查看完整版本 : 貓腎病, 好驚!

jso77 2019-3-15 09:16 PM

貓腎病, 好驚!

貓仔12歲, 半個月前唔食野幾日, 完全冇精神, 身體有毒臭味, 入廠檢查驗血cre 4x......:')
結果留院吊血管打左兩日, 精神左小小
醫生開左處方糧及教我打皮下水, 糧當然唔食, 我force feed佢就食, 每天打100ml皮下水及喂大約200ml水
如事者進行了一個星期, 大小便正常, 但都唔係太精神, 一天睡到晚, 最小睡22.5小時
直到前晚打完皮下水後晚上非常嚴重地嘔吐, 嘔出白色泡泡同黃色泡, 嘔左大約十次左右, 一直嘔到早上, 身體抽搐, 當時我以為佢要走了....但慢慢佢又回復了眼神及精神, 去露台晒左陣太陽, 結果又看似冇事
醫生開左兩支止嘔針打左後冇再嘔, 但唔肯食野, 要force feed, 我好驚佢又再嘔, 有冇止嘔藥推介? 止嘔藥有冇負作用? 要定時給貓吃嗎? 定係打止嘔針好D?

bocan 2019-3-16 05:35 PM

[quote]原帖由 [i]jso77[/i] 於 2019-3-15 09:16 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=496294958&ptid=28095982][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
貓仔12歲, 半個月前唔食野幾日, 完全冇精神, 身體有毒臭味, 入廠檢查驗血cre 4x......:')
結果留院吊血管打左兩日, 精神左小小
醫生開左處方糧及教我打皮下水, 糧當然唔食, 我force feed佢就食, 每天打100ml皮下水及喂大約200ml水
如事者進行了一個星期, 大小便正常, 但都唔係太精神, 一天睡到晚, 最小睡22.5小時
直到前晚打完皮下水後晚上非常嚴重 ... [/quote]

腎病冇得醫,只可照獸醫做法,已延長牠的生命

andyyyy 2019-3-17 01:59 PM

生死有命!我地老左都會咁,順其自然啦!

cheesinyan 2019-3-17 10:36 PM

同求解救,我家貓剛檢驗有腎炎,留醫中,有没有人有經驗分享?良醫,日常護理,飲食治療諸如類似,唉!依家睇緊網頁補緊知識。

Ace撞三邊 2019-3-19 01:01 AM

祝貓貓順利度過

purplehoney 2019-3-23 10:16 AM

我貓貓都差不多12歲,又係突然飲多水又冇精神又成日母雞蹲,睇醫生話臂衰竭又尿毒高,仍成身尿味咁。住左4日吊左4日水有回落少少跟著反應不大,可以接走番去試打皮下水早晚150ml:smile_o03:肯食少少野,醫生都話唔樂觀,唔知佢捱幾耐,睇見都心痛:smile_o03:

沉睡奔放的蛋 2019-3-25 08:23 PM

我家貓貓7歲 ,剛剛醫生說腎功能衰竭4期了..留院3日吊鹽水 😭😭😭 好擔心
依家都睇緊有咩可以幫到貓貓
頁: [1]
查看完整版本: 貓腎病, 好驚!