查看完整版本 : 【絕非分身】無聊同志¥10.5運轉記(更新完畢;留意#39)

無聊同志 2019-2-17 07:47 PM

【絕非分身】無聊同志¥10.5運轉記(更新完畢;留意#39)

我唔知某位仁兄係唔係逃票,都無意深究。不過既然「反通脹」嘅3045次真實存在,咪體驗吓囉。

[attach]9339536[/attach]
依內地習俗,先發一圖「鎮樓」。;P
較原定晚點12分鐘。

[[i] 本帖最後由 無聊同志 於 2019-2-18 01:38 AM 編輯 [/i]]

無聊同志 2019-2-17 07:55 PM

約1540到深圳站自助機買到即班無座(我以為呢個係第二班,原來根據12306,上一班都已經係三點半)。
[attach]9339547[/attach]

安排兩班車同時上客,唔會有風險嘅咩?
(順便證明將Z97-100踢去深圳冇乜意思?:lol)
[attach]9339548[/attach]

既然無座,咪企住先。
[attach]9339549[/attach]

weisacmei 2019-2-17 07:59 PM

希望你已經吃過晩飯
不然要落返深圳站先有得吃

無聊同志 2019-2-17 08:11 PM

C7194次用車:
[attach]9339606[/attach]

準點開出。呢頭出站,對面就入站。如無意外應該係北行下一班、往廣州班次。由此可見立折時間緊張?
P.S. 同時諗到紅磡站。
P.S.2 係咪有若干抽車專做廣州字軌?
[attach]9339607[/attach]

因為T102名義上早4分鐘開出,所以要俾佢踩住先。;P
[attach]9339608[/attach]

[[i] 本帖最後由 無聊同志 於 2019-2-18 01:05 AM 編輯 [/i]]

無聊同志 2019-2-17 08:13 PM

[quote]原帖由 [i]weisacmei[/i] 於 2019-2-17 07:59 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495005628&ptid=28040792][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
希望你已經吃過晩飯
不然要落返深圳站先有得吃 [/quote]

[attach]9339611[/attach]
我未肚餓。餓就食呢啲。:smile_04:

驚雲小子 2019-2-17 08:16 PM

睇完個標題,真係想講句,你想笑X死我咩:smile_30:

等緊入戲肉:smile_43:

無聊同志 2019-2-17 08:18 PM

開車冇耐,動姐(?)叫我有位就坐,於是一路坐到廣州東。照計如果真係有位,頭先就應該買到二等座票;由此可見,中途上車客就算揸住我坐緊嘅位張飛,都係亂坐就算?

陣間就踩返T102轉頭。:smile_o07:
[attach]9339613[/attach]

T102本務。
[attach]9339614[/attach]

當時速度。一陣間就飛平湖。
[attach]9339615[/attach]

[[i] 本帖最後由 無聊同志 於 2019-2-18 01:11 AM 編輯 [/i]]

無聊同志 2019-2-17 08:26 PM

較圖定早點2分鐘到達。
[attach]9339627[/attach]

未開出先晚點?但根據本人僅有兩次坐直通車(一次KTT,一次25T)經驗,晚點唔會得六分鐘咁少;半個鐘都唔出奇。所以就算直通車有CBD優勢,但難逃客量減少命運。
[attach]9339628[/attach]

取票。
[attach]9339629[/attach]

[[i] 本帖最後由 無聊同志 於 2019-2-18 12:54 AM 編輯 [/i]]

orb-01 2019-2-17 08:36 PM

死喇!死喇!350走數大帝塊面好腫:smile_30: :smile_30: :smile_30:

救火佬 2019-2-17 08:39 PM

直情比人圍抽,打到臉朣
BTW 支持樓主¥10.5 運轉
借問聲各位大大,3045是不是春運限定?

wilsonts 2019-2-17 08:40 PM

講到直通車, 自從被踢落三四線後, 早點不可能, 正點你好好彩, 晚點係正常. 行一二線個陣, 我坐親最遲個次都只係遲五分鐘.

落左三四線, 最離譜個次係係常平, 我班車都未上得, 下班車客已經過埋關係候車室.

