查看完整版本 : 澳洲人嘅渡假天堂 — 斐濟(更新:#43)

cristianoannon 2019-2-16 11:04 AM

澳洲人嘅渡假天堂 — 斐濟(更新:#43)

新年快樂!年年過年都返香港,但今年冇返,因為好想去一個地方好耐。

南太平洋分咗三區域,玻里尼西亞、密西羅尼西亞同美拉尼西亞,而今次去嘅係喺美拉尼西亞嘅島國斐濟。

2015年曾經到過隔離島國瓦努阿圖,參觀過原住民嘅地方,飲過Carva落過Club,睇過火舞等等,不過可惜爛咗尾(不要再說了:smile_o02:),今次應該唔會飲Kava喇,實在太難飲:smile_27:,不過會玩啲好有趣嘅活動,一陣見:smile_o07:

目錄:
Day 0: BNE —> NAN #2
Day 1: Barefoot Kuata #2, #5, #6, #8
Day 2: Shark Snorkeling #8, #11, #12
Day 3: Cloud 9 #13, #19
Day 4: Suva #19、#20、#21、#25
Day 5: Suva #26、#28、#29
Day 6: #43

機票:
斐濟航空(FJ)AUD$640[好貴,不過佢年年加價,唔早啲去仲蝕:@]
酒店:
Barefoot Kuata x 1
Sofitel x 2
Tanoa Plaza x 1
Novotel x 2

其他遊記:
峇里島:
[url=https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25859924&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share]https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25859924&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share[/url]
摩洛哥:
[url=https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26380343&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share]https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26380343&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share[/url]
南澳(阿德萊德+墨爾本):
[url=https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26728566&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share]https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26728566&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share[/url]
日本關西北陸:
[url=https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27199325&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share]https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27199325&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share[/url]
塔斯曼尼亞:
[url=https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27791966&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share]https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27791966&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share[/url]

[[i] 本帖最後由 cristianoannon 於 2019-4-13 02:16 PM 編輯 [/i]]

cristianoannon 2019-2-16 11:10 AM

Day 0: BNE —> NAN

通常三個鐘以上我都會揀Red-eye,一落機就玩慳勁多時間,況且機場去外島接送只有清晨;P

不過出發前有啲擔心,事關隔離瓦努阿圖打風,唔知會唔會有影響,尤其係水上活動:smile_o03: 估唔到我呢個去親旅行都有太陽嘅陽光宅男會有咁嘅下場:')

[attach]9335536[/attach]上機喇:smile_o07:

班機8成full,三個半鐘頭機都有熱餐食:smile_o12: 不過唔記得影,sor:L

[attach]9336641[/attach]話斐濟係南太平洋十字路口的確冇錯嫁,無論航空定船運都以斐濟作轉運站,其中吉里巴斯同圖瓦努嘅航班只有斐濟航空獨營:o

Day 1:

BULA~ 班機四點幾就到,但6點幾先有人接機,楠迪機場好細冇咩行,唯有坐喺度睇日出🌅

[attach]9336638[/attach]等~ 寂寞到夜深~ :time:

呢兩日參加咗Awesome Fiji嘅與鯊共遊,出閘左手邊就會見到報到處
[attach]9336642[/attach]喺找換店隔離:)

一等再等終於等到0645,點知架巴士遲到15分鐘,即刻體驗到咩叫「Fiji time」;P

架大巴兜晒咁多間酒店後就去到Port Denarau喇!Port Denarau係去Nandi外島嘅碼頭,同港外線碼頭一樣。
[attach]9337321[/attach]嚟到Port Denarau第一件事唔係攞飛,係去寄艙行李先。每間酒店都有獨自嘅行李牌,你話佢知去邊間酒店就會綁唔間酒店嘅牌,點知咁都可以出錯!:smile_o04: 唔知係我講漏定佢聽錯,我話去Kuata Barefoot點知佢send咗去Kuata Manta,而家要等回頭船先可以落返我件行李,即係話我三點前都唔落得水:smile_o03:

[attach]9337322[/attach]

有兩三架船都出外島,不過目的地唔同,唔好搞錯:)

[attach]9337323[/attach]上船頂唔順要買三文治頂肚,加支舉世聞名嘅斐濟水,飲咗會唔會60歲都係中年呢?:lol

[attach]9337324[/attach]停第一站係個好靚嘅海島,唔記得叫咩名:smile_35:

