查看完整版本 : 埃及十日之當發老姣遇上法老王 (噢賣割,全文完!YAY!)

Luien 2019-2-21 04:50 PM

埃及十日之當發老姣遇上法老王 (噢賣割,全文完!YAY!)

[attach]9356332[/attach]

聖誕節本應去搵聖誕老人嘅日子我去咗搵法老王。本來諗住返嚟就做個分享,不過返港唔夠一個禮拜又去咗泰國敗家,之後又農曆新年,食滯左,所以一直拖到而家。 趁我嘅記憶仲有少少渣拿,立即去片。

準備篇
其實都冇乜準備,因為今次係跟團。 大家記住埃及當地只收新嘅100蚊美金, 如果你仲揸住舊版100蚊紙就要換咗佢。其實有一刻諗過自由行,結果都係淆底獸。左揀右揀最後揀咗康太,因為見佢有兩程內陸機,諗住慳返洪加達返開羅嘅六粒鐘巴士車程, 但係結果原來呢個係伏位, 至於點伏,後面再講。

講左咁耐,聖誕節出發啦,HoHoHo,非洲我嚟啦!

Day 1 - 12/25/2018

夜晚十點鐘機,我哋八點鐘就搞掂曬check-in啦。 正所謂,揀好旅行社不如遇著好領隊,好好彩,今次我哋嘅隨團領隊C小姐非常有料又豪爽又搞笑,好like 佢呀! 咁早check完in,又未入閘,硬係要做啲無聊嘢。
[attach]9354773[/attach]

無聊咗兩粒鐘終於上機,今次坐嘅係埃及航空,香港係冇直航去埃及,好好彩去到曼谷班機停左上客,但係我哋唔需要落機。

估佢唔到,飛機餐都幾好食。
[attach]9354771[/attach] [attach]9354772[/attach]

之前聽過去埃及冇啖好食,所以上機前買咗一打光酥餅同埋帶咗六個杯麵, 結果未落機就隊咗三個。
[attach]9354774[/attach]

連埋響曼谷上落客時間,15個鐘頭後我哋終於到達開羅。
[attach]9354775[/attach]

去到機場首先排隊唱埃及幣,然後響大家坐完機,個頭油lup lup 冇刷牙洗面嘅情況底下,即時開始我哋第二日嘅埃及行軍之旅。

[[i] 本帖最後由 Luien 於 2019-4-15 09:20 PM 編輯 [/i]]

christ201430 2019-2-21 05:36 PM

Thanks for sharing
Wait for more photos.

kirstyu2 2019-2-21 05:50 PM

支持

Luien 2019-2-21 11:25 PM

Day 2 - 12/26 沙達墓+ 埃及博物館

埃及慢香港六個鐘,第二朝早埃及時間七點到達開羅。當地嘅導遊Mohamed 黎接機,原來佢係前特種部隊,好鬼大隻,我個friend當然唔放過,擒住佢影相。
[attach]9356262[/attach]

離開機場C小姐就好似啲趕屍道士咁,驅趕我哋呢班披頭散髮嘅喪屍,正式開始我哋嘅埃及行程, 第一站 - 沙達墓。
[attach]9356261[/attach]

今日天氣唔錯,不過一落車就feel 到沙塵滾滾,結果大家都冇乜意欲行近影相,停留咗十分鐘就走人。其實領隊有好詳盡咁講沙達嘅故事,不過我記得嘅就只係佢係第N任總統,畀人隊冧咗就葬響度,完。

第二站黎到好出名嘅開羅博物館,因為要買飛所以我哋就企咗響入口度等。唉~ 估唔到非洲咁L凍,之前都知道早晚溫差大,有帶定褸同披肩,雖然有太陽曬住,但係啲風吹埋嚟真係騰騰震。
[attach]9356263[/attach]

朝早十點博物館已經好多人,我哋排隊大約十零分鐘先至入到去。去到中庭就一人派一部耳機,靠呢部耳機入到館就可以聽到領隊C小姐嘅講解。
[attach]9356264[/attach]

