查看完整版本 : 重裝win7後不斷出現藍畫面!!請各位師兄幫幫手!!

swk81112 2019-3-21 08:39 AM

重裝win7後不斷出現藍畫面!!請各位師兄幫幫手!!

由於本身塊Z87條顯卡槽有問題....
換左塊ASUS B85 落去..
再重裝windows 裝好晒底板DRIVER 更新完個WINDOWS後
再上官網下載番最新既顯卡程式就會出現甘既藍屏 GOOGLE過晒好多方法
甚至裝番跟顯卡既舊版驅動都唔得!! 試過羅左張顯卡去第二部腦度試 無問題
甘應該唔係顯卡問題 下載過sys檔去覆蓋原來既都係唔得
求指教一下小弟  感謝萬分 !!
4770k
ASUS b85 PLUS
DDR3 16g
PLEXTOR M5S
2TB 死雞
ANTEC 650 白金牛
顯卡係gtx770 lightning

leungmanman 2019-3-21 03:05 PM

佢話你壞Data亦可能ssd打柴。
Ram再插過佢。

[[i] 本帖最後由 leungmanman 於 2019-3-21 03:07 PM 編輯 [/i]]

krzys995x8 2019-3-21 09:18 PM

[quote]原帖由 [i]swk81112[/i] 於 2019-3-21 08:39 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=496551171&ptid=28106846][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
由於本身塊Z87條顯卡槽有問題....
換左塊ASUS B85 落去..
再重裝windows 裝好晒底板DRIVER 更新完個WINDOWS後
再上官網下載番最新既顯卡程式就會出現甘既藍屏 GOOGLE過晒好多方法
甚至裝番跟顯卡既舊版驅動都唔得!! 試過羅左張顯卡去第二部腦度試 無問題
甘應該唔係顯卡問題 下載過sys檔去覆蓋原來既都係唔得
求指教一下小弟  感謝萬分 !!
... [/quote]

你 張gtx770係邊個牌子㗎?

齋煎 2019-3-21 10:38 PM

update and reset bios

fd2vsdc2 2019-3-22 08:16 AM

吾係ram就係SSD

swk81112 2019-3-23 11:03 PM

唔好意思甘遲先回貼  因上班問題  放工無太多時間  所以先道歉先

回2樓師兄 

4條RAM 重新插過晒  而且試過逐條逐條甘插或交叉甘淨插一條 都開到機
而SSD用軟件測過無壞區 呢兩日用過隻2T既死雞去間一個盤出黎裝WINDOWS
都係出現用樣問題....麻煩了...

回3樓師兄 我果張係MSI微星既產品  好舊既顯卡囉

回4樓師兄  我而家用緊既版本係0413版本  但係係ASUS官網下載左
                 放左入手指度  入到BIO入面  選擇BIOS更新  係搜尋到解縮檔
                但係無法更新   至於RESET BIOS 

係係BIOS入面禁F5選擇Default就可以定係要拆粒電池出黎??
                因為甘多年黎都未試過遇到甘既情況  所以唔係好識點去搞

回5樓師兄  因為呢兩樣我都測試過晒  應該唔係啦   而且插過落第二部腦果度 

都認到  而又安全入到WINDOW 

到今晚先再有時間搞...但都係 藍屏再現.....   有點似貞子纏身

leungmanman 2019-3-24 12:00 AM

既然己經是b85底板,或者用SSD獨立安裝Windows 10再睇睇有冇藍畫面,裝Windows 10可以用回Windows 7 key的。

unknownkw 2019-3-24 06:53 PM

睇情況壞既唔係你塊舊板既顯卡slot,而係粒CPU
因為pci-e x16既data link係直接從CPU度出所以有可能會有咁既情況,我未見過此問題
亦有可能係火牛供電有問題:smile_45:

[[i] 本帖最後由 unknownkw 於 2019-3-24 06:54 PM 編輯 [/i]]

ykkksiu 2019-3-25 05:11 PM

撞NVIDIA DRIVER....

拔走NVIDIA 用ONBORARD VGA起番WINDOW..

再UNINSTALL NIVIDA DRIVER....試舊VER

[[i] 本帖最後由 ykkksiu 於 2019-3-25 05:16 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 重裝win7後不斷出現藍畫面!!請各位師兄幫幫手!!