查看完整版本 : 我應唔應該創業?應該點做先得?

中環創新小子 2019-3-3 01:34

相信有好多朋友有類似問題,咁應唔應該呢和點做?創業係一個冒險遊戲,隨時贏粒糖,但輸間廠。所以,不喜歡搏的人要三思,否則未做好盤生意已經嚇餐死。

咁肯搏肯捱呢?只要唔想打死一世工,唔需要多諗,要做就做。

點做?做乜好?

第一,KISS 法則,即是 Keep it simple, stupid。一個複雜運作的業務,就算見到人地搵大錢都唔關你事。簡單業務是初創人仕旳選擇。
第二,如果你選擇的行業未搵到箇中利基,唔好諗住大量投放資金一定得,相反,盡量用多 d 心機,少 d 資金,一步一步掌握利基為止先大量投放。
第三,善用 agile +pdca 模式達至成功。簡單講,將項目目標分拆為多個小目標。而每個小目標要用多個方法同時,無錯,係同時去試,不斷回顧邊個方法成功,再強化個方法直接完成目標為止。

未完會再寫。如果有 case 問可以大家交流,但平日比較忙,不會即覆,請耐心等一下。

rabiosa 2019-3-31 12:35

留名學嘢

邊度有WIFI 2019-4-14 15:00

仲有無寫文?

大和基拉 2019-5-2 08:08

LM

onlyyourgirl 2019-5-16 00:21

Good concept, keep it simple
頁: [1]
查看完整版本: 我應唔應該創業?應該點做先得?