查看完整版本 : 有冇人住啟晴邨付附近見過呢個賊

uguysguys 2019-3-22 10:04 PM

有冇人住啟晴邨付附近見過呢個賊

本人於3月17號 9點pm左右 在上環 鳴越 越南餐廳 被偷了一部 samsung 全黑色 C9 pro 電話。


有哂 CCTV, 報左警, IMEI 俾埋,另外我部電話有追踪定位,定到九龍啟德啟晴邨康晴樓附近。警察CID都爱理不理咁,係咁叫我唔好追究…而家只係想將那個拾遺不報的人公諸於世~
如果做收電話的生意的朋友,麻煩唔好做佢生意, lock 左的手機好多時係失物。


我坐卡位,我個位係同個阿叔佢背對背,我係坐第一個卡位,佢坐第二個,我個電話響個袋跌左出黎,跌左在餐廳卡位張櫈上面…我當時冇注意已離開了餐廳,五分鐘内折返但手機已俾大叔偷了並關機。(可惜Upload 唔到 video,可以清晰睇到佢偷我手機的過程)


雖然我知俾人偷電話呢啲係好小事,自己都有責任,但原來有哂証據 (正面清晰照,video拾遺不報的過程,範圍地點), 警察CID都係唔係點幫,真心覺得好冇保障咁,原來響香港偷嘢有哂証據都係冇用,冇人會跟進,犯法係唔會俾人拉…


今日我再打去俾 CID問下有冇進展,佢地話揾人去過啟晴但太詳細就唔講得,咩L 嘢詳細,點樣詳細?真係 O 嘴…
我預左個電話俾人賣左,但至少應該揾個阿叔拉佢起啲阻嚇作用囉…

[[i] 本帖最後由 uguysguys 於 2019-3-27 10:01 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 有冇人住啟晴邨付附近見過呢個賊