查看完整版本 : 六月南意大利行程討論

eM0`` 2019-3-30 11:26 PM

六月南意大利行程討論

hi, 小弟黎緊六月諗住去南意大利chill 2星期~
目前只買了機票, 因為第一次去歐洲, 想請教下各位有經驗既師兄姐
今次我就唔會租車, 初步會程都係搭public transport
schedule 大約如下:

day 1 (星期日)
Rome早上落機, 會去搵住宿check in/拎住行李行市集 (得星期日有同開到13:00)  行完就搵地方fing
day 2 - 3
會係羅馬行 , 未仔細睇去邊, maybe萬神, colosseum
day 4
由Rome -> Napoli (take italo av), 中午到達, 在Napoli 火車站寄行李, 係napoli行. 夜晚去sorrento 住
day 5
Sorrento -> Capri
day 6
Sorrento -> Positano -> Amalfi -> Sorrento
day 7
Sorrento -> Salerno -> 夜晚搭船去Catania
day 8
Catania 到步, 約中午, 食個lunch, -> Taormina 住
day 9
Taormina 玩
day 10
Taormina -> Cefalu -> Polermo 住
day 11
Polermo
day 12
Polermo -> Agrigento -> Polermo
day 13
Polermo -> 下午6點 返hk

Q:
其實而家仲plan緊napoli <-> sorrento 果帶應該點分配好.. 其實1日去晒 positano 同amalfi會唔會好chur..,. 住果邊而家都仲考慮緊究竟住sorrento定napoli好. (定係住positnao/amalfi ..?), 如果咁樣, 其實napoli/ sorrento 租兩日車(因capri insland 果日應該唔會用到車) 咁就 去邊都得咁.. 會唔會係一個方法

另外, 如果岩岩先知原來sorrento果到都有得租電單車, 咁其實洗唔洗要show個牌俾佢先借到定好似越南咁唔洗車牌都渣得

Polermo 又值唔值得stay咁耐?

冷漠到底 2019-3-31 02:57 PM

[quote]原帖由 [i]eM0``[/i] 於 2019-3-30 11:26 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=497034715&ptid=28126917][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
其實1日去晒 positano 同amalfi會唔會好chur..,. 住果邊而家都仲考慮緊究竟住sorrento定napoli好.[/quote]

如果你坐巴士玩
一早離開sorrento
係可以玩晒positano同amalfi
其實呢d村落同cinque terre性質一樣
不過我覺得positano/amalfi靚過cinque terre
Praiano同Positano之間仲有段山路可以行
俯瞰海岸景色
住宿方面
只住sorrento啦
如果又住sorrento又住positano
係咁搬會麻煩

PiersMorgan 2019-3-31 11:06 PM

amalfi海岸公路彎位好多,如果你第一次去都係坐巴士或者坐船算,自己揸車我個人覺得幾危險

fire_turkey 2019-4-1 01:04 PM

ching 6月幾時去?我6月中去
頁: [1]
查看完整版本: 六月南意大利行程討論