查看完整版本 : 武陵櫻花季/光之饗宴及樂活夜櫻/台中花博 (更新-光之饗宴樂活夜櫻)

做到氣咳 2019-3-1 01:00 AM

武陵櫻花季/光之饗宴及樂活夜櫻/台中花博 (更新-光之饗宴樂活夜櫻)

很久沒去台北了,因為看了一張武陵櫻花相,個多月前決定出發,
話去就去,不過當時無查清楚房間一早開賣已清空沒房了,也沒留意原來有交通管制,
買咗機票plan行程先發現無房唔可以住一晚,即日來回也要到當地才可買車票,
沒有網購,要網購只有當地跟旅行社一日團,但我係一個好唔想跟團的人

[attach]9381583[/attach]

最後決定去到碰運氣,出發仲要撞中中華航空擺工:smile_27: 好彩係我班機無取消:loveliness:
如期出發,初初諗住去7仔部機到睇下有無飛先,點知我係台北的時間無,
咁就仆去國光車站問啦,好彩第二日最早個班有位,其他日子都沒有了,
早就早啦,好過無得去,唯有今晚早D返去早D瞓

[attach]9381584[/attach]

因為住台北車站附近,行過去國光客運站上車,唔知係咪我耐無嚟,
天都未光就出門,黑麻麻一個人係街行真係有一點點害怕,
去到上車發現大部份乘客都係老人家,後生的可能唔想咁早起身,
車程係每程4小時,來回8小時,到達玩4小時,中途會有兩個休息站,
去到櫻花真係超靚:smile_o06: 早起身絶對值得去:smile_o12:
而且因為有交通管制,唔會人多到你相都映唔到

[attach]9381585[/attach]

[attach]9381586[/attach]

[attach]9381587[/attach]

[attach]9381588[/attach]

[attach]9381589[/attach]

[attach]9381598[/attach]

[attach]9381590[/attach]

[attach]9381591[/attach]

[attach]9381592[/attach]

[attach]9381593[/attach]

[attach]9381594[/attach]

回程車票係大大張,注意請做一個有責任的遊客,雖然寫住逾時不候,
但期實司機係有責任揾到所有乘客上車,我坐個班車的人,個個都好守時,
夠鐘前已經全部上哂車,但我同事上個班車大人唔守時,
司機話一定要揾到佢地先走得,返到去先發現唔見咗個佢好大責任,
請各位有意去的一定要做個好乘客

[attach]9381595[/attach]

[[i] 本帖最後由 做到氣咳 於 2019-3-6 04:11 PM 編輯 [/i]]

做到氣咳 2019-3-1 01:08 AM

台北光之饗宴係無意中睇到先知有呢個活動,去到真係好靚,
但亦都極之多人,去到睇完映完相就走了,因為仲要趕去睇樂活夜櫻:smile_o06:
想去台北追櫻都可以考慮去走走,因為地點唔遠,而且去的交通唔麻煩,
不過而家應該謝哂啦

[attach]9402694[/attach]

[attach]9402695[/attach]

[attach]9402696[/attach]

[attach]9402697[/attach]

[attach]9402698[/attach]

[attach]9402699[/attach]

[attach]9402700[/attach]

[attach]9402701[/attach]

[attach]9402702[/attach]

[[i] 本帖最後由 做到氣咳 於 2019-3-6 04:09 PM 編輯 [/i]]

做到氣咳 2019-3-1 01:09 AM

留位

neo_wong 2019-3-1 02:31 PM

勁靚~
但4個鐘真係....

grapefruittea 2019-3-1 11:01 PM

好靚呀!

on79on79 2019-3-2 05:53 PM

OK WOR, not many people

做到氣咳 2019-3-6 04:14 PM

[quote]原帖由 [i]on79on79[/i] 於 2019-3-2 05:53 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495626633&ptid=28064334][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
OK WOR, not many people [/quote]

因為有交通管制,限定人數進出,所以唔會一地人:smile_o12:

而且我去個時係坐最早個班車,所以比較少人:smile_o01:

Mira-summer 2019-3-6 04:39 PM

多謝樓主分享.:loveliness:

1888cc 2019-3-6 06:12 PM

靚。。。:smile_o12:

128717178 2019-3-8 10:04 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

DoubtfulSound 2019-3-12 08:58 AM

[quote]原帖由 [i]做到氣咳[/i] 於 2019-3-1 01:00 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=495550534&ptid=28064334][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
很久沒去台北了,因為看了一張武陵櫻花相,個多月前決定出發,
話去就去,不過當時無查清楚房間一早開賣已清空沒房了,也沒留意原來有交通管制,
買咗機票plan行程先發現無房唔可以住一晚,即日來回也要到當地才可買車票,
沒有網購,要網購只有當地跟旅行社一日團,但我係一個好唔想跟團的人

最後決定去到碰運氣,出發仲要撞中中華航空擺工:smile_27: 好彩係我班機無取消: ... [/quote]

So nice, y dun stay overnight??

miumiujorden 2019-3-12 06:49 PM

好靚, 真係值得去.

wuso256 2019-3-17 10:54 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

解題少年 2019-3-20 07:46 PM

搞到好想去睇

DoubtfulSound 2019-3-24 12:26 AM

[quote]原帖由 [i]解題少年[/i] 於 2019-3-20 19:46 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=496530979&ptid=28064334][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
搞到好想去睇 [/quote]
去羅, 台中咁平!
頁: [1]
查看完整版本: 武陵櫻花季/光之饗宴及樂活夜櫻/台中花博 (更新-光之饗宴樂活夜櫻)