查看完整版本 : 朝花夕拾 芳華絕代 - 拾芳 討 論 區

倩依 2019-1-1 04:19 PM

朝花夕拾 芳華絕代 - 拾芳 討 論 區

簡介
2013年梅艷芳未有送到拍賣的遺物,被一車車丟到垃圾站,包括歌迷寫的賀卡和信件等,一眾歌迷不忍這些充滿回憶和意義的珍寶被丟棄,盡力從垃圾堆中拾回並物歸原主。從這些遺物追溯出幾位歌迷生命的改變,跟梅艷芳有著莫大關係。

- 因為梅艷芳而從孤寂怕事變得開朗積極;
- 因為梅艷芳而令家庭脫困找到人生理想;
- 因為梅艷芳而重拾自信;
- 因為梅艷芳而重新相信人性真善美;
- 因為梅艷芳而對友情有更深層的體會......

人別了 ; 心仍暖 ; 情還在。

類別片長85級別I語言粵語
(字幕: 中文, 英文)上映日期2019年01月03日

MUI4EVER 2019-1-6 09:53 AM

尋日睇左了,全場都差不多full house 
好感動好多香港人先明的流淚位

cplui75 2019-1-6 12:42 PM

成本唔高,拍得好似舞台劇,可能因為高志森拍既關係,但梅姐既歌同香港曾經發生既大事,都觸動人心。

ilovemui 2019-1-7 05:03 PM

睇咗, 都同咗啲非梅迷去睇。
估唔到就算非梅迷朋友都睇到眼濕濕。
因為戲入面滿滿的香港情懷,就算唔係梅迷,都會被戲中情節感動。戲院內撕紙巾聲此起彼落。

套戲感覺似"五個小孩的校長",由五個故事既角度黎令我哋了解梅艷芳既另一面。
對理想的追求,對朋友的真誠,對弱小的扶持,對香港的熱愛。。。都構成了梅艷芳的特有性格。

呢套戲無人做梅艷芳,但足夠俾我哋認識梅艷芳。
絕對值得入場支持的純港產片!

johnwong0800 2019-1-10 11:34 PM

[quote]原帖由 [i]倩依[/i] 於 2019-1-1 04:19 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492755733&ptid=27945041][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
簡介
2013年梅艷芳未有送到拍賣的遺物,被一車車丟到垃圾站,包括歌迷寫的賀卡和信件等,一眾歌迷不忍這些充滿回憶和意義的珍寶被丟棄,盡力從垃圾堆中拾回並物歸原主。從這些遺物追溯出幾位歌迷生命的改變,跟梅艷芳有著莫大關係。

- 因為梅艷芳而從孤寂怕事變得開朗積極;
- 因為梅艷芳而令家庭脫困找到人生理想;
- 因為梅艷芳而重拾自信;
- 因為梅艷芳而重新相信人性真善美;
- 因為梅艷 ... [/quote]

想睇就快d買飛支持,票房唔好,被cut了好多場

Siwon88 2019-1-12 02:49 AM

呢套係出奇地好睇,cast唔算勁,從5位歌迷折射梅姐既故事。雖然無主角,但個個演員都做得好。林德信嗰段感受最深,2003年係香港難忘但最團結既一年吧!呢套希望係金像獎有最佳電影吧!

taog 2019-1-12 08:42 AM

純粹劇情我覺得一般......但香港人一定有共鳴, 沙士呢段我哭到死死下:(
頁: [1]
查看完整版本: 朝花夕拾 芳華絕代 - 拾芳 討 論 區