[attach]9337325[/attach]Yomo Island — 永遠都記得,因為呢段船程係我遇過最拋嘅一程,比塔斯曼尼亞更拋:smile_27: 但竟然冇人暈浪:smile_o14:

[attach]9337326[/attach]終於落船,要轉艇仔上岸

(待續)

[[i] 本帖最後由 cristianoannon 於 2019-2-17 09:44 AM 編輯 [/i]]

christ201430 2019-2-16 02:09 PM

Wait for photos!!!

cristianoannon 2019-2-17 09:45 AM

[quote]原帖由 [i]christ201430[/i] 於 2019-2-16 02:09 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=494944978&ptid=28037707][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
Wait for photos!!! [/quote]
Thanks for support!!!

cristianoannon 2019-2-17 10:02 AM

Day 1(續)

Yawasa Island幾乎一島一Resort,每個島都有唔同嘢玩,例如Blue Lagoon、Shark diving、Kayaking等等。而我因爲時間同金錢有限,唔能夠跳島玩真可惜,所以就玩斐濟最具代表性嘅Shark snorkeling喇:smile_42:

[attach]9337370[/attach]要涉水上岸!著波鞋嘅我要除鞋:L

[attach]9337371[/attach]
Welcome drink :loveliness:

[attach]9337372[/attach]今晚住Tent 3,有啲似喺非洲睇動物嘅Resort(注意:門係冇鎖匙嘅,貴重物品請跟身!)

[attach]9337373[/attach]好靚喎:smile_40:

[attach]9337374[/attach]
沖涼房係半開放式嘅,不過有圍欄圍住,除非條友有特異功能,否則想𥄫你都𥄫唔到:smile_47:

[attach]9337375[/attach]
廁所就唔係半開放式嘅:smile_30:

[attach]9337376[/attach]
洗手盆就喺左手邊

[attach]9337377[/attach]Sea view,但畀顆樹檔住咗:smile_o02:

[attach]9337378[/attach]

對面舊石叫「!#%^*?」,佢講完我都唔識讀,就叫佢望夫石啦:smile_o11:

[attach]9337379[/attach]一望無際嘅海景:smile_o06:

(待續)

cristianoannon 2019-2-17 10:10 AM

Day 1(續)

[attach]9337417[/attach]有三個泳池(後面仲有個),唔知點解有個綠色嘅?:smile_o14:

[attach]9337418[/attach]週圍行下

[attach]9337419[/attach]呢舊又唔知叫咩石,叫「望妻石」算:smile_30:

[attach]9337420[/attach]
終於有lunch食喇:smile_47:

[attach]9337421[/attach]自助餐,唔錯喎:smile_o12:

[attach]9337422[/attach]

期望越大,失望越大,好難食:smile_51: 唔知其他島係點呢?有啲慶幸冇跳島,希望今晚餐唔好係咁:L

[attach]9337423[/attach]有斐濟人唱下歌咗都唔錯嘅:smile_o01:

瞓咗陣等到四點鐘行李返嚟喇,之後即刻換泳褲浸淡水又浸咸水,原本仲打算浮潛,點知五點鐘啱啱閂門:fst_007:

[attach]9338204[/attach]如果香港有咁靚嘅地方一邊曬日光浴一邊「聽~ 海哭的聲音」就好喇:fst_002:

[[i] 本帖最後由 cristianoannon 於 2019-2-17 01:49 PM 編輯 [/i]]

christ201430 2019-2-17 11:09 AM

Wait for your shark photos.

cristianoannon 2019-2-17 03:32 PM

Day 1(續)

瞓咗陣到7點,諗住食飯,點知變咗Kava大會:fst_012:

[attach]9338592[/attach]紅衫搞緊嗰盆嘢就係Kava喇,之前咪話我唔會再飲嘅?對唔住,我收返,難得嚟到冇理由唔飲返兩碗先嫁,我前面個鬼仔飲上癮飲咗三四碗:smile_o14:

[attach]9338608[/attach]晚飯明顯好食過午餐喎,睇嚟我又要收返後悔論:smile_o05:

食完飯即刻返房,太頂唔順呢啲蚊,可能係沖咗涼嘅關係:fst_004:

~Day 1 完~

Day 2

琴晚大雨到嘈醒咗:lct_21
[attach]9340841[/attach]
點知日出前停雨:smile_o12: 「陽光宅男」果然非浪得虛名;P

起身發現唔記得帶牙刷!電動牙刷淨係帶咗個空盒嚟:smile_o08: 好彩搵到兩年前坐卡塔爾航空嗰陣攞嘅牙刷頂住檔先,多謝你呀Qatar Airlines:smile_o06:

[attach]9340842[/attach]早餐,普普通通冇乜特別:smile_45:

9點鐘check out,出咗海灘浮潛咗陣,啲珊瑚好靚(唔記得帶GoPro出去 sor :fst_013:),但正夕潮退,刮到損手損腳返嚟:smile_o08:

[attach]9340889[/attach]而家喺泳池hea到11點

(新住嘅酒店個wifi慢到連download都down唔到莫講upload,所以鯊魚相同片後補,不過因為gopro冇電,所以影得好少,詳細之後解釋)

[[i] 本帖最後由 cristianoannon 於 2019-2-18 03:49 PM 編輯 [/i]]

lpjc 2019-2-17 09:18 PM

師兄, 多謝分享! 你真係大洋洲之星。

cristianoannon 2019-2-18 03:34 AM

[quote]原帖由 [i]lpjc[/i] 於 2019-2-17 09:18 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495009569&ptid=28037707][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
師兄, 多謝分享! 你真係大洋洲之星。 [/quote]
嘻嘻,好多人以為太洋洲冇咩玩,都係去過先知:smile_o05:

cristianoannon 2019-2-18 04:08 PM

Day 2(續)

[attach]9342450[/attach]
餐廳出面有個活動時間表、潮汐資料等等,留意2:10嗰個係weaving唔係wearing,第一次睇打晒問號,著衫要人教嫁咩:smile_30:

[attach]9342451[/attach]同琴日晏就唔同,好食好多:smile_o12:

[attach]9342452[/attach]
2:10 weaving lesson,冇嘢做咪學下囉:smile_o01:

[attach]9342453[/attach]
其實係九成都係師傅整嘅,估下整緊咩?;P

[attach]9342454[/attach]完成品:)

[attach]9342455[/attach]連斐濟人都要向師傅(左)學:smile_14:

[attach]9342456[/attach]

又估下整緊咩?

[attach]9342457[/attach]

厲害厲害!:smile_o14:

[attach]9342458[/attach]三點半要走喇,雖然食住麻麻,但shark snorkeling令我對呢度留下印象,佢地服務都好好,記得你嘅名同幾時走,有機會下次返嚟再玩shark snorkeling:smile_o07:

[attach]9342459[/attach]

返到port Denarau marina落船轉左有幾架巴士,會送你去目的地

(待續)

cristianoannon 2019-2-19 03:52 PM

Day 2(續)

[attach]9345967[/attach]今晚住呢間,就係我話個wifi慢到呀媽都唔認得:smile_27:

[attach]9345968[/attach]有海景view,又係畀啲樹遮住晒:smile_39:

[attach]9345969[/attach]房間好闊落好大,張床又夠舒服,正!:smile_o12:

[attach]9345970[/attach]

洗手盆&bar枱

[attach]9345971[/attach]
廁所有浴缸,尚算乾淨

[attach]9345972[/attach]
衣物間,相信好耐冇人用過,好大陣up味:fst_016:

呢間酒店有兩間餐廳,一間係食意大利嘢,一間係自助餐,既然喺度住兩晚,就一晚一間吧:fst_002:

[attach]9345973[/attach]今晚食自助餐先,種類繁多,任君選擇,而且都幾好食,未食晒咁多樣嘢已經飽,有啲唔抵:smile_13:

[attach]9345974[/attach]叫咗呢杯叫So Fijian Mudslide,係冧酒嚟

[attach]9345975[/attach]仲有甜品食🤤

Day 2(完)

cristianoannon 2019-2-20 02:05 PM

Day 3 Cloud 9

早餐都係同一間自助早餐,廢事影喇:lDD_001:

[attach]9349985[/attach]:smile_o15: 九點鐘我地又返返嚟Denarau Marina喇,今次係出發去坐球唯一海上酒吧 — Cloud 9,可以網上book亦可以即場買飛,FJ229包60蚊酒吧消費(只可用一次),不過要注意係佢地只會收credit card,去到酒吧都係

