查看完整版本 : (失敗老師)冇人教過我點教樂器,好迷惘

a2j 2019-3-10 05:52 PM

(失敗老師)冇人教過我點教樂器,好迷惘

我好細個就學小提琴,有D天份,絕對音準,加上一開始遇到好嚴謹嘅老師,所以學得幾好。但一路都冇諗過從事音樂,直至中六發覺自己讀書唔掂,所以先讀音樂。去咗外國讀演奏,之後返來撈。問題係我多年來都冇教過,所以到果陣已經唔記得晒細個點學,又唔會有前輩提點我點教,所以一直教得唔好,所以頭六七年都係得四五個私人,要教D高檔少少嘅琴行。都有教過下學校D班,但當然教唔掂。

而家教咗成十年,私人學生都係得十個,而且都拉得唔好,都係為考級爭扎,一個唔夠高分就唔學。學校得兩間(唔勁)。琴行既學生反而好D。

技術上我好多野都唔識教,最差係教睇譜教音準,因為我細個完全無經歷過,好似自然就識。我D學生識到睇譜都係因為佢地聰明或有學綱琴。

我嘅事業相對我身邊嘅人係垃圾級別,又唔醒目、又唔識同人溝通,點學都學唔到。你一定會叫我轉行,但我自問呢一刻已經冇可能,香港教琴咁好撈都撈唔掂,我可以做乜?每次諗到呢度都想死咗佢。

人弓火木 2019-3-10 06:17 PM

樓主你好特別. 好似個武林高手. 身懷絕技但係就教唔倒人...
你有能力的. 試試睇下呢條片

[url]https://www.youtube.com/watch?v=nK89yxvIzQY[/url]

加油. 

小卡梅 2019-3-10 06:55 PM

唔教琴都仲有大把工作可做,例如送外賣、速遞... 呢D好等人手做,唔需要醒目都做到。
(我係做自由速遞,平日有勁多時問做自己野...)

薩琳希德 2019-3-10 07:06 PM

作為過來人我想講,小提琴教學有非常多有系統既教學法,你明知道自己有唔識教人既問題就應該去搵相關書籍去睇下。

教琴係另一個profession黎既。教琴都唔只係教琴咁簡單,仲有如何說話去令學生/家長感覺安心,遇到挫折時都唔會灰心,如何令學生學習既過程enjoyable....

尤其小提琴初學真係好難聽好大挫折。要令佢地有方法有心機去捱過初學階段,小朋友覺得好玩既;就算後面越黎越難拉,都一啖沙糖一啖屎咁哄到佢地願意拉。第一堂仲要簡單講一兩句佢地即明(例如一堂半個鐘之內令佢地即刻識夾琴拿琴拉空弦,好清楚個方向返去點練)。如果首先令小朋友每次黎上堂係開心好玩有滿足感既,之後就容易好多。其實涉及左好多心理學呀...對人說話既技巧,鼓勵既技巧之類...弦樂初學尤其難做。

你可以先睇睇睇張世祥同Simon fischer既書。我睇左好大量唔同小提琴教學法既書,仲有developmental psychology,pedagogy既書....加上慢慢experimental試出黎(慚愧講句,我早期第一,二年既學生的確係無最近幾年既學生教得咁好;第一二年既早期學生唔少又因為我一黎就捉得太嚴要求太高,好灰心唔學放棄小提琴),同埋observe其他有魅力既老師點教(尤其要observe佢地點教初學),就摸到而加既做法了

我同你相反,自問performing唔係特別出色:smile_35: :smile_35:我既profession係教嗰邊:smile_35: :smile_35:

[[i] 本帖最後由 薩琳希德 於 2019-3-10 07:20 PM 編輯 [/i]]

薩琳希德 2019-3-10 07:15 PM

btw...教班同教1  on 1有少少唔同....首先你要有個氣場令所有細路attention係你身上,要黑白分明,指令要非常清晰,令佢地有良好discipline。但嚴完之後要令佢地感覺到你心底裡好錫好在乎佢地每一個。咁佢地就會好尊敬你架啦

而且因為唔可以一個一個捉住執...教technique方面係有唔同approach :smile_35: :smile_35:

[[i] 本帖最後由 薩琳希德 於 2019-3-10 07:22 PM 編輯 [/i]]

a2j 2019-3-10 10:26 PM

多謝你咁詳細回。我都好想睇其他人點教,但係邊有人會俾你睇佢教。我宜加教都好嚴,尢其係開頭D姿勢,因爲上一浸學生好幾個都因為揸弓唔靚限制咗發展。我最大問題係教咗一兩年後同學生/家長關係向下,同佢地冇計傾,而且面對學生唔練習唔進步搞唔掂,同埋唔識教學生聽音準,因為我有perfect pitch.

