查看完整版本 : 求救,維修citizen錶

abccarcar 2019-3-15 10:42 AM

求救,維修citizen錶

隻錶當年返新工買,但好耐無戴,時針同秒針都有問題,試過照燈,隻錶識行,但行得好古怪,時針行2個鐘先行一格,秒針可以有時2秒行一格,有時1秒行一格。請問大家知唔知原因,有無得整?貴唔貴?謝謝各位。

[[i] 本帖最後由 abccarcar 於 2019-3-15 10:59 AM 編輯 [/i]]

egckhab 2019-3-15 02:26 PM

係唔係無電去左慳電模式。
試下曬返半日太陽

symbio 2019-3-15 09:49 PM

2秒先跳就9成係冇電
搵岩粒電既型號就可以上去淘, 好似人仔70蚊左右

gerson161 2019-3-16 12:21 AM

光動能手錶,假設電池正常,放係陽光下充電,看看能否充返起

士打北 2019-3-18 12:51 AM

同我隻錶一樣, 時針唔行,其他針睇心情行, 冇帶幾年, 有人行過荃灣 一位老師傅幫我搞返掂,$150, 問佢乜嘢問題佢話要沫油, 佢話所有有齒輪嘅錶都要抹油, 只係啲人以為壞咗掉咗佢買過隻新, 希望幫到你

leelft 2019-3-18 01:15 AM

[quote]原帖由 [i]士打北[/i] 於 2019-3-18 12:51 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=496401790&ptid=28094825][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
同我隻錶一樣, 時針唔行,其他針睇心情行, 冇帶幾年, 有人行過荃灣 一位老師傅幫我搞返掂,$150, 問佢乜嘢問題佢話要沫油, 佢話所有有齒輪嘅錶都要抹油, 只係啲人以為壞咗掉咗佢買過隻新, 希望幫到你 ... [/quote]
日本石英無得洗油  你依隻太陽能 更加無 試曬太陽半小時 再睇下時間

Kenji_Sawada 2019-3-18 08:21 AM

極可能係電池(其實係 capacitor) 老化打柴。 我老豆隻星辰 eco drive 上個月又係唔行,我拆粒電池出來,上網買番同一 model 嘅放入去,而家精精神神

[[i] 本帖最後由 Kenji_Sawada 於 2019-3-18 08:22 AM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 求救,維修citizen錶