開羅博物館有成十萬件以上嘅展品,最為人所熟悉嘅當然係圖坦卡門黃金面具,不過可惜擺放面具嗰一區係唔準影相嘅。
[attach]9356265[/attach] [attach]9356266[/attach]
如果係歷史迷呢度絕對可以行足三日三夜,不嬲我對博物館冇乜興趣,不過呢個行程亦唔覺沉悶,除咗有領隊不斷講故仔,亦比陪葬品既精緻程度吸引,想像唔到幾千年前已經有咁嘅手工同技術。
[attach]9356267[/attach]

由朝早七點落機到而家一點幾都未食晏, 我只係靠住包Pocky吊命,望住啲乾瘦木乃伊,感覺自己有potential成為佢哋一份子。行咗四粒鐘終於去食晏啦!我哋嚟到河邊一間由船改建成既餐廳。
[attach]9356268[/attach]

呢餐係自助餐,有雞、薯仔、鹹鹹哋有色嘅湯水。 其實我預左黎埃及絕對唔係美食之旅,不過當黎緊九日都係食差唔多嘅嘢,其實都有少少難頂。

差唔多三點鐘我哋食飽就返酒店,第二日嘅行程就係咁多。去到酒店分房都搞咗成粒鐘,hea咗一陣又到晚餐時間。

[attach]9356269[/attach]
又係自助餐,又係雞、薯仔、好咸既魚。食完晚飯都未到八點,本來諗住漫漫長夜咁鬼悶,點知一沖完涼就熄機眼閉。

[[i] 本帖最後由 Luien 於 2019-2-21 11:28 PM 編輯 [/i]]

cooljoey27 2019-2-22 08:47 AM

跟團跟左幾錢?

Luien 2019-2-22 11:01 AM

[quote]原帖由 [i]cooljoey27[/i] 於 2019-2-22 08:47 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495223296&ptid=28049112][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
跟團跟左幾錢? [/quote]

團費+小費大約萬4, 未包自費

mksham520 2019-2-22 03:57 PM

[quote]原帖由 [i]Luien[/i] 於 2019-2-22 11:01 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495229580&ptid=28049112][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
團費+小費大約萬4, 未包自費 [/quote]聖誕出發唔貴喎

Luien 2019-2-22 04:17 PM

Day 3 - 27/12 - 舊開羅/香水店/超市

嚟到第三日,如果照行程其實係應該搭飛機去阿斯旺,但係因為要就內陸機嘅航班安排,所以就留多一日響開羅去行舊城區。

尋晚未夠十點就熄機,不過瞓到三四點就因為時差醒咗。今朝係冇行程冇morning call,第一個行程已經係去食晏,攣到七點頂唔住要起身落去食早餐,估佢唔倒早餐好豐富!

黎埃及一定要食橙,佢啲橙係好多汁同好甜。
[attach]9358067[/attach]

食完早餐又返房瞓過,因為11點先要離開酒店,跟住就去食晏。今日嘅晏晝又係自助餐,我記憶之中呢一餐係好好味嘅一餐,因為啲雞唔會乾爭爭,不過我個friend話佢啲螢光啫喱有臭腳味,我起初唔信,聞咗一下果然醒神。
[attach]9358068[/attach]

食完晏終於開始我哋今日嘅行程,就係去開羅嘅舊城區,睇嗰陣約瑟帶住馬利亞同耶穌避難嘅地方。
[attach]9358069[/attach]

今日睇咗幾間教堂、清真寺、猶太寺,當然領隊又講咗好多佢地一家避難既故事。大多數建築物入面都唔畀影相, 所以只可以影下出面。
[attach]9358071[/attach]
[attach]9358072[/attach]

呢間叫做懸空教堂,因為建响巴比倫堡南門的上面,教堂主殿懸吊响過道上所以叫做懸空教堂。教堂入面有兩條玻璃地板,畀人可以睇到佢係離地撐起,不過室內唔畀影相,雖然我見到好多人都偷雞。
[attach]9358070[/attach]