薩琳希德 2019-3-10 10:48 PM

我都明白開頭姿勢非常重要,但我原則係只要佢地夾琴舒服,握弓唔會太離譜...空弦唔太離譜隻聲過得去,我就會暫時由佢。而加小朋友忙過你返工,佢地其實都好攰,亦無咁多時間去練琴。所以係基本原則唔會太離譜之後我好快就教拍子(而係拉空弦練拍子既時候其實佢地已經不知不覺間練緊姿勢,尤其加rest既拍子練習),到慣左空弦之後開始教左手,開始練手指靈活性....左手開始慣就已經可以直接suzuki了....通常完成呢堆野大概會花2個月時間(快既1個月都已經可以,仲要depends on學生一堂幾耐) 一開始左拉suzuki佢地就會開心...然後越來越投入的。(而且KEEP住一直要拉空弦,手指練習,去到咁上下轉拉A maj一個oct)。拉左幾首歌之後就可以慢慢將佢地姿勢再執好D

當然一開始音準都唔使中到centre of pitch先過....聽落是正就夠了。係教佢地識得聽5度tune琴之後先開始好仔細咁教如何聽音

而且最重要係陪佢地拉(同老師夾琴感覺好玩d,而且係老師陪伴住,而唔係instruct住...佢地心理上會覺得有個依靠,條路唔係咁孤獨無助),開始覺得好聽喎,原來有成功感架喎,尊敬既老師會讚,疼愛自己既父母又會讚,咁就會開始喜歡拉琴架啦。仲要陪佢地唱solfage (練到聽音)

再更重要係第一堂唔係教學生,係教家長,要prepare家長心理心態,最好家長陪上堂,可以返去睇小朋友練琴,你同個5歲細路講拉直枝弓...佢其實都唔知你翕乜。每做好一個小細節都要讚一下,例如佢夾琴夾得好,可以比個好好既笑容講"呀你而加夾琴好靚喎...下次可唔可以都夾得一樣咁靚?比媽咪睇下你夾琴咁靚好唔好?"  例如佢拉得隻聲好左少少, 可以講"咦,好犀利喎,好聽左好多呀,我地拉得再好聽D好唔好呀?" (然後唔使講咁多,直接捉佢隻手運弓比佢習慣個方向)

所以最重要其實係佢地學得開心,即使係好難架啦,但都會覺得好玩既。首先有信任,都係一啖沙糖一啖屎慢慢哄...佢一覺得灰就好難落去了。再重要D係prepare個家長心態,會陪小朋友練琴。

咁當然你要指示清晰易明咁比家長同小朋友知道要如何練琴。你一黎就要佢地做到好完美先放過佢既話...9成9會無左個學生:smile_35: :smile_35:

[[i] 本帖最後由 薩琳希德 於 2019-3-10 10:58 PM 編輯 [/i]]

薩琳希德 2019-3-10 10:53 PM

呀不過咁啦....唔同年齡唔同教法。我會覺得6歲或以下係一個組別。7-8歲又一個組別。9-12又一個組別。中學生就要同佢地亦師亦友,摸熟學生性格對症下藥架啦。

成人學琴又另一個教法。

教琴係人性化既野...無話一條公式搞得掂,對人既野就要自己執生架啦

無話有perfect pitch就教唔到音準...我都識好多人有perfect pitch識教無既人如何聽到音準(例如我老師同我,我無perfect pitch但比佢(老師有perfect pitch)train到有好好既relative pitch) 

薩琳希德 2019-3-10 11:09 PM

你加油呀...我都無人教我如何教琴,都係自己睇書多同埋多d observe其他教得好既老師點教。仲有幻想自己係個學生,你希望你既老師如何?你想要個點既老師?

我都係綜合所有教過我既老師(唔一定係樂器老師,中小學老師對你有影響嗰d都係參考對象)如何教...去歸納出如何教學。

PS.其實有好多violin pedagogy既書架....我都數唔到我睇左幾多本。你搵下啦:smile_35: :smile_35:

[[i] 本帖最後由 薩琳希德 於 2019-3-10 11:11 PM 編輯 [/i]]

oboe_bassoon_hk 2019-3-11 12:59 AM

[quote]原帖由 [i]a2j[/i] 於 2019-3-10 05:52 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=496032075&ptid=28084989][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我好細個就學小提琴,有D天份,絕對音準,加上一開始遇到好嚴謹嘅老師,所以學得幾好。但一路都冇諗過從事音樂,直至中六發覺自己讀書唔掂,所以先讀音樂。去咗外國讀演奏,之後返來撈。問題係我多年來都冇教過,所以到果陣已經唔記得晒細個點學,又唔會有前輩提點我點教,所以一直教得唔好,所以頭六七年都係得四五個私人,要教D高檔少少嘅琴行。都有教過下學校D班,但當然教唔掂。

