查看完整版本 : 冷知識!吃完嘢點解唔可以即刻刷牙?!

好牙醫~ 2018-12-27 06:13 PM

冷知識!吃完嘢點解唔可以即刻刷牙?!

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

nug 2018-12-29 11:17 PM

Thanks for sharing

寒冬不安的山頭 2018-12-30 01:04 AM

Thanks

前晚野性的牛牛 2018-12-30 01:25 PM

:fst_010:

火月人 2019-1-1 06:02 PM

Thanks~

火月人 2019-1-1 06:03 PM

Thanks~

萬家花色弟弟 2019-1-1 06:17 PM

[quote]原帖由 [i]好牙醫~[/i] 於 2018-12-27 06:13 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492549016&ptid=27935965][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
人們喺用餐時食嘅大量酸性食物會附著喺牙齒上,會使牙齒表面嘅牙釉質軟化,甚至同牙齒軸層中嘅鈣、磷分子發生反應,將鈣、磷分離出嚟,牙齒會變得軟而脆。呢時刷牙會破壞牙釉質,損害牙齒健康。因此飯後唔可以即刻刷牙,漱一下口就可以,刷牙同漱口係唔一樣嘅兩個概念。
好牙醫提醒:假如非要堅持餐後刷牙,亦要等半個鐘後再刷牙,呢陣時牙齒嘅保護層基本已恢復,刷牙對牙齒嘅損壞就比較小。
... [/quote]

:lct_29

好牙醫~ 2019-1-2 09:39 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

高達失控的手背 2019-1-2 10:01 AM

thx

高達肥肥甩頭 2019-1-2 05:02 PM

Thanks for sharing

歪西西西 2019-1-3 05:18 PM

多謝分享

appchan1003 2019-1-4 11:30 AM

thanks for sharing:smile_o12:

chiu321 2019-1-4 11:57 PM

:lDD_002:長知識

no_name_no 2019-1-6 03:46 PM

長知識

gooddentist 2019-1-13 06:52 PM

人們喺用餐時食嘅大量酸性食物會附著喺牙齒上,會使牙齒表面嘅牙釉質軟化,甚至同牙齒軸層中嘅鈣、磷分子發生反應,將鈣、磷分離出嚟,牙齒會變得軟而脆。呢時刷牙會破壞牙釉質,損害牙齒健康。因此食完嘢唔可以即刻刷牙,漱一下口就可以,刷牙同漱口係唔一樣嘅兩個概念。
好牙醫提醒:假如非要堅持餐後刷牙,亦要等半個鐘後再刷牙,呢陣時牙齒嘅保護層基本已恢復,刷牙對牙齒嘅損壞就比較小。
不過牙線就冇呢個限制,吃完嘢之後係可以即刻使用牙線嘅。
頁: [1]
查看完整版本: 冷知識!吃完嘢點解唔可以即刻刷牙?!