查看完整版本 : 多年前在內地賣樓現在很煩

manhckm 2019-2-13 09:30 PM

多年前在內地賣樓現在很煩

大家好!我最近因多年前的一宗內地房屋交易搞到很煩惱,悟知點算,很希望各位可以俾點意見!!

我從前在內地有一楝小型樓房,出租作商鋪用途。大約七年前,旁邊的樓宇重建,其間令到我的房子地面出現一條裂縫,我於是立即找隔鄰起樓的承建商,對方立即幫我探測我的樓宇,之後再還原修補裂縫。我亦繼續出租那楝樓宇。

之後再過約三年,有一天有個中介搵我,說有個買家很有興趣我那楝樓宇,已和中介去睇過我那楝樓宇,於是我和對方接洽。對方亦很爽快,於是起草合約。我因之前在報章上看過,內地曾出現舊樓買賣過程中,新買家一時又投訴樓宇質素,一時又投訴滲水,總之就投訴多多。於是我在合約中寫明新買家要負責樓宇將來的維修,質素以及樓宇結構等問題,並自願放棄追討權利。之後亦順利交易。

到現在過了四年,當年那位買家突然找我,說發現有條裂縫,說我騙他,要我賠償:funk:

各位你說我現在應該點做好,我現在很亂,悟知點做好...

春天灰牛 2019-2-13 11:12 PM

喺大陸搵個律師資詢下,收費應該唔貴

香江人 2019-2-14 02:01 AM

你智障嘅?

賣咗樓,收咗錢,話知佢。樓係佢嘅,佢想點佢嘅事。

如果錢仲在大陸銀行即刻搬來香港,以免有麻煩。

香江人 2019-2-14 02:04 AM

香港你7年前買層樓,水喉塞咗,今日仲可以搵地產商賠償嗎?

johnlam881903k 2019-2-14 10:08 AM

[quote]原帖由 [i]香江人[/i] 於 2019-2-14 02:04 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=494836735&ptid=28032838][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
香港你7年前買層樓,水喉塞咗,今日仲可以搵地產商賠償嗎? [/quote]
當然要啦


七年前既便便塞住個馬桶喎


事非尋常:lct_27
頁: [1]
查看完整版本: 多年前在內地賣樓現在很煩