查看完整版本 : 用20一天寫得一手好字!

清晨滴滴救星 2019-2-22 10:32 PM

用20一天寫得一手好字!

我寫字一直都好醜樣,而家我決定用二十天,每日寫兩篇字,我要寫得一手好字。大家多多支持喔!

我而家用緊嘅數字法練字法!今日嘅成績,大家請比分![attach]9359288[/attach]
[attach]9359289[/attach]

清晨滴滴救星 2019-2-23 11:08 PM

[attach]9362752[/attach]
[attach]9362753[/attach]
[url=https://youtu.be/6WFHXd-V-7E]https://youtu.be/6WFHXd-V-7E[/url]
[url=https://www.youtube.com/watch?v=6WFHXd-V-7E&feature=share]https://www.youtube.com/watch?v=6WFHXd-V-7E&feature=share[/url]
[b]今日第二日練習,寫得好慢,隻手有啲攰,可能因為緊張,隻手用左好大力!好啦明天再寫[/b]

[[i] 本帖最後由 清晨滴滴救星 於 2019-2-24 08:26 AM 編輯 [/i]]

lamlamabcaa 2019-2-24 02:10 PM

罰抄都練到字
不過又幾靚WO:D

清晨滴滴救星 2019-2-24 06:35 PM

[b]第三天練習,力度放輕了,開始慢慢掌握。字體普遍直較和準確,但都有歪歪斜斜的,要多練習。[/b]
[b]力度放輕了,開始慢慢掌握,但手都有點兒攰。字體普遍較準確,但都有歪歪斜斜的。要多練習喔![/b][attach]9365379[/attach]
[attach]9365380[/attach]

[[i] 本帖最後由 清晨滴滴救星 於 2019-2-24 06:36 PM 編輯 [/i]]

清晨滴滴救星 2019-2-25 08:46 PM

[attach]9369577[/attach]
[attach]9369578[/attach]第四日練習,啲字寫得好核突,嗰"及"字寫得不好看,寫左好多次先至有返啲字型,真係要勤加苦練!

清晨滴滴救星 2019-2-26 10:15 PM

轉眼已經第五日練習,寫得比之前順暢,同埋對寫法嘅掌握有進步。[attach]9373800[/attach]
[attach]9373801[/attach]

清晨滴滴救星 2019-2-28 12:33 AM

今日第五天練習,重複之前四日嘅字,寫得快咗同埋好似整齊左。好開心呢![attach]9377808[/attach]
[attach]9377809[/attach]

清晨滴滴救星 2019-3-1 12:03 AM

[b]第六天練習,已經深夜12點鐘剛好完成兩篇,寫得比較了草。[/b][attach]9381509[/attach]
[attach]9381510[/attach]

[[i] 本帖最後由 清晨滴滴救星 於 2019-3-1 06:17 AM 編輯 [/i]]

清晨滴滴救星 2019-3-2 12:48 AM

第七天練習,終於寫完兩版字,可以瞓覺啦[attach]9385904[/attach]
[attach]9385905[/attach]

清晨滴滴救星 2019-3-3 12:21 AM

第八天練習,完成兩篇了,已經深夜12點多,我要早一點練習,可以早點睡覺。[attach]9389785[/attach]
[attach]9389786[/attach]

家中芳香的馬桶 2019-3-3 01:06 AM

[quote]原帖由 [i]清晨滴滴救星[/i] 於 2019-3-3 12:21 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495645545&ptid=28051782][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
第八天練習,完成兩篇了,已經深夜12點多,我要早一點練習,可以早點睡覺。9389785
9389786 [/quote]

加油!
支持!!!

清晨滴滴救星 2019-3-4 12:42 AM

第九天練習,剛完成兩篇,今天買了一支科學毛筆,用這支毛筆寫字,感覺有點困難[attach]9393631[/attach]
[attach]9393632[/attach]
[attach]9393633[/attach]

清晨滴滴救星 2019-3-4 11:46 PM

第十天練習,距離21天越嚟越近,今日都係用支科學毛筆寫字,原來用毛筆寫字都幾好玩,手就有啲攰。[attach]9396992[/attach]
[attach]9396993[/attach]

清晨滴滴救星 2019-3-5 11:23 PM

第11天練習,今日終於在11:30前完成兩篇練習,繼續用毛筆書寫,比原子筆困難,手亦有點攰,要再放鬆點先得。[attach]9400274[/attach]
[attach]9400275[/attach]

清晨滴滴救星 2019-3-6 09:49 PM

第12天練習,轉眼就過左10日啦,啲字開始寫得信咗,就算用毛筆字寫都寫到,好高興啊![attach]9403879[/attach]
[attach]9403880[/attach]

晚間懷舊的樹根 2019-3-7 11:37 AM

加油!
Keep it up ❕
Thanks for sharing!