所以廣九G有佢優勢係度.

orb-01 2019-2-17 08:41 PM

[quote]原帖由 [i]救火佬[/i] 於 2019-2-17 08:39 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495007446&ptid=28040792][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
直情比人圍抽,打到臉朣
BTW 支持樓主¥10.5 運轉
借問聲各位大大,3045是不是春運限定? [/quote]
應該係:lol:lol

wchtco 2019-2-17 08:42 PM

上到車慢慢'覧'個堆垃圾陣去搵你個硬座位

weisacmei 2019-2-17 08:44 PM

[quote]原帖由 [i]orb-01[/i] 於 2019-2-17 08:36 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495007261&ptid=28040792][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
死喇!死喇!350走數大帝塊面好腫:smile_30: :smile_30: :smile_30: [/quote]
佢可有機會在明天 3045 last trip 補飛 :smile_o01:

wchtco 2019-2-17 08:44 PM

[quote]原帖由 [i]無聊同志[/i] 於 2019-2-17 07:55 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495005464&ptid=28040792][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
約1540到深圳站自助機買到即班無座(我以為呢個係第二班,原來根據12306,上一班都已經係三點半)。

安排兩班車同時上客,唔會有風險嘅咩?
(順便證明將Z97-100踢去深圳冇乜意思?:lol)

既然無座,咪企住先。
9339549 ... [/quote]

咁來回法應該早幾日買定T96上
咁就真係抗通漲

orb-01 2019-2-17 08:46 PM

[quote]原帖由 [i]weisacmei[/i] 於 2019-2-17 08:44 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495007655&ptid=28040792][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

佢可有機會在明天 3045 last trip 補飛 :smile_o01: [/quote]
佢補左飛已經冇用喇
已經唔係當日逃票運轉

驚雲小子 2019-2-17 08:46 PM

[quote]原帖由 [i]wchtco[/i] 於 2019-2-17 08:44 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495007681&ptid=28040792][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

咁來回法應該早幾日買定T96上
咁就真係抗通漲 [/quote]

當日有朋友就係坐T96去抵制慢蟹,不過佢而家都無運轉咁滯

wilsonts 2019-2-17 09:02 PM

[quote]原帖由 [i]驚雲小子[/i] 於 2019-2-17 20:46 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495007799&ptid=28040792][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
當日有朋友就係坐T96去抵制慢蟹,不過佢而家都無運轉咁滯 [/quote]

如果坐慢速號去廣州站, 普速都係差唔多時間:smile_13:

呢個更顯得C7064有點兒那過

無聊同志 2019-2-17 09:25 PM

Sorry, 頭先幫襯餐車,嘢食相後補~:lol

無聊同志 2019-2-17 09:31 PM

仲有兩個幾鐘頭,就去遊下地鐵河先~
路線:廣州東站-(1)→楊箕-(5;中途喺動物園站參觀Y形柱)→區莊-(6)→東山口(體驗轉乘通道,1號線月台折返)-(6)→燕塘-(3S*)→珠江新城-(3S)→廣州東站。出站時約已1915;用試用乘車碼,同站出入盛惠兩個大洋~
* 我FF如果將地鐵啲交路好似巴士咁編號嘅話,「3」就係番禺廣場↔天河客運站;「3A」就係體育西路↔機場北;「3S」就係番禺廣場↔機場北嘅「貫通車」;「3P」就留返俾繁時短棍用啦。

有貫通車當然試吓坐啦。可能本地人都唔係咁識搭,所以都唔係咁多人。
[attach]9339832[/attach]

南行入西側軌道,即3停車處。唔知係唔係時間關係,體育西路又唔係咁「地獄」。
[attach]9340259[/attach]

北行入東側軌道,又係3停車處。呢度門冇人轉軚坐3S,淨係識死等3A。
(嗰陣喺度諗,如果軌道配置容許由珠江新城北行駛入中間軌道,咪唔會撈亂囉。但諗深一層,因為中間軌道向林和西北行有成四百幾米單線,就算真係可以咁做,3A班次亦會大受影響。)
[attach]9339834[/attach]

[[i] 本帖最後由 無聊同志 於 2019-2-17 11:00 PM 編輯 [/i]]

無聊同志 2019-2-17 09:34 PM

二樓安檢處,妹妹仔差啲的返我落一樓。:smile_o07:(其時約1930)
[attach]9339846[/attach]

專登喺姊妹帖同一個位影。
[attach]9339847[/attach]

大盤最等使嗰一半偏偏冇着。
[attach]9339848[/attach] [attach]9339849[/attach]

[[i] 本帖最後由 無聊同志 於 2019-2-18 01:18 AM 編輯 [/i]]

無聊同志 2019-2-17 09:36 PM

約1934。已經預計晚點12分鐘,check 12306,預計1949(?)到站。
[attach]9339854[/attach]

目測人龍約一百米。原先以為呢啲車冇乜人坐。
[attach]9339855[/attach]

呢頭大盤着咗但仍未update……
[attach]9339856[/attach]

……嗰頭又再晚點23分鐘。但2000先開閘放人落月台,肯定又「三重」晚點啦。:smile_30:
[attach]9339857[/attach]

[[i] 本帖最後由 無聊同志 於 2019-2-18 01:22 AM 編輯 [/i]]