[attach]9349986[/attach]坐咗45分鐘船終於到:smile_o13:

[attach]9349987[/attach]

香港一啲都唔鼓勵飲酒後落水,但喺斐濟唔會有呢個問題

[attach]9349988[/attach]有珊瑚,借用浮潛器具要FJ15,自己帶嚟都得

[attach]9349989[/attach]

另一邊望到Mamanuca Islands,如果有睇湯漢斯套《Cast away》,就知道係喺斐濟Mamanuca Islands嘅Monuriki Island拍嘅:smile_14:

[attach]9349990[/attach]炭燒Pizza,好似要成38蚊,況且我要唔肚餓,結果成個晏就都冇食嘢:smile_35:

[attach]9349991[/attach]二樓又幾張床幾張沙灘椅,鍾意嘅瞓晒4粒鐘都得,我對面個女人真係咁早,成個晏就冇落水、冇食pizza、叫咗杯嘢飲,4粒鐘撳電話咁過,好浪費:smile_27:

[attach]9349992[/attach]
叫咗杯Mocktail飲

[attach]9349993[/attach]一樓仲有好多床,呢幾張應該係《食尚玩家》佢地瞓過嘅:smile_40:

[attach]9349994[/attach]
想快啲落水玩?呢度幫到你,二樓直接跳落去:funk:

(待續)

cristianoannon 2019-2-24 11:23 AM

其實呢個po仲有冇人睇?:smile_41:

lpjc 2019-2-24 03:01 PM

[quote]原帖由 [i]cristianoannon[/i] 於 2019-2-24 11:23 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495321381&ptid=28037707][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
其實呢個po仲有冇人睇?:smile_41: [/quote]
等緊鯊魚相

snowcatt 2019-2-24 03:50 PM

Lm

踢爆 2019-2-24 06:34 PM

[quote]原帖由 [i]cristianoannon[/i] 於 2019-2-24 11:23 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495321381&ptid=28037707][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
其實呢個po仲有冇人睇?:smile_41: [/quote]

有 岩岩先睇到 好好睇
入來支持一下:handshake

zevo 2019-2-25 12:19 AM

支持

cristianoannon 2019-2-25 10:19 PM

Day 3(續)

由於斐濟網路實在太慢,所以返咗嚟先繼續寫,差啲唔記得寫到邊:lDD_005:

[attach]9369923[/attach]喺度玩咗4粒鐘要走喇:smile_o07:

[attach]9369924[/attach]呢個鬼婆生日,Cloud 9 送咗支香檳畀佢:df24:

總括嚟講Cloud 9係好玩嘅,4粒鐘啱啱好,再留耐啲會悶,記得嚟斐濟一定要玩呢個!:smile_o12:
注:一定要塗太陽油,就係玩完Cloud 9個背脊曬傷咗好痛:smile_o03:

三點幾返到碼頭,四點鐘返到酒店,時間尚早,喺酒店泳池游下水

[attach]9369925[/attach]咁大個泳池一定要游返夠皮先走啦:smile_14:

[attach]9369926[/attach]
浸住按摩池食雪糕好relax~ :smile_o13:

之後返房沖個涼就去食晚餐喇:time: 琴晚食咗自助餐,今晚就去對面嗰間食意大利嘢

[attach]9369927[/attach]

硬倔倔嘅包,左邊杯嘢咩嚟?:lDD_002:

[attach]9369928[/attach]呢六隻扇貝好食過其他嘢:fst_002:

[attach]9369929[/attach]

海鮮意粉,不過不失啦,係啲蝦肉仲黐殼:smile_27:

[attach]9369930[/attach]
唔記得呢杯叫乜:smile_30:

Day 3(完)

Day 4

今日出發去蘇瓦,當好多人以為楠迪係斐濟首都嘅時候,咁就錯喇:smile_39: 斐濟首都其實係蘇瓦,亦係斐濟最大城市。呢度住咗7萬幾人,係南太平洋大學嘅所在地。

[attach]9369931[/attach]酒店早餐同琴日一樣咁豐富,係個炒蛋難食咗啲,好似蒸蛋咁:smile_42:

住後感:Denarau Island係斐濟維提島渡假酒店集中地之一(另一個係珊瑚海岸),而Sofitel就係其中一間,個人覺得CP值幾高,設施乾淨,嘢又好食,不過缺點係廁所略細,沖涼搞到週地水;餐廳大堂走廊都冇冷氣(好似間間都係咁),搞到好想快啲食完返房:smile_35:

