查看完整版本 : 玩太極, 可否/會否 練到 筯鍵軟D ?

centuryinfo 2019-1-3 07:24 PM

玩太極, 可否/會否 練到 筯鍵軟D ?

YOGA 可以拉鬆 筯鍵 , 但自己又冇咩興趣, 

其實, 玩太極, 可以 拉鬆 筯鍵 ?

THANKS

早晨 2019-1-4 10:06 AM

[quote]原帖由 [i]centuryinfo[/i] 於 2019-1-3 07:24 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=492862305&ptid=27949562][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
YOGA 可以拉鬆 筯鍵 , 但自己又冇咩興趣, 

其實, 玩太極, 可以 拉鬆 筯鍵 ?

THANKS [/quote]
要拉筋 yoga 好太極好多, 都係玩yoga啦

半夜純情的腳指 2019-1-4 04:02 PM

其實是拉鬆筋鍵去玩太極,好似跳舞要拉筋,打跆拳要拉筋一樣,當筋垃鬆後,打太極拳再慢練是練放鬆筋骨骹,我個人覺得是不同的。

alexabc2019 2019-1-27 09:27 PM

看姿勢動作yoga拉筋要求好高.

baguaking 2019-2-1 04:10 PM

最好都是yoga , 但易筋經 個啲都得

浪中魚 2019-2-20 09:28 AM

其實站樁都是很好拉筋的方法,D筋除了拉力外還有壓力,所以站樁可以練到功力

19372046 2019-2-20 01:41 PM

有的,練到條筋指向地,為之鬆軟:handshake

ttt8891 2019-2-21 09:20 PM

一定係YOGA.唔洗諗

paploo 2019-2-21 09:57 PM

yoga比較中式武術或者舞蹈拉筋安全。 因爲中式經常在站立,甚至動作中拉筋。 yoga四平八穩在地上慢慢拉。 遠較穩定安全。

nudelife0 2019-4-19 03:53 PM

我認為以拉筋為目的就應該拉筋, 太極拳是太極拳, 是武術又是運動, 是氣功又是心靈訓練。
如果問練太極拳能否練軟筋, 是可以的, 但以拉筋來說不全面。  而我是不認同練軟條筋才練太極拳這種講法。
頁: [1]
查看完整版本: 玩太極, 可否/會否 練到 筯鍵軟D ?