而家教咗成十年,私人學生都係得十個,而 ... [/quote]
Teaching takes talents, which are somewhat different from talents one needs to be a good performer. To be successful (in general, not for the HK market), the teacher needs to be perceptive and analytical. Like a good doctor, who can diagnose problems and prescribe cures.

A teacher who copies his/her own teacher is just a poor version of his/her teacher. A great teacher can think of his/her own methods and tailor to the needs of each student.

[[i] 本帖最後由 oboe_bassoon_hk 於 2019-3-11 01:13 AM 編輯 [/i]]

simon_hohk 2019-3-11 08:18 AM

[quote]原帖由 [i]薩琳希德[/i] 於 2019-3-10 07:06 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=496035480&ptid=28084989][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
作為過來人我想講,小提琴教學有非常多有系統既教學法,你明知道自己有唔識教人既問題就應該去搵相關書籍去睇下。

教琴係另一個profession黎既。教琴都唔只係教琴咁簡單,仲有如何說話去令學生/家長感覺安心,遇到挫折時都唔會灰心,如何令學生學習既過程enjoyable....

尤其小提琴初學真係好難聽好大挫折。要令佢地有方法有心機去捱過初學階段,小朋友覺得好玩既;就算後面越黎越難拉,都一 ... [/quote]

好details😂😂😂

薩琳希德 2019-3-11 09:21 AM

:lol :lol 好detail咩? 已經係好brief of how i teach

即使我講咁多,但睇既人都唔會從文字上知道我確實如何做呢d手指練習;如何半個鐘內令佢地記得點樣夾琴握弓拉空弦識睇4條弦;加REST既空弦練習又係點幫佢地練姿勢等等

所以我又唔係好驚人地真係COPY到我:smile_15:

人弓火木 2019-3-11 09:26 AM

[quote]原帖由 [i]薩琳希德[/i] 於 2019-3-11 09:21 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=496062900&ptid=28084989][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
:lol :lol 好detail咩? 已經係好brief of how i teach

即使我講咁多,但睇既人都唔會從文字上知道我確實如何做呢d手指練習;如何半個鐘內令佢地記得點樣夾琴握弓拉空弦識睇4條弦;加REST既空弦練習又係點幫佢地練姿勢等等

所以我又唔係好驚人地真係COPY到我:smile_15: ... [/quote]

CHING可以升級開班教老師喎.

tinghongting 2019-3-11 09:47 AM

估計樓主是家境好,又不等錢開飯個類。
因為人窮會激發潛能,想盡一切方法教學生
教琴 永遠是相處 佔上堂一半時間,如不真心錫學生,很難了解佢地不明白的地方。

至於家長,無需同佢地多言的,咁熟都冇用,直接教好,及直接叫佢回去督促就可以,否則就學會慢d。 不要比家長蝦到你,同時又尊重佢地是老闆就可以。

薩琳希德 2019-3-11 10:55 AM

教學其實主要係講與人相處既技巧,了解學生家長心理/感受,兼"演講技巧"。

只要一係對人既野就無得一條公式計晒架啦....要睇對方性格、學琴目的對症下藥

香港學生要速食,我做法一定係technique野搭一首歌。係佢地覺得好難好辛苦既時候一定要令佢地明白點解要做呢D咁辛苦既野,佢貼服同gur就搞得掂架啦

我覺得教學最重要係理解同顧慮家長/學生感受,建立到一段良好老師-學生-家長關係就乜都易辦

樓主你去睇下張世祥D書啦...首先建議睇一本叫做"張世祥小提琴教學問答", 好有用

咁大個suzuki系統都應該要研究啦,真心想改變點會改唔到,加油

[[i] 本帖最後由 薩琳希德 於 2019-3-11 11:02 AM 編輯 [/i]]

symphonicdance 2019-3-11 03:25 PM

其實有HK Public Libraries有不少參考書講教育,音樂教育,施教技巧,溝通技巧。做每行都應抱專業態度,盡力equip自己。當然為生計,你亦要衡量這行的前景。

斯人的黃昏 2019-3-11 06:41 PM

[quote]原帖由 [i]a2j[/i] 於 2019-3-10 05:52 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=496032075&ptid=28084989][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

