查看完整版本 : 港式台牌一問

HeadPorterGuy 2019-3-7 07:19 AM

港式台牌一問

小弟由廣東牌轉打台牌好似都有幾年,不過最近轉打八隻百搭之下發現兩個問題:

問題1:(呢個問題有冇打百搭都係一樣,驗證過 → 總共有三個例子)
上家打一萬,到我摸完明槓/暗槓之後摸一萬可唔可以自摸?
問題2:(呢個問題我問過一個打開百搭嘅朋友,佢嗰邊嘅規矩係用百搭上要指明嗰隻百搭係咩)
我打五萬,去到上家打八萬,我用七萬同百搭上 (咁呢個情況當然一定係『七萬』『八萬』『九萬(百搭)』)
之後下家打九萬,對家即刻明槓九萬,咁喺呢個情況之下係唔係判我企糊?
問題3:(連接問題2)
咁我用百搭上嘅時候係咪一定要指明隻百搭係咩呢?

我知道港式台牌各處鄉村各處例,我喺呢度問並唔係唔信我朋友
只係好奇除咗佢打百搭之外其他有打嘅又會係點計

另外小弟成日都唔係好夠腳,想睇吓有冇多啲無煙嘅雀友
之前打開$2/番,而家百搭就$1/番

哈利Fanny 2019-3-8 12:51 PM

can u play $2 tonight?

日向秋美 2019-3-8 01:04 PM

有冇阿康份先?

哈利Fanny 2019-3-8 01:27 PM

no ar

哈利Fanny 2019-3-8 01:34 PM

if u ok pls wts me 9652 0374 fanny

日向秋美 2019-3-8 02:00 PM

你仲有冇同佢打?

daihonman 2019-3-14 12:53 AM

明槓可以當過水, 暗槓唔可以, 因無打過一隻牌出黎

Marco-2010 2019-3-14 10:38 AM

梗係唔可以啦, 都無顯示你轉過章

HeadPorterGuy 2019-3-15 09:50 AM

如果我鋪牌係咁
4隻一萬 二萬 三萬 4隻四萬 (暫時未叫糊)

上家打九萬
到我嘅時候摸九萬 暗槓一萬 (呢個時候叫獨獨九萬) 摸屁股九萬

點解唔可以食糊? (上家打九萬嘅時候我未叫糊)

Marco-2010 2019-3-15 10:05 AM

你暗槓自己裡面D牌而唔係槓摸番嚟果隻咪即係轉左章囉

HeadPorterGuy 2019-3-15 09:52 PM

[quote]原帖由 [i]Marco-2010[/i] 於 2019-3-15 10:05 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=496264825&ptid=28077899][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你暗槓自己裡面D牌而唔係槓摸番嚟果隻咪即係轉左章囉 [/quote]

咁係咪即係有規矩係話槓嗰隻係要話俾人知我係摸返嚟定係裡面 (好似食糊嗰隻牌唔可以擺入去一樣)
因為如果我摸一隻之後擺入去再砌一砌裡面副牌你點樣去肯定我暗槓/明槓係我摸返嚟定係本身裡面已經有

daihonman 2019-3-31 11:00 PM

只要你解釋到自摸前係無叫糊, 或者唔係叫上家打出隻牌, 就完全無過水問題.

台灣牌補槓當係已過水, 因別家可搶你槓, 即當係已打出一隻非糊牌.
頁: [1]
查看完整版本: 港式台牌一問