食完早餐就同酒店講我要去蘇瓦,佢地R晒頭問我去Suva做乜?冇嘢玩嫁喎:smile_o10:

[attach]9369932[/attach]楠迪巴士總站,呢度無論長途定市內巴士都有,但係遊客嚟講頂多搭長途巴士好喇,市內巴士雖然比的士平,但冇路線資料,你根本唔知架車會去邊:smile_27:

Day 4(待續)

[[i] 本帖最後由 cristianoannon 於 2019-2-25 10:23 PM 編輯 [/i]]

cristianoannon 2019-3-2 01:51 PM

Day 4(續)

繼續搭車去Suva

[attach]9387502[/attach]有冷氣巴士,同普通旅遊巴一樣,FJD15(HKD55)程坐4粒鐘算係咁啦:smile_42:

[attach]9387503[/attach]

路程會經過珊瑚海岸,正正係斐濟另一個渡假酒店集中區

話咁快坐咗4粒鐘就到suva喇,唔算辛苦,嚟到都係一點鐘咋,一落車就有的士司機接你,同佢講酒店名「Tanoa」「5蚊」「成交!」:fst_001:

講實,嚟斐濟坐咁多程的士未試過跟錶嘅,當然你可以跟錶啦,但要上車講定,有時會平咗有時會貴咗,博一博咋都係:fst_004:

[attach]9387504[/attach]Suva同Nadi好唔同,Suva係大城市,Nadi只係一個比較大嘅鎮,Suva人多車多又多樓

[attach]9387505[/attach]上Agxxa搵唔到市中心有靚啲嘅酒店,見到Tanoa似係日本人開諗住唔會差得去邊:fst_013:

可惜樓下幾層裝修緊,時不時有鑽嘢聲,不過佢夜晚就收工,同埋我住一晚對我冇影響嘅:smile_13:

[attach]9387506[/attach]
廁所,唔夠乾淨:smile_39:

[attach]9387507[/attach]不過都好,有靚日落睇:smile_o12:

[attach]9387508[/attach]同酒店同一條街有間好舊嘅教堂,陣間返嚟再睇

[attach]9387509[/attach]市中心某公園,有咩睇呢?:smile_o10:

[attach]9387510[/attach]原來乜都有,有嘢賣,又有自畫畫,不過唔多興趣冇睇晒:smile_35:

[attach]9387511[/attach]行多幾步就到好出名嘅Suva Market啦:smile_o13:

(待續)

cristianoannon 2019-3-3 02:21 PM

Day 4(續)

Suva其中一個出名景點就係Suva Market,其實喺斐濟幾乎每個城市都有自己嘅Market,而且每個market都喺巴士站隔離,方便居民買嘢,正如頭先搭車嚟嘅中途站Sigatoka都有(回程有影)。

[attach]9391590[/attach]好大條魚

我去到嗰時已經收檔,得返呢檔有魚咋:smile_27:

途中遇到當地人搭爹,都係問下你邊到嚟呀,嚟呢度做乜等等,傾咗幾分鐘,令我諗返起同瓦努阿圖一樣咁好客:smile_o12:

[attach]9391591[/attach]入到正市場可以見到好大,好多生果蔬菜等等

[attach]9391670[/attach]喺呢檔買咗5個橙,檔檔都係呢個價錢,而且都係美國進口嘅,可能斐濟啲地唔太適合種生果掛:smile_13:

[attach]9391671[/attach]

第二層樓面比較細,主要係賣Kava同其他植物類

[attach]9391672[/attach]Kava飲得多喇,原型又見過未呢?:fst_002: 問過老細點賣,冇記錯好似係8蚊一公斤:smile_14:

老細好客氣咁幫我影咗幾張相,之後又問我邊度嚟,我答香港,原來佢地知道香港原因係7人欖球,我地香港又威喇:lDD_001:

[attach]9391673[/attach]

出面有好多果汁賣,主要係橙汁、菠蘿汁

[attach]9391674[/attach]路過蘇瓦巴士總站,啲巴士無論新舊都冇冷氣嘅,斐濟人好受得熱,不過落雨就要拉塊布落嚟冇景睇

好想好想喺度搭一次巴士,但完全唔知路線,萬一一個站好遠嘅咁就GG了:lDD_010:

[attach]9391675[/attach]巴士站對面有條巷仔,要買返我冇帶嘅牙膏同拖鞋

[attach]9391676[/attach]首先醫肚先,去咗上上圖右邊間fish&chips,間嘢係華人開嘅,唔好食!:')

[attach]9391677[/attach]

原來商場3樓有food court早知上嚟啦:smile_o02:

(待續)

[[i] 本帖最後由 cristianoannon 於 2019-3-3 02:36 PM 編輯 [/i]]

mtchan 2019-3-3 10:28 PM

多謝分享,想去好耐,不過就甘睇又好似無乜太特別太吸引之處。去多次馬代算

cristianoannon 2019-3-3 10:50 PM

[quote]原帖由 [i]mtchan[/i] 於 2019-3-3 10:28 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495688097&ptid=28037707][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
多謝分享,想去好耐,不過就甘睇又好似無乜太特別太吸引之處。去多次馬代算 [/quote]
斐濟跳島會好玩啲,不過玩嘅嘢應該同馬代差唔多(未去過),有blue lagoon、shark diving、scuba diving等等,所以話澳洲人嘅渡假天堂係斐濟而香港人係馬代就係咁解:fst_001:

不過斐濟文化係馬代冇嘅,Kava、民族舞、Mud bath、Zipline呢啲係馬代應該冇嘅,所以吸唔吸引到香港人嚟就見仁見智喇:smile_13:

(呢段嘢本來最後先打,既然你提到就打埋出嚟啦:lDD_004:)

mtchan 2019-3-4 08:16 AM

[quote]原帖由 [i]cristianoannon[/i] 於 2019-3-3 10:50 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495689236&ptid=28037707][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

斐濟跳島會好玩啲,不過玩嘅嘢應該同馬代差唔多(未去過),有blue lagoon、shark diving、scuba diving等等,所以話澳洲人嘅渡假天堂係斐濟而香港人係馬代就係咁解:fst_001:

不過斐濟文化係馬代冇嘅,Kava、民族舞、Mud bath、Zipline呢啲係馬代應該冇嘅,所以吸唔吸引到香港人嚟就見仁見智喇:smile_13:

(呢段嘢本來最後先打,既然你提到就打 ... [/quote]

多謝,因為香港去都吾平

cristianoannon 2019-3-6 01:54 PM

Day 4(續)

蘇瓦市物價篇:
斐濟基本上冇乜工廠,大部分嘢都係由澳洲、紐西蘭、美加等地進口,貴就預咗嫁喇:lDD_004:(FJD 1 = HKd3.7)

[attach]9402104[/attach]2.25L汽水賣16蚊港紙又唔太貴喎:smile_14:

[attach]9402105[/attach]10Kg米港紙68蚊

[attach]9402106[/attach]零食最平!大部分都1蚊斐幣樓下,仲有啲係中台進口嘅餅乾:fst_002:

[attach]9402107[/attach]港紙十蚊有罐頭🥫

[attach]9402108[/attach]肉類

[attach]9402109[/attach]電器同香港差唔多,不過相中唔知乜牌嘅先賣呢個價,其他名牌就過千喇:smile_39:

[attach]9402110[/attach]就落雨喇,跑返酒店先:lct_12

點知未到酒店就落雨,入去間古老教堂避一避

[attach]9402111[/attach]斐濟有近六成人係信基督教,所以有唔少教堂,另外四成人信乜?Day 6有答案:smile_40:

[attach]9402112[/attach]

夜晚冇乜嘢好做,去返頭先food court食雲吞麵,都係唔好食嘅,斐濟真係冇嘢食喎:smile_27:

Day 4(完)

cristianoannon 2019-3-7 06:34 PM

Day 5

斐濟歷史篇

蘇瓦市係斐濟首都前面已經講咗喇,但原來唔係斐濟第一個首都喎:smile_o04:

早喺17世紀-18世紀開始有東南亞人同歐洲人嚟定居,1871年斐濟王國成立並將列霧卡(喺維提島嘅東面)定為首都,但三年後被英國吞併並喺1877年將首都搬到蘇瓦市。

[attach]9407135[/attach]早餐冇乜選擇但唔差嘅:smile_34:

[attach]9407136[/attach]煙肉腸仔麵包,典型嘅英式早餐

[attach]9407137[/attach]