教堂外有啲馬賽克壁畫描繪當時耶穌一家避難嘅過程。
[attach]9358073[/attach]
[attach]9358074[/attach]

繼續穿過一啲小巷去睇另外一間教堂。
[attach]9358075[/attach] [attach]9358076[/attach]

Luien 2019-2-22 05:42 PM

Day 3 (續)

穿過D小卷,我哋又去咗另外一間教堂。呢間教堂有個地洞,係嗰陣耶穌一家三口避難過。
[attach]9358403[/attach]
[attach]9358404[/attach]
[attach]9358409[/attach]

地洞and地洞入口
[attach]9358407[/attach]
[attach]9358408[/attach]

睇完之後繼續穿過呢啲小巷去睇其他清真寺,不過清真寺唔畀影相。同樣每個地方都有安撿,不過見我哋中國人通常都好求其。
[attach]9358405[/attach]

行完舊開羅大約三點左右我哋就去咗一間叫Golden Eagle 精油鋪頭買手信啦。 一嚟當然有嘢飲有嘢食,之後就介紹佢哋啲精油係幾純正同冇雜質。呢度D埃及sales嘅國語仲好過我,可想而知祖國嘅shopping power係何其強大。
[attach]9358410[/attach]

呢間野總共有三類精油,第一類係純味,例如檸檬、薰衣草、薄荷。 第二類係市場上名牌子香水嘅味道, 例如Chanel、Hermes 嗰啲味。 第三類就係佢自家溝嘅味道,跟住自己畀咗個名佢, 例如埃及妖后、尼羅河之夜,總共有成40幾種。

介紹完之後就Hi響我哋隻手畀我哋試味,黎到呢一刻原本陌生嘅團友突然變得熟落,因為大家要一齊夾份買野,四支平啲、六支又再平啲。由於今年係豬年,佢整咗啲豬仔嘅香水樽做贈品,你話幾識做生意呢。
[attach]9358406[/attach]

其實都幾香嘅,我哋就買咗Hermes一支, 佢話只要一份精油加五分清水,倒落個噴樽就可以造成香水。 買完嘢由於時間尚早都未到六點,領隊就帶咗我哋去行超市。 佢介紹埃及嘅芝士好平,同埋有隻大紅花茶都係好好嘅手信。
[attach]9358411[/attach]

行完超市終於hea到晚飯時間,我哋黎到間餐廳,又係自助餐,又係雞、薯仔、白烚魚。
[attach]9358412[/attach]

到咗呢一刻今日依然係好hea嘅行程, 正所謂今日嘅休息係為咗明日行更遠嘅路,今日咁hea係為咗4點嘅morning call,重點係我哋凌晨一點幾先會到酒店。食完晚飯我哋就去機場準備搭今晚十點幾機去阿斯旺。

埃及機場嘅安檢好嚴格,需要將外套同鞋除低,因為日夜溫差大我哋著咗好多衫,又要除衫又要除鞋其實都幾呢hea。 班機準時十點零起機,到達亞斯旺半夜12點。

Luien 2019-2-22 05:46 PM

[quote]原帖由 [i]mksham520[/i] 於 2019-2-22 03:57 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495243112&ptid=28049112][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
聖誕出發唔貴喎 [/quote]

直頭抵啦!

cap07 2019-2-23 10:10 PM

先收藏:smile_o12:

kilohk 2019-2-24 08:40 AM

標題好搞鬼:smile_o12:
謝謝分享:lDD_001:

6626 2019-2-24 10:32 AM

[quote]原帖由 [i]kilohk[/i] 於 2019-2-24 08:40 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495316378&ptid=28049112][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
標題好搞鬼:smile_o12:
謝謝分享:lDD_001: [/quote]

Abcjpg 2019-2-24 12:00 PM

謝謝分享你的埃及發老姣之旅:smile_30:

