查看完整版本 : 平安夜 HALLSTATT > 布達佩斯 交通問題~

lc2086 2019-2-20 12:16 AM

平安夜 HALLSTATT > 布達佩斯 交通問題~

各位好, 想問下我打算12/24 一早由HALLSTATT 坐OBB去布達佩斯 , 但驚到時特別日子會沒班次...
家禁OBB個APP 又查唔到, 想問下有冇人有經驗??  當日的交通係會點阿??
唔該晒

rainy大頭蝦 2019-2-20 06:59 PM

樓主行程編好未?

絕大多數唔會由hallstatt去budapest,因車程需時,我舊年10月由budapest搭obb去 hallstatt,車程差不多7小時!

我忘了在哪裡看到資料而編行程,但我當時訂了hallstatt住宿不能更改,只好照原定計劃出發!

我在出發日期前大約2個半月購票~39 eur(已是早鳥優惠票價)

我當時有修路工程,要轉4次車才到hallstatt:smile_27:

相信是太早了,obb資料未有!

剛試ck~21/8/2019 not available
但20/8/2019就有票價!

[[i] 本帖最後由 rainy大頭蝦 於 2019-2-20 07:17 PM 編輯 [/i]]

lc2086 2019-2-21 01:39 PM

[quote]原帖由 [i]rainy大頭蝦[/i] 於 2019-2-20 06:59 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495150140&ptid=28045516][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
樓主行程編好未?

絕大多數唔會由hallstatt去budapest,因車程需時,我舊年10月由budapest搭obb去 hallstatt,車程差不多7小時!

我忘了在哪裡看到資料而編行程,但我當時訂了hallstatt住宿不能更改,只好照原定計劃出發!

我在出發日期前大約2個半月購票~39 eur(已是早鳥優惠票價)

我當時有修路工程,要轉4次車才到hallstatt:smile_2 ... [/quote]
你好阿~
行程我其實諗左幾個方案㗎,
因為假期有限最多請到7日, 原本係諗
18號到布拉格留三日>>21號一早去hallstatt 留三日 >> 24號一早去布達佩斯 留四日再番香港

目的係想盡量爭取時間係hallstatt(因為驚去到天氣唔好會浪費左, 另一方面係聖誕節果到啲民宿機本上唔開, 沒可能住到)。
不過成個行程花兩日坐火車, 為左去hallstatt,好似好辛苦, 同埋唔知會唔會好凍~

所以其實都諗左plan B
就係淨係去布拉格同布達佩斯, 各去五日,中間內陸機轉移, 但睇過啲景點應該最多三日就行得晒, 唔知咁行法會唔會好悶 ~

希望可以比啲意見 :smile_13: 唔該~

rainy大頭蝦 2019-2-23 07:12 AM

[quote]原帖由 [i]lc2086[/i] 於 2019-2-21 01:39 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495188214&ptid=28045516][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

你好阿~
行程我其實諗左幾個方案㗎,
因為假期有限最多請到7日, 原本係諗
18號到布拉格留三日>>21號一早去hallstatt 留三日 >> 24號一早去布達佩斯 留四日再番香港

目的係想盡量爭取時間係hallstatt(因為驚去到天氣唔好會浪費左, 另一方面係聖誕節果到啲民宿機本上唔開, 沒可能住到)。
不過成個行程花兩日坐火車, 為左去hallstatt,好似好辛苦, 同埋唔知會 ... [/quote]
lc2086:smile_o15:

除非你想慢慢慢慢⋯⋯遊Hallstatt,
住3日我覺得有點多,因為冬天~
住宿一定有⋯我剛用「Hallstatt」search酒店網,試撳你發日期都有資料!

如果你想去,天氣好唔好~呢點已經不在你控制範圍,就算一星期內天氣預報都有機會變!

網上有很多匈奧捷遊記參考~
你可以睇埋CK(庫倫洛夫)呢個捷克小鎮,你有無興趣住一晚?
而布拉格3日ok既~
每人對景點喜好不同~budapest我覺得3日有少少趕!
你睇多少少遊記,應該會知點編行程:loveliness:
頁: [1]
查看完整版本: 平安夜 HALLSTATT > 布達佩斯 交通問題~