第一站就去離酒店幾步路嘅政府大樓

[attach]9407138[/attach]由於斐濟係單一制嘅,行政立法司法機關都喺埋同一座大樓

[attach]9407139[/attach]

行上三樓就係法庭,今日嘅案件有咁多:smile_o14:

[attach]9407140[/attach]大批家屬等候審訊

當然法庭內唔可以影相,咁梗係冇法庭相啦,而最頂層就係高官辦公室係唔畀入嘅,之後就行去另一邊,見到有個門口有保安守住,入去問下原來係會議室,仲話可以帶我去睇㖭:loveliness:

[attach]9407141[/attach]

出面咁殘舊又估唔到裡面咁靚嫁喎:smile_14: 不過唔似香港立法會咁有埋電腦提供;P

佢地每隔幾個禮拜先開一次會,個保安話如果你聽日嚟就冇得睇喇,因為佢地有會開:)

[attach]9407142[/attach]眾議院嘅正門

離開政府大樓經過海邊影一影相

[attach]9407143[/attach]

風平浪靜:smile_o06:

[attach]9407144[/attach]穿過公園就去到下一站

(待續)

fanant 2019-3-11 12:54 PM

好睇,平時啲fiji都只係講啲潛水點,未見過會講市內遊歴。
等樓主繼續share

cristianoannon 2019-3-23 03:24 PM

Day 5(續)

因為冇乜動力去寫,所以更新得好慢,sor:lDD_004:

[attach]9467119[/attach]
斐濟博物館前嘅鐘樓,唔知幾耐歷史,不過肯定尖沙咀鐘樓耐啲;P

斐濟歷史其實唔耐,最早發現有人定居大約喺3500年前,當時仲係由太平洋嘅原住民定居。

[attach]9467120[/attach]漁船1:1模型,嗰陣過住啲好原始嘅生活

[attach]9467121[/attach]

同其他島國大同小異嘅村莊,聽日就有機會去睇真嘅:smile_o12:

跟住啲展品唔逐一介紹喇,有興趣就自己睇啦,冇就跳咗佢啦:smile_35:

[attach]9467122[/attach]
[attach]9467123[/attach]
[attach]9467124[/attach]
[attach]9467125[/attach]
[attach]9467126[/attach]

[attach]9467127[/attach]一戰同二戰都冇波及斐濟,所以斐濟只打過兩次仗咋:smile_34:

[attach]9467128[/attach]
呢舊唔知係咩,睇落好恐怖:smile_o14:

(待續)

cristianoannon 2019-3-23 03:46 PM

Day 5(續)

離開博物館去後面就喺政府所在地

[attach]9467182[/attach]圖中嘅係總統府,可惜唔俾入:smile_40:

之後返酒店攞行李就返去Nadi喇:smile_o07:

[attach]9467183[/attach]蘇瓦係郵輪其中一站,佢地將會玩晒新喀里多尼亞、瓦努阿圖、斐濟、湯加等國家,不過每站停好短時間,如果想深入了解一個國家就不了,價錢比地中海、加勒比海平,有興趣可以試下:P

[attach]9467184[/attach]

斃!行行下壞車:')

[attach]9467185[/attach]咁啱隔離有間屋參觀一下,打攪晒:lDD_001:

[attach]9467186[/attach]
連埋廚房百零尺喺香港應該賣到兩球:smile_o01:

不過冇廁所,人有三急就要去荒野屙喇,沖涼都係嚟自大自然嘅水:smile_14:

[attach]9467187[/attach]
等咗半個鐘救星到,不過由於係後一班唔知邊到開嘅車,所以要企到sigatoka先有位座:smile_o03:

去到酒店已經五點零六點,今晚入住Novotel,揀佢因為佢離某啲景點同機場近,可以hea耐啲:smile_o13:

[attach]9467188[/attach]乾淨企理,但唔傾得上五星級,住呢間都係為咗方便咋:smile_27:

[attach]9467189[/attach]

[attach]9467190[/attach]

之後去咗報呢兩日嘅tour同食晚餐

[attach]9467191[/attach]羊架,ok好食,但其他嘢好垃圾,如果住呢間記得出去食:smile_o02:

Day 5(完)

zevo 2019-3-23 11:17 PM

支持
頁: [1] 2
查看完整版本: 澳洲人嘅渡假天堂 — 斐濟(更新:#43)