一風堂 2019-2-24 02:35 PM

發老脾

snowcatt 2019-2-24 03:57 PM

Lm

廚房勇敢的救星 2019-2-24 05:32 PM

多謝分享

pandalai9 2019-2-24 05:51 PM

[attach]9365211[/attach]
法老王好花心:fst_001::fst_001:

f1kon 2019-2-24 06:05 PM

[quote]原帖由 [i]mksham520[/i] 於 2019-2-22 03:57 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495243112&ptid=28049112][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
聖誕出發唔貴喎 [/quote]
康泰永安嗰啲係大眾化啲,勝景嗰啲就貴!

chlok 2019-2-24 06:58 PM

呢啲地方硬係有份神秘感係度

CP-KELVIN 2019-2-24 11:24 PM

呢隻油雞正呀!:smile_o12:

我當年係自由行, 由開羅搭火車臥舖去阿斯旺, 再由樂蜀搭左差不多十個鐘本地人嘅小巴去洪加達, 點知遇上渡輪停航, 留左2日之後要改行程坐車返到開羅之後再搭多幾個鐘大巴去Sharm Ash Sheikh
:smile_o08:

[[i] 本帖最後由 CP-KELVIN 於 2019-2-24 11:32 PM 編輯 [/i]]

pandalai9 2019-2-25 02:07 AM

我上次跟永x 很好

ericwon666 2019-2-25 07:13 AM

日日都係食嗰啲嘢:smile_30::smile_30::smile_30:

AresCapital 2019-2-25 08:13 AM

謝謝分享

beaumont 2019-2-25 09:23 AM

多謝樓主,喚醒我多年前的記憶
期待你分享尼羅河遊船和帝王谷的照片

pk002 2019-2-25 09:53 AM

[quote]原帖由 [i]Luien[/i] 於 2019-2-21 11:25 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495212522&ptid=28049112][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
Day 2 - 12/26 沙達墓+ 埃及博物館

埃及慢香港六個鐘,第二朝早埃及時間七點到達開羅。當地嘅導遊Mohamed 黎接機,原來佢係前特種部隊,好鬼大隻,我個friend當然唔放過,擒住佢影相。

又係自助餐,又係雞、薯仔、好咸既魚。食完晚飯都未到八點,本來諗住漫漫長夜咁鬼悶,點知一沖完涼就熄機眼閉。 ... [/quote]
我上年跟美麗X又係佢,埃及王敏德[attach]9367574[/attach]
[attach]9367575[/attach]

[[i] 本帖最後由 pk002 於 2019-2-25 09:56 AM 編輯 [/i]]

Luien 2019-2-25 02:02 PM

[quote]原帖由 [i]CP-KELVIN[/i] 於 2019-2-24 11:24 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495356173&ptid=28049112][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
呢隻油雞正呀!:smile_o12:

我當年係自由行, 由開羅搭火車臥舖去阿斯旺, 再由樂蜀搭左差不多十個鐘本地人嘅小巴去洪加達, 點知遇上渡輪停航, 留左2日之後要改行程坐車返到開羅之後再搭多幾個鐘大巴去Sharm Ash Sheikh
:smile_o08: ... [/quote]

十幾粒鐘,屁股都開花:lDD_010:

Luien 2019-2-25 02:05 PM

[quote]原帖由 [i]ericwon666[/i] 於 2019-2-25 07:13 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495365946&ptid=28049112][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
日日都係食嗰啲嘢:smile_30::smile_30::smile_30: [/quote]

係呀,結果返嚟嗰程响曼谷轉機,我哋癲咗咁樣買嘢食:smile_30:

Luien 2019-2-25 02:06 PM

[quote]原帖由 [i]pk002[/i] 於 2019-2-25 09:53 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495371186&ptid=28049112][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

我上年跟美麗X又係佢,埃及王敏德 [/quote]

佢都幾搞笑

Luien 2019-2-25 05:07 PM

Day 4 - 28/12 阿布辛貝神殿/未完成方尖碑/鱷魚神殿

同大家講解少少嚟緊幾日行程既地理環境先:
[attach]9368832[/attach]
尋晚十點幾我哋就係响北邊嘅開羅飛到阿斯旺,轉頭就會坐巴士去到埃及最南貼近邊境嘅阿布辛貝神殿,然後返番去阿斯旺上船,沿住尼羅河遊返上北邊,經過樂蜀再到洪加達。

