查看完整版本 : 法律常識一問

元朗告東尼 2019-3-21 04:42 PM

法律常識一問

請問下例事件有否干犯罪行
有一名女保安,公司安排她12小時工作,約做了兩年後,她向某上級要求改返9小時工作,之後她返了差不多一年,而這年她的人工仍然係出12小時人工,而佢另一上級亦有問佢借$,如現在有人篤爆佢出多糧一事,知情不報,有否犯法。
她係知出多左約2000多一個月,因她同其他人講,如果佢唔講就無人知
佢個個月唔會有很多$係戶口,最多都係2000樓下,因佢都有問人借
由於她以為擦鞋搞掂兩個上級,以為大哂,所以想篤佢出來。

9小時10000
12小時12500左右
可能有人以為小事,但佢出多左糧,無人知,但由於她把口守不到秘密,所以先有人知。同埋唔知來緊會否提升佢多一級。但就很多人引佢,乜都唔識做,她只懂擦鞋!
如果計起上來,一年她搵多2萬幾

Pseudo 2019-3-21 04:54 PM

只可以向大老細舉報。

金鴻峰 2019-3-21 10:12 PM

佢係 長 職員工工時變咗人工一樣唔得㗎

wilzon 2019-3-22 11:19 AM

你話佢出多糧啫
唔俾佢係加人工咩?
如果有哂証明, 佢只係須要返9個中就可以
咁有乜問題
但如果佢係要返12個鐘, 但只返9個
就有可能涉及造假文件(上班紀錄)
去報I記啦

zzzxxx111 2019-3-22 11:57 AM

知情不報,未必犯法。
知情,拎左唔屬於自己既錢黎用,就有機會犯法。

如果佢知戶口多左錢,又肯定唔係自己錢,拎左黎用,有機會係盜竊。

但如果真係告,要講證據。
佢口講知道多左錢,但你有冇錄音?
佢可以唔認自己知道多左錢。佢可以話以為加左人工。
或者佢話佢以為有人每月還$2500俾佢,佢唔知此人根本冇還到。

佢另一上級問佢借$,同出多糧,應該冇乜關係。

badman2024 2019-3-22 12:13 PM

好難入罪

元朗告東尼 2019-3-23 06:26 PM

做份保安又好,都一定有合約說明人工多小,
另一問題,佢唔知道多左人工,甘何解又會同人講?
一間大公司,真的可以話出多D比一位同事就可,任何事都經立案法團批先可,因$係屋苑財物
証據?公司一定有記錄,無可能不提供比汁法部門或立案法團

元朗告東尼 2019-3-23 06:30 PM

只係埋性討論法律責任及問題,
如觀点有誤,敬請原諒!

CLY 2019-3-23 07:23 PM

[quote]原帖由 [i]元朗告東尼[/i] 於 2019-3-23 06:26 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=496680892&ptid=28107680][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
做份保安又好,都一定有合約說明人工多小,
另一問題,佢唔知道多左人工,甘何解又會同人講?
一間大公司,真的可以話出多D比一位同事就可,任何事都經立案法團批先可,因$係屋苑財物
証據?公司一定有記錄,無可能不提供比汁法部門或立案法團 ... [/quote]
見你話埋性如有誤請諒, 即管教下你
句一正確
句二正確(80%)
句三錯誤
句四正確

正確容乜易, SO? 句子唔係要來舒展度氣, 係要來BUILD-UP CASE, 你BUILD-UP唔到犯法CASE
你都做唔到四句正確, 就算句三你正確, 都唔一定BUILD-UP到犯法CASE
無話無問題, 問題交公司處理
即係督比大老細, 唔係督比差人呀!!

元朗告東尼 2019-3-24 08:53 AM

[quote]原帖由 [i]CLY[/i] 於 2019-3-23 07:23 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=496683019&ptid=28107680][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

見你話埋性如有誤請諒, 即管教下你
句一正確
句二正確(80%)
句三錯誤
句四正確

正確容乜易, SO? 句子唔係要來舒展度氣, 係要來BUILD-UP CASE, 你BUILD-UP唔到犯法CASE
你都做唔到四句正確, 就算句三你正確, 都唔一定BUILD-UP到犯法CASE
無話無問題, 問題交公司處理
即係督比大老細, 唔係督比差人呀!! ... [/quote]

謝謝意見!
頁: [1]
查看完整版本: 法律常識一問