查看完整版本 : Panasonic lumix S1

Batmanpa 2019-3-29 04:09 PM

Panasonic lumix S1

冇玩相機已經好多年了,家中有部陣年Nikon ,十年前既相機了,佢負責守護住防潮相,佢既鏡頭同伴門,係無反既大時代下,已經無咩前路。
近來身邊益友們,圍繞住攝影呢個話題,日日loop, 心中團火又出返嚟。
有睇過吾同相機鏡頭評論, 又出去鋪頭玩下實物,都未揾到十分稱心既路向。
但網上Panasonic s1 s1r 同鏡頭既介紹同 sample 相,一睇就覺得係我想要既,價錢方面係 "專業" 左D,不過別無他選,就去馬吧。
比較過s1 vs s1r, s1夠我用了。
而鏡頭方面,枝50 1.4 效果好好,係必買鏡,自己追求攝影樂趣同感覺,考慮一機兩定焦為本,甘就先從S1 + 50 1.4 開始吧。
由古石器時代一下子來到無反世紀, 真係要啲時間去適應, 初步機身原本設定影咗幾張相,好滿意,周末會出去影下相, 掌握機身操控銅鏡頭特性。
暫時嘅感覺係十分滿意。

今天的事今晚做 2019-3-29 04:19 PM

一嚟就玩咁大,真喺勇!
呢部其實我好 like,不過價錢真喺貴,團火即刻無晒!

Batmanpa 2019-3-29 04:40 PM

初用感,對焦好快,有人臉,身體,動物追焦,而且人面會選擇對眼精,影小朋友一流。
附上隨影一張,室內,房內T5光管照明,50 1.4 光圈全開,相機default setting 直出。

Batmanpa 2019-3-29 04:47 PM

光圈收到3.2, 好sharp了,層次表現更佳。
其實我用光圈環想由F2.8 轉去F4,扭一下以為ok了,原來好每個F 刻度之間有有三段的,所以火車未到站,實在大鄉里。

Batmanpa 2019-3-29 05:05 PM

朝早返工前,試下日光下既表現。
相片效果好有當時現場氣氛, 和暖嘅晨光, 潮濕濃沃嘅空氣感, 再加D晨早懶羊羊嘅感覺。
光圈F4,相機default setting 直出
尼個級數既鏡頭,無論咩牌子,分析力一定有份量, 不用置疑,我會睇佢地圖片表達,焦內外過渡,對比等。
尼枝鏡,加尼部機,係我想要既野,我意滿了。

Shoji2014 2019-3-29 05:39 PM

:loveliness:好正

DDG98 2019-3-30 12:31 PM

咁貴

Batmanpa 2019-3-30 07:32 PM

暗巷中小貓,極暗環境中有冷白色光管照亮小貓既地方。
有動物追焦功能,都work 喎,焦點在貓面上
iso 6400, F2.8

Batmanpa 2019-3-31 04:12 PM

十年前後產物比較,夠晒分量,請準備好肌肉。

Batmanpa 2019-3-31 04:23 PM

樂聲既色彩好接近現埸,而且質感都好真實,冇特別誇張突出,枝 50 1.4 應記一功。
相片效果比現場 contrast 高DD,色彩飽和DD。
以下係STD 直出。
營造到現場氣氛

尼set 機鏡,十分有玩味,買機鏡有技術送。

manelau1234 2019-4-2 10:41 PM

:smile_o04:

農場巨額牛 2019-4-3 03:00 AM

如果不是咁貴咁重真係會毒到:smile_13:

Batmanpa 2019-4-6 07:11 PM

今日有D時間出去影下相。
枝 S Pro 50 1.4 的確係正。
以下試下D高反差地方

Batmanpa 2019-4-6 07:14 PM

試下D被攝物質感

Batmanpa 2019-4-6 07:19 PM

色彩表達

總括各方面表現,支Panasonic S Pro 50mm 1.4 ,真係好好
有Leica 基因

floydmilan 2019-4-21 09:52 PM

[quote]原帖由 [i]Batmanpa[/i] 於 2019-3-29 04:40 PM 發表 [url=https://digital.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=496969625&ptid=28124028][img]https://digital.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
初用感,對焦好快,有人臉,身體,動物追焦,而且人面會選擇對眼精,影小朋友一流。
附上隨影一張,室內,房內T5光管照明,50 1.4 光圈全開,相機default setting 直出。 ... [/quote]
S1~~:smile_15::smile_15::smile_15:Very Good
頁: [1]
查看完整版本: Panasonic lumix S1