講返尋晚飛到阿斯旺已經係凌晨12點,而最L嚇人就係morning call會係3點50分。今晚起一連三日我哋將會寄居喺船上,所以一落機我哋就去碼頭上船check in先。因為碼頭冇咁多位停船,所以佢哋係雙排泊位,我哋要穿過人地隻船先至去到我哋嗰隻。
[attach]9368833[/attach]

Check完in上到房都差唔多一點,執房嗰個好好心機,用毛巾摺咗兩隻天鵝放喺床,不過今晚嘅時間實在太寶貴,就算佢識摺隻神鵰都冇用,我一腳伸開佢地即刻上床瞓覺。
[attach]9368834[/attach]

一眼閉就已經4點半鐘,各團友口腫面腫浮屍咁樣喺lobby集合,每人拎咗一個早餐袋就準備出發去神殿。我見有小半團人係冇參加呢個自費項目,所以今日架巴士好鬆動,我哋一人霸咗兩個位準備補眠。
[attach]9368835[/attach]
去神殿嘅車程大約三個零鐘,不過太陽未出嚟真係好L凍,啲寒氣一路響窗罅度滲入嚟。 我聽見有幾個團友包括我都輪流叫領隊關冷氣,領隊好無奈,根本都冇開點能樣關呀施主?! 大約六點三領隊開咪叫醒我哋,原來日出呀!
[attach]9368836[/attach]
喺埃及呢個神秘國度,望住太陽響地平線升上嚟呢刻真係幾感動。個人醒咗就肚餓,摷下個早餐袋,有果汁、有條蕉、薯片、同乾爭爭嘅三文治。結果我都係揀咗食我珍藏嘅光酥餅。

大約朝早八點鐘我哋終於到達阿布辛貝神殿停車場。領隊先派飛,然後問我哋邊個要影相pass,因為神殿之內係有pass先比影相,我記得大約百零蚊港紙。當我望見其他團友都一人一支單反重砲,再望下自己個LG傻瓜手機有一刻猶疑過唔買,不過咁遠嚟到舊幾水比佢啦!

停車場行去神殿首先經過 Lake Nasser。
[attach]9368837[/attach]

再轉個彎終於見到呢座世界聞名嘅古蹟阿布辛貝神殿。DLLM,三千幾年前啲人可以喺個山度鑿一座咁Q偉大嘅建築物出嚟,今日嘅我哋啲建築漏水短椿,大橋斷纜,係咪嬲吖? [attach]9368838[/attach]

講返座神殿點解咁把炮呢?話說係三千幾年前法老王拉美西斯二世下令建成, 總共用咗二十年,門口就有四座高廿呎佢既雕像,佢腳下細細嘅雕像就係佢啲家眷。拉美西斯二世本身都係一個傳奇,下面簡稱佢為"拉西"。 阿拉西好長命,有成九十幾歲,在位六十幾年,有百幾個仔女。
[attach]9368839[/attach]
而神殿嘅神奇地方在於佢嘅建築用咗好精密嘅數學同天文計算,每年既2月21同10月21,陽光就會從正門穿過大殿嘅內堂射入去聖壇照亮三座雕像,只有最左邊嘅黑暗之神唔會比太陽照到。 而呢兩個日子,正正係拉西嘅生日同登基日。
[attach]9368840[/attach] [attach]9368841[/attach]
不過呢兩個咁神奇既日子已經唔存在, 因為幾十年前埃及政府決定興建阿斯旺水壩而令到水位上升,神殿面臨淹沒, 好彩聯合國決定拯救呢個古蹟,將成座神殿切割二千塊大石頭, 移遷去高D既地方。

[[i] 本帖最後由 Luien 於 2019-2-25 06:32 PM 編輯 [/i]]
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 埃及十日之當發老姣遇上法老王 (噢賣割,全文完!YAY!)