查看完整版本 : 做緊MPF 工作, 你問我笞

alexyeung121 2019-3-16 01:20 PM

做緊MPF 工作, 你問我笞

見到好多師兄問有關MPF 既資料
我未必識哂所有MPF 既野
不過我會以我知既幫下大家
隨便問啦

水底回收的豬豬 2019-3-17 01:13 PM

你有甚麼最叻?

kkyeungfu 2019-3-17 09:24 PM

邊間銀行MPF回報率做得好?

happy_kwan 2019-3-21 04:11 PM

大約3年,有40%回報,算好還是差?理想回報率係幾多?

水底回收的豬豬 2019-3-22 09:04 AM

[quote]原帖由 [i]happy_kwan[/i] 於 2019-3-21 04:11 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=496571125&ptid=28097104][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
大約3年,有40%回報,算好還是差?理想回報率係幾多? [/quote]
咁回報應該算好好啊

大賓哥 2019-3-22 12:08 PM

帳戶結餘 (A) 600,000
[u]淨現金流入/流出 (B) [/u]
總認購金額 400,000
總贖回金額 (-30,000)
淨現金流入/流出總額 400,000
自成立日起之盈/(損) 200,000
**之前有轉移其他戶口的基金過來, 100%香港stock基金

其實到宜家都重係唔係好識睇個報表, 請問樓主
1. 回報率係唔係咁計 (600,000-400,000)/400,000?
2. 報表show由開始至今蝕左 30,000, 但自成立日起之盈/(損)又有盈200,000? 因為之前轉移基他戶口的基金過來的數cover左? 唔係好明點計
3. 轉移其他戶口的基金過來後, 其實基金經理係唔係都係一野過就入貨唔會話分幾次或睇過市好少少先入貨架?
4. 假設10年來完全無改過基金組合, 咁係唔係代表 假設基金經理2000年幫我$5入左一隻貨, 2010年我依然持有緊 $5 時入的呢隻貨?
感謝:smile_o06:

[[i] 本帖最後由 大賓哥 於 2019-3-22 12:29 PM 編輯 [/i]]

CC_CHAN256 2019-3-24 02:40 PM

小弟mpf 過去18年每年年復式回報只有6%,僅跑赢通脹小小

請教有冇辨法可以再提高回報率?
頁: [1]
查看完整版本: 做緊MPF 工作, 你問我笞