查看完整版本 : LEGO 42094《履帶式裝卸機》只花了三個小時就砌好了。

csmarco 2019-2-19 05:51 PM

LEGO 42094《履帶式裝卸機》只花了三個小時就砌好了。

等LEGO出新款,真係等到頸都長埋。
:smile_45::smile_45::smile_45:
終於等到最新呢一款,雖然係細套,但總是聊勝於無吧。
:smile_13::smile_13::smile_13:
呢款就係LEGO 42094《履帶式裝卸機》了,唔大套㗎,所以都好便宜,400元就可以買到了。
;P;P;P
在回家途中,已經下載好B款的電腦版本裝嵌說明書了。
:smile_34::smile_34::smile_34:
睇下套完成品先吧:
[attach]9346525[/attach]
裝卸機的爪係可以張開和合埋,而個駕駛倉就可以作出360º旋轉嘅:
[attach]9346526[/attach]
裝卸爪還可以升高和降低:
[attach]9346527[/attach]
組裝夥粒不算多,只有827夥零件:
[attach]9346528[/attach]
完成後就只剩下13夥小零件:
[attach]9346529[/attach]
LEGO 42094的兩款電腦版裝嵌說明書已經上架,以供免費下載:
[attach]9346530[/attach]
B款的檔案非常細,只有8.62MB,瞬間已經下載完成:
[attach]9346531[/attach]

[[i] 本帖最後由 csmarco 於 2019-2-19 11:36 PM 編輯 [/i]]

csmarco 2019-2-19 05:59 PM

這套【42094】屬於輕量級,比入門級高少少吧,沒什麽難度,只花了三個小時就可以完成了。

全部係用手驅動,冇電動摩打,省回一點錢,唔使煩。

推前推後都非常順暢,齒輪數不多,恰到好處,各司其職。

外觀幾好,沒有多餘部份,也不突兀,亦沒有矯揉造作。

簡單就是美。

csmarco 2019-2-19 06:52 PM

對上所砌的【42082】,距今已經五個多月了。

等佢出新款就真係極不耐煩,況且LEGO只是我興趣的一少部份。

咁我呢五個多月做過啲乜呢?
;P;P;P
當然吧,工作就自然少不免的,因為要糊口和養妻活兒吧,幹活是必須的。
:smile_o05::smile_o05::smile_o05:
工餘興趣就去戲院睇電影,2月份至今就睇咗11齣電影:
[attach]9346706[/attach]
1月份就去戲院睇咗23齣電影:
[attach]9346707[/attach]
而上年嘅11月份,趁住有啲假期,又覺得香港啲天氣唔太凍,咁就唯有挑戰一下自己,拎住啲靠得住,耐得冷嘅攝影器材遠赴東北三省囉,去下二道白河鎮、長白山和哈爾濱遊玩吧:
[attach]9346708[/attach]
極目望都係冰天雪地㗎:
[attach]9346709[/attach]
長白山就去到呢度就冇得再上,因為風雪太大,封咗山!唯有折返:
[attach]9346710[/attach]
上完高山,又再挑戰深谷,全部都係冰封世界;玩下就好,喺呢啲地方生活,真係極度痛苦了。
[attach]9346711[/attach]
腕錶好明確的顯示係11月10日下午一點十八分:
[attach]9346712[/attach]
11月12日就開始前往哈爾濱:
[attach]9346713[/attach]
11月13日凌晨時份已經入住哈爾濱的酒店了:
[attach]9346714[/attach]
人生苦短,生命只是數十個寒暑吧;在營營役役的生活中,是要懂得及時行樂,找個平衡點,人生才會過得精彩和有意義的。
:smile_o13::smile_o13::smile_o13:

csmarco 2019-2-19 11:55 PM

話說回來,都要睇下個紙盒外觀嘅,呢個就係盒面:
[attach]9347913[/attach]
呢個就係盒底,屬於【2 Models in 1】款式,即係【二合一】,一套就可以砌出兩種款式,比較抵玩:
[attach]9347914[/attach]
827件夥粒零件的鳥瞰圖:
[attach]9347915[/attach]
以400元的價錢,相對嚟講算便宜了。

官方網站和旗艦店的訂價係港幣599.9元㗎。:smile_44::smile_44::smile_44:
頁: [1]
查看完整版本: LEGO 42094《履帶式裝卸機》只花了三個小時就砌好了。