無聊同志 2019-2-17 09:38 PM

8車同9車之間有卡「0車」,其實係餐車。
[attach]9339863[/attach]

[attach]9339864[/attach]

當時係影得光咗,真實環境昏暗得多。地下亦頗濕滑。[b]冇一個窗係開住,而且唔覺得焗;可能有空調,而且開咗?[/b]
[attach]9339865[/attach]

隔籬位係位啊叔,喺湖北坐落嚟;對面兩位都係喺廣州東上車,言談中得知喺深圳讀書,落咗火車仲要轉地鐵回校。
[attach]9339866[/attach]

[[i] 本帖最後由 無聊同志 於 2019-2-18 01:25 AM 編輯 [/i]]

無聊同志 2019-2-17 09:46 PM

走廊冇乜垃圾,已經比想像中好啲。身後兩個洗面處係垃圾比較多嘅地方;唔知係唔係啲姐姐專登掃去嗰度?(諗起頭先C7194,阿姐一程車拖兩次地……)
[attach]9339907[/attach]

6/7車連接處;不解釋。7-8車係臥鋪,淨係知道有上中下鋪,但唔知係軟定硬。
[attach]9339908[/attach]

7車近連接處相對(其實係絕對)污穢。
[attach]9339909[/attach]

[[i] 本帖最後由 無聊同志 於 2019-2-17 11:29 PM 編輯 [/i]]

無聊同志 2019-2-17 09:47 PM

7車走廊。8車格局類似,但熄晒燈。
[attach]9339912[/attach]

原本張數據卡用晒流量,無法更新,所以先離座,諗住去餐車換(好在一早買定)。一坐低,樓面即sell紅燒武昌魚套餐(¥45),話「特別好吃」;抵受唔住攻勢(當時只得我一個客),又唔好意思混吉,就順阿姐意。有啲甜、有啲酸、又有啲辣,又幾好食。嗰碗仔唔知係乜嘢炒粉。
P.S. 頭先買落嘅即食麵、腸仔等當然冇再食。
P.S.2 [b]請教各位大大,唔幫襯餐車係咪唔入得去齋坐?[/b]
[attach]9339913[/attach]

隔住中間塊板可以睇到明火煮食;可惜冇影到。雖然咁嘅¥45一定抵食過動車組啲飯盒,但食餐飯係票價嘅四倍幾,好似又有點兒那個。
[attach]9339914[/attach]

[[i] 本帖最後由 無聊同志 於 2019-2-18 01:27 AM 編輯 [/i]]

無聊同志 2019-2-17 09:48 PM

廁所。個人而言算好污糟;但就係咁上下(都好過香港某啲公廁)。
[attach]9339916[/attach]

武漢局擔當;唔怪得sell武昌魚~:lol
[attach]9339917[/attach]

回座。約2126,剛經過深圳東;原來我嘅位一路都冇人霸咗?:smile_27:
[attach]9339918[/attach]

[[i] 本帖最後由 無聊同志 於 2019-2-18 12:42 AM 編輯 [/i]]

無聊同志 2019-2-17 09:49 PM

即將到站。鄰座(i.e. 同卡位)係咁講生涯規劃之類嘅話題,我作為香港人自然搭唔到嘴。
[attach]9339923[/attach]

我睇見月台寫早點31分鐘,心情係興奮嘅。鄰座都認為抵坐;阿叔甚至話應該開多啲(雖然好唔現實)。
[attach]9339924[/attach]

[[i] 本帖最後由 無聊同志 於 2019-2-18 11:25 PM 編輯 [/i]]

無聊同志 2019-2-17 09:52 PM

對面月台列車水牌。
[attach]9339933[/attach]

3045次列車水牌。
[attach]9339934[/attach]

配屬。
[attach]9339935[/attach]

[[i] 本帖最後由 無聊同志 於 2019-2-18 12:57 AM 編輯 [/i]]

無聊同志 2019-2-17 09:58 PM

圖片就去到呢度。
[attach]9340080[/attach]
深圳站PIDS顯示早點31分鐘,即2135到;頭先2010開,即係用時1:25行咗預計2:24嘅路程,唔站站停之餘又唔慢得過C車好多,如果對衛生、舒適冇乜要求,而且keep到呢個速度嘅話,可謂性價比特高。:smile_o12:

[[i] 本帖最後由 無聊同志 於 2019-2-18 01:30 AM 編輯 [/i]]

pp673445 2019-2-17 10:05 PM

其實呢班車都有些怪,由雲夢至廣州東連續17小時無站停
頁: [1] 2
查看完整版本: 【絕非分身】無聊同志¥10.5運轉記(更新完畢;留意#39)