺行李時會塞住成條走廊)
... [/quote]

都唔係咁講嘅
NEX 來回票4000 同埋坐得舒服D:$

精明上學圖 2018-12-28 08:40 PM

去完輕井澤
坐新幹線落大宮

輕井澤站
[attach]9156880[/attach] [attach]9156881[/attach] [attach]9156882[/attach] [attach]9156883[/attach] [attach]9156884[/attach]

E7系行走はくたか
[attach]9156885[/attach] [attach]9156886[/attach] [attach]9156887[/attach] [attach]9156888[/attach] [attach]9156889[/attach]

精明上學圖 2018-12-28 08:43 PM

今夜住大宮站附近
雖然遠離東京市中心
但作為一個大型轉車站
呢到附近都相當熱鬧
如果東京酒店太貴,都可以考慮呢度
[attach]9156900[/attach] [attach]9156901[/attach] [attach]9156902[/attach] [attach]9156903[/attach] [attach]9156904[/attach]

kcleungchris 2018-12-29 02:23 AM

[quote]原帖由 [i]精明上學圖[/i] 於 2018/12/27 18:47 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492550337&ptid=27935022][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
長野原草津口去草津溫泉
仲要再轉巴士

(值得一提喺長野新潟pass包巴士,但Tokyo Wide及全國pass唔包)

由於全世界都係去草津溫泉
所以條龍十分長
幸好JR巴士亦安排大量車
... [/quote]

巴士多人到連東北車都要支援關東車,出埋架E6色版果架就仲正,兩架團聚

精明上學圖 2018-12-29 07:52 AM

[quote]原帖由 [i]kcleungchris[/i] 於 29-12-2018 02:23 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492608620&ptid=27935022][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

巴士多人到連東北車都要支援關東車,出埋架E6色版果架就仲正,兩架團聚 [/quote]

師兄唔講都唔知呢架係東北車:o

不過呢條巴士線好易預人數加班
睇下班草津特急有幾多人坐就得;P

果日指定席一日前已經劃滿
(喺劃位果d人講比我知,好彩果朝早已經劃咗,差少少就要去搶自由席)

精明上學圖 2018-12-29 08:04 AM

一朝早坐特急去日光
攞住Tokyo Wide Pass就當然要坐JR直通特急

由於途經JR日光線太迂迴
所以JR特急“日光”喺會直通東武日光線

一早喺大宮出發
[attach]9158068[/attach]

埼京線月台指示
有留意最近消息嘅,應該都知道遮住d咩:lol
[attach]9158069[/attach]

等一早8:02開嘅特急
[attach]9158070[/attach]

特急東武/鬼怒川專用嘅253系
更新前係NEX用車
[attach]9158071[/attach]
[attach]9158072[/attach]

車上特大頭頂行李架留下NEX嘅蹤影
但翻身過後完全睇唔出歲月痕跡
[attach]9158073[/attach]

椅套用上日光楓葉設計
留意除前方椅背嘅大枱,仲有扶手嘅細枱
[attach]9158074[/attach]

車廂連接位保留NEX年代配色
[attach]9158075[/attach]

kcleungchris 2018-12-29 08:07 AM

[quote]原帖由 [i]精明上學圖[/i] 於 2018/12/29 07:52 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492611043&ptid=27935022][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

師兄唔講都唔知呢架係東北車:o

不過呢條巴士線好易預人數加班
睇下班草津特急有幾多人坐就得;P

果日指定席一日前已經劃滿
(喺劃位果d人講比我知,好彩果朝早已經劃咗,差少少就要去搶自由席) ... [/quote]

E5色同E6色都係東北車
不過岩岩睇番,E5色就有6架,E6色就淨係得一架

精明上學圖 2018-12-29 09:33 AM

日光號於栗橋站開始進入東武路段

栗橋站只作運轉停車,不可上落
JR與東武車長於路軌旁交接
[attach]9158293[/attach]

之後要讓班東武特急行先...
[attach]9158294[/attach]

開始進入東武路段
[attach]9158295[/attach] [attach]9158296[/attach]

到達日光站
首先會見到JR日光站
有班205系
[attach]9158297[/attach]

然後就到東武日光
(要坐JR特急就要去東武日光;P)
[attach]9158298[/attach] [attach]9158299[/attach]

去淺草嘅spacia特急
[attach]9158300[/attach] [attach]9158301[/attach]

車站外面
落緊雪
[attach]9158302[/attach]

精明上學圖 2018-12-29 03:44 PM

大家應該覺得我會坐SL
但...搶唔到位:smile_42:
所以就淨係去日光觀光啦
[attach]9159522[/attach]

2番線去會津若松嘅快速
[attach]9159543[/attach]

回程同樣係坐日光特急
影下車頭唔同畫面
[attach]9159523[/attach] [attach]9159524[/attach] [attach]9159525[/attach]

