查看完整版本 : (影片)《流浪地球》觀後感(廣東話含劇透)

chengcyrus 2019-3-10 11:02 PM

(影片)《流浪地球》觀後感(廣東話含劇透)

我哋會講下睇完中國首部科幻巨作《流浪地球》有咩感覺, 歡迎大家作出理性討論。 (如果無睇過或者唔打算睇就無謂為插而插)

[url=https://www.youtube.com/watch?v=yB6QprTQzhY]https://www.youtube.com/watch?v=yB6QprTQzhY[/url]

[[i] 本帖最後由 chengcyrus 於 2019-3-11 05:40 AM 編輯 [/i]]

itemwah2 2019-3-22 02:05 PM

聽聞場面有炒哥斯拉其中一段,扣了分!
此片製作認真,但唔可以叫好好睇,只算係有場面睇下!特技合格,劇情公式老套,無乜投入感!但放眼全球,都足夠叫一線大片!可以一看!

chengcyrus 2019-3-28 07:18 PM

其實什麼叫做抄?
兩部電影的取態、角度是截然不同。
而且其實電影的橋段只有一百幾十種,百變不離奇中。 新的創作也是依據舊有的基礎作出變化。
愛情片來來去去就是由認識、誤會、第三者、分手這些元素組成,结構不會有大變化。
隕石撞地球又拍左幾多次呢,咁唔通又叫做抄?
荷里活的一級災難片,也是十分正式化,90-120 分鐘的架構,基本上必然如此。

《流浪地球》另一個好睇既地方係它的世界觀,推動器、球形控制的車,這些也是荷里活未曾做過的設計。

taichilaising 2019-5-26 03:40 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

solarpeak1001 2019-7-22 07:49 PM

山邊笨拙的師兄 2019-7-27 04:21 PM

kwokinping 2019-9-20 11:26 AM

fongchunkit1980 2019-11-17 09:03 AM

天賜梁媛 2019-11-26 03:59 PM

已經對現有嘅科幻模式做出了巨大嘅改變,為今後嘅科幻電影嘅創作提供了經驗,個人感覺,可以一睇:loveliness:

choilansan1989 2020-1-5 04:25 PM

tsanglaifun 2020-2-9 09:39 PM

lawkitshing1992 2020-3-22 02:55 PM

頁: [1]
查看完整版本: (影片)《流浪地球》觀後感(廣東話含劇透)