而家教咗成十年,私人學生都係得十個,而 ... [/quote]
你都好有自知之明 - 半桶水教人, 學生緊係半桶水啦.
明知唔掂就一早要停, 撈過第二份工, 然之後去進修讀音樂, 到真係好掂啦, 先再教人, 否則而家是誤人子弟乍.

a2j 2019-3-11 07:50 PM

[quote]原帖由 [i]斯人的黃昏[/i] 於 2019-3-11 06:41 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=496088000&ptid=28084989][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

你都好有自知之明 - 半桶水教人, 學生緊係半桶水啦.
明知唔掂就一早要停, 撈過第二份工, 然之後去進修讀音樂, 到真係好掂啦, 先再教人, 否則而家是誤人子弟乍. ... [/quote]
多謝大家,上面師兄講嘅技巧我都識嘅,我估我最大問題係溝通。由細到大我都有溝通問題、人際問題,我成日都諗,我同同軰保持關係都有問題,點同家長學生熟到?事實上,我同某D家長都傾到少少,但係學生就冇乜野講,除咗少數勁多野講嘅學生,大部分都好似唔想同我講野咁。

tinghongting 2019-3-11 08:44 PM

冇野講個d 學生唔洗理佢,性格黎,你唔會改變到佢性格。直接指示佢,佢照做就ok,學到就ok。要當佢係自己仔女,比愛同關懷,同時保持老師既界線。

symphonicdance 2019-3-12 12:36 PM

每個人都有不同脾性,樓主要學會用不同的tone和引子去溝通和motivate。

CatherineQ 2019-3-14 10:34 PM

作為一個一把年紀在巧合的情況下開始學中提琴的成年人,我深知這是個時間和金錢所費不菲活動。所以當這位老師說自己教了十年後因為從沒有人教他如何教學所以很迷惘時真的感到不安。

向好的方向想,至少他知道自己的問題所在而沒有自我感覺良好,這麼他還有進步的空間 。可是向壞的一方面想的話, 過了十年也沒有尋求相關智識和訓練而只是埋怨自己沒有機會學習和不善溝通時,我不能不對他對教學和音樂的熱誠感到懷疑。有什麼比跟了一個得過且過的老師來虛耗自己的時間金錢心力更令人沮喪。

應該有很多小提琴老師從小開始學,並不記得自己所有當年遇到的問題。每人的生理結構和長短處都不一樣,就算你有零天份,學習上遇過千萬問題,也不代表你面對過你學生遇到的難題。作為老師,你應該思考為什麼這樣做是好的,那樣做會令之後有問題。

若果不懂得有系統地循序漸進的建立學生的提琴學習,這方面大量教學理論的書籍和網上資訊可以參考。如樓上所說,小提琴有很多有系統的教學法。

若果不懂得教技巧,你可以去看看YouTube 的教學channels,  看看人家是如何解釋,如何把動作和concept breakdown 到容易理解的程度。你也都應該去看看講解技巧的書籍去了解如何用exercise解技術問題和為什麼要這樣做。作為老師,你有責任去identify 學生最迫切的問題然後科學法的解決。

若果溝通能力不佳,應努力思考如何有效地讓學生和家長明白你教的内容。

我希望樓主選擇了以教小提琴為職業;你會尊重這工作,尊重你的學生,努力學習,努力思考,而不是埋怨自己天份高無人教你音準認譜。這些都是learnable skills, 别用籍口來解釋自己的不用心。

a2j 2019-3-15 12:34 PM

多謝大家。其實咁多年來我教琴技巧當然有進步,但我無法肯定自己達唔達標,因此會用學生數量去估,而答案係大部分十年經驗嘅老師都唔愁冇學生,而我唔係。若以皇家試同比賽做標準,我係達標,絕大部分學生都合格考試,部分學生會拿獎。

musicfreak 2019-3-15 05:18 PM

To be honest.... teaching kids in HK is tough because of the parents.

I think what you really need to do is to evaluate what you wanna accomplish.  If you want to teach well or if you wanna have more students to live well?  These 2 goals are not necessarily the same and often quite contradictory.

I think the first thing you have to do is to talk to the parents regularly to try to understand what they expect or demand and to show them you "care" (whatever).  Even thou many may tell you B.S. stuff like wanting their kids to enjoy music, for the first 1-3 years, try to focus mostly on exams and less on fundamentals.  Passing is easy.  As time goes by, then you can see if some students really worth teaching more seriously and perhaps go back to fundamentals after the kids get to over G3.  