雖然連假開左加班車 日光17/18號
但其實本身班日光1/8號係無咩人坐嘅;P
同草津完全唔同

大概係因為冬天日光無咩好玩
或者去曬鬼怒川浸溫泉
[attach]9159521[/attach]

原本NEX個行李位
而家其中一邊無變,冇咩人用
[attach]9159526[/attach]

另一邊變左多用途空間
但...好似又泊唔到輪椅....
唔知設計本意如何啦
[attach]9159527[/attach]

[[i] 本帖最後由 精明上學圖 於 2018-12-29 03:50 PM 編輯 [/i]]

精明上學圖 2018-12-29 09:21 PM

大宮站一落車
就見到對面月台直通武藏野線快速
呢班車途經貨物線,只於繁忙時間開幾班
[attach]9160663[/attach] [attach]9160664[/attach]

今晚住上野
既然有pass就唔好浪費
轉新幹線落上野:lol

由於今日東北大雪
全部東北新幹線班次延誤10分鐘

最原始嘅嘅配搭
E2系やまびこ 併E3系つばさ
唔知以後仲可以見多幾次呢?
[attach]9160665[/attach] [attach]9160666[/attach] [attach]9160667[/attach]

上咗E3系
[attach]9160668[/attach] [attach]9160669[/attach] [attach]9160670[/attach] [attach]9160671[/attach]

到達上野
[attach]9160672[/attach]

gtalx 2018-12-30 01:20 AM

[quote]原帖由 [i]精明上學圖[/i] 於 2018-12-29 08:04 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492611204&ptid=27935022][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
車上特大頭頂行李架留下NEX嘅蹤影
但翻身過後完全睇唔出歲月痕跡[/quote]
現時僅存嘅呢2抽253系喺2002年為應付當屆世界盃而新造,
車齡同E257 0番台差唔多

精明上學圖 2018-12-30 10:49 AM

今日坐日比谷線去築地

上野站日比谷線月台同樣翻新過
[attach]9162277[/attach] [attach]9162278[/attach] [attach]9162279[/attach] [attach]9162280[/attach]

坐下新13000系
[attach]9162281[/attach] [attach]9162282[/attach] [attach]9162283[/attach] [attach]9162284[/attach] [attach]9162285[/attach] [attach]9162286[/attach]

值得一提係13000系剎車好急
連好多日本人都企唔穩

[[i] 本帖最後由 精明上學圖 於 2018-12-30 10:51 AM 編輯 [/i]]

精明上學圖 2018-12-30 01:26 PM

再坐丸ノ內線去新宿
[attach]9163031[/attach] [attach]9163032[/attach] [attach]9163033[/attach]

用圓圓嘅叮噹宣傳圓圓嘅2000系;P
[attach]9163034[/attach]

之後就坐副都心線去明治神宮前
呢班喺F特急,用10000系
[attach]9163035[/attach] [attach]9163036[/attach]

呢班喺みなとみらい線各停
用Y500系
[attach]9163037[/attach] [attach]9163038[/attach] [attach]9163039[/attach] [attach]9163040[/attach]

精明上學圖 2018-12-30 02:47 PM

坐下千代田線
[attach]9163277[/attach] [attach]9163278[/attach]

之後又坐返銀座線去上野
見到對面月台有復刻版1000系
內飾用木紋,同其他1000系唔同
[attach]9163279[/attach]

不過趕行程就唔刻意等
繼續坐銀座線
[attach]9163280[/attach]

今晚就返香港
同樣會坐Access特急

精明上學圖 2018-12-30 07:06 PM

淺草上Access特急

對面有淺草線5500系
保留金屬車身,但個人覺得塗裝唔多襯
[attach]9164104[/attach]

同樣係京成3050系
[attach]9164103[/attach]
[attach]9164105[/attach]  

adle50d 2018-12-31 12:34 AM

[quote]原帖由 [i]精明上學圖[/i] 於 2018-12-30 10:49 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492659960&ptid=27935022][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
今日坐日比谷線去築地

上野站日比谷線月台同樣翻新過

值得一提係13000系剎車好急
連好多日本人都企唔穩 [/quote]

日比谷線雖然話7、8卡混用,但8卡班次其實好少,好難搭到:smile_19:
唔明Tokyo Metro 轉晒7卡20米車,20米4門車的確比18米3卡車易上車,車整體空間的確細少左

kcleungchris 2018-12-31 04:10 AM

[quote]原帖由 [i]adle50d[/i] 於 2018/12/31 00:34 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492692551&ptid=27935022][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

日比谷線雖然話7、8卡混用,但8卡班次其實好少,好難搭到:smile_19:
唔明Tokyo Metro 轉晒7卡20米車,20米4門車的確比18米3卡車易上車,車整體空間的確細少左 ... [/quote]

轉用20米車係因為東武想統一列車規格
車整體空間少左應該係指門距唔同左,20米車中間少左間距吧
然而實際上兩者總載客量只差不多於30人
頁: [1]
查看完整版本: 東京 草津 日光 聖誕鐵道之旅(完)