是貓也 2019-3-7 11:07 PM

想睇你原本寫慨字,
我都係寫字唔靚慨(俾人講過好多次)
都想學寫字,但唔知點先有自己風格慨字

清晨滴滴救星 2019-3-7 11:46 PM

第13天,今天繼續用毛筆字寫字,開始習慣,但隻手好緊張。明天練習時,我再試試放慢和深呼吸。
有一個100歲的老人說 ,我一生中最後悔的事情就是在我80歲的時候,沒有學習鋼琴,如果我當時學習,經過20年的練習,我現在會成為一名出色的鋼琴家。
我現在練習寫,我以前一直想寫得一手好字,就算幾夜都好,都會寫兩篇。今日嘅行動,到我老左嘅時候就唔會有後悔啦!

[attach]9408084[/attach]
丶[attach]9408085[/attach]

清晨滴滴救星 2019-3-8 09:58 PM

第14天,今日食完飯就抖一陣寫字,我有用毛筆字寫,有啲感覺呢,努力堅持[attach]9411695[/attach]
[attach]9411696[/attach]

清晨滴滴救星 2019-3-10 12:41 AM

[b]第15天練習,今日晚上做完氣功,我做嘅事動功,所以練習寫字,係一種好好放鬆嘅方法。[/b]
[b]不經不覺,好快就回到21 天了,多年想練字,但一直冇的起心肝去做,原來一路寫,都覺得好有樂趣。[/b][attach]9416410[/attach]
[attach]9416411[/attach][attach]9416440[/attach]

[[i] 本帖最後由 清晨滴滴救星 於 2019-3-10 12:47 AM 編輯 [/i]]

清晨滴滴救星 2019-3-10 11:30 PM

第16天練習,我嘅中文練習只已經用完,今日只好用廢紙練習,居然都寫得幾好,經過10多天嘅練習,慢慢掌握到寫字嘅技巧。很開心[attach]9420108[/attach]
[attach]9420109[/attach]

清晨滴滴救星 2019-3-12 12:18 AM

第17天,今天晚上,終於完成兩篇寫字,雖然好眼瞓,但係都堅持落去,好嘢。[attach]9424222[/attach]
[attach]9424223[/attach]

清晨滴滴救星 2019-3-13 12:23 AM

第17天,今天我用原子筆寫一次,感覺輕鬆了,力度掌握都要在練習,書寫比之前快咗同埋整齊左。
今天晚上我去上堂,要抄中文筆記,寫中文字感覺快咗,整齊左,話我靚咗,好開心喎![attach]9428446[/attach]
[attach]9428447[/attach]

清晨滴滴救星 2019-3-14 12:02 AM

第18天練習,今日寫完字,剛剛號晚上12點鐘。今天寫毛筆字,寫到特別大隻,最後嗰幾個字用咗調不嘅手法寫,都居然寫得幾好喎。[attach]9432182[/attach]
[attach]9432183[/attach]

清晨滴滴救星 2019-3-15 12:07 AM

第19篇練習,今日練習時候可以放鬆自己,感覺都要特別注意,而家寫嘅字有啲字型,我俾阿女睇佢話我啲事都OK架。[attach]9435852[/attach]
[attach]9435853[/attach]

清晨滴滴救星 2019-3-16 02:23 PM

第二十天,昨天因為公司周年晚宴,晚上11. 45分先至屋企,沖完涼都成12點半,所以決定昨天休假一天。
今日星期六下午時分已經完成寫咗兩篇,今次用原子筆寫,寫咗20人覺得總算有進步,原來發現一件事情,只要重複去做,總會有成績的,但如果原地踏步,老師在想但沒有行動,一直都唔會有成果嘅。[attach]9441727[/attach]
[attach]9441728[/attach]

清晨滴滴救星 2019-3-17 10:12 PM

第21天,轉眼經過21天嘅練習,由最初覺得好難,慢慢成為習慣,每天都練習,終於克服了困難嘅恐懼。
跟住我會練習英文字,多謝大家嘅支持[attach]9447242[/attach]
[attach]9447243[/attach]

ichthys2 2019-3-21 08:14 PM

多練習就會寫得好。

vihokiho 2019-4-1 10:29 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

希夷 2019-4-2 12:18 PM

:smile_o12:
我都係咁,抄書,
由零開始,我用毛筆寫。
頁: [1] 2
查看完整版本: 用20一天寫得一手好字!