The worst thing that can happen is you want a student to have good tone, great fundamentals... but the parents think you are incapable and just trying to drag and hinder their "talented" kids progress.  Plus, most parents just don't care about violins and just want to compare their kids with others and brag about how fast their kids learn and pass exams....  

As I always tell my kid, good teacher and bad teacher can be the same person.  Being a good teacher to good parents is rewarding.  Being a bad (pragmatic and just exam type) teacher to bad (care about nothing but the paper) parents can be popular.  Just make sure you don't mismatch good to bad.

Just bear in mind a teacher is more like a salesman to large extend, selling oneself.  You need to understand your "customers" or at least make them feel you care and try to make the best out of it.  When you have enough customers, then you can start picking.

I know this sounds terrible.... Yet, HK parents are crazy in general.

[[i] 本帖最後由 musicfreak 於 2019-3-15 05:21 PM 編輯 [/i]]

symphonicdance 2019-3-16 10:37 AM

遇到好學生和家長是個恩賜/緣份.

DennyBunny 2019-3-17 04:42 PM

小小個人分享,我是曾經兼職教琴,日頭做一份全職工作的。後來覺得更加喜歡教琴,所以轉為全職教,放棄了那份別人覺得不錯的工作。
最初網上的材料沒有現在多,我就看了幾個不同系列的初級教材,就這樣摸索下試吓跟學生相處。自己不是商業化那種老師所以也會有少量學生不再跟我,留下來的就是認同這種方法的, 信任我的。其實學生會適應老師,老師也盡量因材施教慢慢就能配合了。因為我喜歡教,教得開心,學生也自然很有樂趣,我沒有刻意扮什麼哄小孩。
我眼見不同性格的老師也慢慢儲到他的學生,比較親善的和比較cool的都沒有問題。反而我會問樓主是否喜歡這個工作,如果你喜歡,可以想想如何改變,又或者你就讓那些能夠迎合你的留下來,也不必太過執着要增加很多學生。如果你覺得做了很多年,仍是開工不足不夠收入的話,會不會争取一些演奏的機會?也可以試試parttime教,日間做另一份工作,試下其他行業。即使你唸這個科也沒有規定一生只做一行的,最緊要開心。

Ladashea 2019-3-18 08:50 AM

Speaking of marketing, do you have a website?

Ladashea 2019-3-18 09:05 AM

[quote]原帖由 [i]a2j[/i] 於 2019-3-10 22:26 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=496045900&ptid=28084989][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
多謝你咁詳細回。我都好想睇其他人點教,但係邊有人會俾你睇佢教。我宜加教都好嚴,尢其係開頭D姿勢,因爲上一浸學生好幾個都因為揸弓唔靚限制咗發展。我最大問題係教咗一兩年後同學生/家長關係向下,同佢地冇計傾,而且面對學生唔練習唔進步搞唔掂,同埋唔識教學生聽音準,因為我有perfect pitch. ... [/quote]

If you have a website, you definitely want to mention this in the “teaching philosophy” section of your website.

musicjac 2019-4-14 11:08 PM

點解你咁冇自信呢,呢個年代同你小時候已經不同了,小朋友好多課堂好忙,學樂器係功利有目的(如考小學、呈分試),學生走不要太上心,老師對於學生去留幾乎係零影響,你只可以盡你能力唔好趕客,但當學生有其他原因要停學,係不會因為「老師好好」而繼續架~

另外,私人學生少,係因為你一直返琴行,咁你收私人的動力會大減,因為有咩都有琴行做後盾。我自己第一年好enjoy返琴行,因為一開始佢收好多俾我,但去到第二年8月最後一堂,好幾個學生無原因stop,其中一個仲要剛剛比賽擰左第一,竟然月尾就stop了,當時我真係好大打擊,同時都知道當學生要stop就stop~另一方面,那個月我係大傷元氣,走了1/3學生,之後零零星星有學生走,一直等到第二年暑假先收返咋!自始我先的起心肝收私人,但如果琴行真係keep住收,我都唔會去收私人

如果你入小學教,應該可以搵到好多小學生繼續跟你學?係咪不夠主動?

a2j 2019-4-15 12:43 PM

多謝大家回覆。香港教樂器雖然時薪不錯,但壓力很大,因為基乎所有家長都期待超前教育,所以即使是名師,他們大部分學生都是以考級為目標,越有名的谷得越快考,學生基數大就自然有好學生。所以一個普通老師根本沒有選擇權。

出面嘅演出機會係有,但問題係好多時會同學生撞時間,令家長不滿。而我又唔識將演出去提升地位嘅機會。
頁: [1]
查看完整版本: (失敗老師)冇人教過我點教樂器,好迷惘