查看完整版本 : 出錢請老闆可能嗎?

agentsmiths 2019-3-17 02:43 PM

出錢請老闆可能嗎?

出錢請老闆

有些成名的歌手, 會自己 成立 公司, 請一位 做自己的 經紀人, 歌手成為經紀人的老闆。

如果我不懂得如何開一間茶餐廳, 能否同樣地出錢請一位茶餐廳 經理, 打點 管理 茶餐廳一切的運作, 自己卻做侍應, 但出糧給 店 經理, 可以嗎?

有些成名的歌手, 會自己 成立 公司, 請一位 做自己的 經紀人, 歌手成為經紀人的老闆。 
如果我不懂得如何開一間茶餐廳, 能否同樣地出錢請一位茶餐廳 經理, 打點 管理 茶餐廳一切的運作, 自己卻做侍應, 但出糧給 店 經理, 可以嗎?

JAY112233 2019-3-17 04:23 PM

本人同樓主一樣想法,本來想同人合作開間好細試下因自己唔系這行,想請個系餐廳做過經理或有有管理經驗人士在店打理一切,但想多D的話,萬一經理突然唔做,怎麼辦.,所以現階段都是問更人意見.樓主可大家傾下吧

神先生 2019-3-19 12:45 PM

有好多人咁做呀!

睇下你遇唔遇到個識打理既員工。

不過我自已諗,如果我係你請返黎果個經理,又知你對呢行唔識唔熟,呢個時候唔將軍都要抽下車先過隱。

對呢行唔熟識,千奇唔好搞。我係搞開餐廳工程出牌,見過好多滿腔熱誠沖埋去,隔1年2年後焦頭爛額咁離場。

如果真係有心去闖都建議拋個身出黎去下目標行業打下工,學下運作偷下師先,但唔洗做好耐既。

JAY112233 2019-3-19 04:29 PM

多謝你意見,真系要想清楚先好做,出牌這行都好,是否自己一手一腳做

same-same 2019-3-20 09:55 PM

雙重身分的難處是同一場合情況必須只用一種身分處事待人

中環創新小子 2019-3-21 12:23 AM

唔熟唔做,唔同買股票,要搵好伙計好難,唔係有錢就得。

木耳雪耳 2019-3-25 02:30 PM

會比人食左隻車

moose0229 2019-3-26 04:03 PM

[quote]原帖由 [i]JAY112233[/i] 於 2019-3-17 04:23 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=496375949&ptid=28099285][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
本人同樓主一樣想法,本來想同人合作開間好細試下因自己唔系這行,想請個系餐廳做過經理或有有管理經驗人士在店打理一切,但想多D的話,萬一經理突然唔做,怎麼辦.,所以現階段都是問更人意見.樓主可大家傾下吧 ... [/quote]
點解唔搵個有經驗既人一齊搞好佢?

raysum 2019-3-29 07:01 AM

純個人意見,如果大家身份係partner還可以,上司下屬的話實比人玩死。

邊度有WIFI 2019-3-30 04:37 PM

等於啲大公司出錢請CEO
不過你要做管理佢嘅人

唔好露底
千祈唔好出嚟做侍應

eammay68 2019-3-30 11:38 PM

樓主有心創業, 但真係要謹慎D
去唔同食店實習觀察下如何運作先好考慮開呀

agentsmiths 2019-3-31 09:20 AM

明白了,謝謝大家的指教

rabiosa 2019-3-31 11:50 AM

咁樣風險好大
頁: [1]
查看完整版本: 出錢請老闆可能嗎?