查看完整版本 : 牛多殺牛,熊多殺熊等於殺雞取卵,三人成虎多人講就算係錯都多人信以為真

fbb56c8b072369 2019-4-5 12:16 AM

唔好再感情用事, 多人講就信以為真唔用腦思考.
大戶本質上係賭場主人咁,好淡通殺,唔怕你WIN錢最怕你唔來落注..
發行牛熊証都要成本[color=#ff0000],[/color][size=5][color=#ff0000]CHOK上CHOK落等散戶反覆買賣[/color],[/size]再賣出其他類似, I KILL U  LATER
做對沖產品己經利潤豐厚..
[size=6][color=#ff0000]殺牛殺熊只係殺雞取卵[/color][/size],大戶根本上[size=5][color=#ff0000]最大利潤在於食差價[/color][/size][size=5][color=#00ffff].[/color][/size],
仲要食水好深,收咗你D錢買正股收息
平時只須要等個市自由發揮, 唔開價,慢開價,大差價,等市場自然調節,自然死亡,
平時街貨少.,左手右手谷大成交量大溢價賣出, 跌果陣縮溢/負溢價買入.高賣低買已經足夠食水深..
唔須要特登整死d牛熊, ..唔整死反反覆高賣低買..食完再食番啅仲和味過一啖食落肚...(另外單邊升,都有方法震倉,高買低買,根本唔怕你.win錢,何必要特登整死?)
最多差唔多到重貨區順手 大升市夾上少少,又或市者大跌市質落少少,慳水慳力...
但係太多人感情用事..以為牛多殺牛,熊多殺熊, 倒因為果...
相反咁諗, 特登殺哂D近熊近牛, D新證未上市, 幾日無近熊近牛買賣, 輪商反而損失大,無咗幾日營業額..
[size=5]因為假設錯,結論錯先會咁多人中招,大牛市買熊証, 大熊市買牛証[/size]
[size=5]記住大戶唔止一個,唔同大戶有唔同睇法, 賺差價已經長買長有, [/size]
[size=5]何必做多餘動作殺熊殺牛呢? 升咗自然有人買牛, 跌自然買熊..[/size]
[size=5]只要差價夠大,等自然回收死亡已經穏賺不賠, 主動[/size]殺熊殺牛係多餘動作[size=5][/size]
當然你可以包拗頸,搵D例外例子..

大戶知散戶鐘意講牛熊比,鐘意講阻力位,支持位仲特登整埋D免費圖你嘆, 根本上就係錯覺, 最怕你唔買唔賣..
CHOK上CHOK,食溢價仲和味過竭澤而魚, 反覆反啅先食得乾乾淨淨, 一啖食哂邊有回頭客丫?
大戶最怕升市你唔買牛, 無得CHOK落收返街貨, 又怕升市太多D人唔敢買熊無得打靶賺錢..  
牛多唔洗殺牛, 只要CHOK落.低過賣出價收回已經可以,  . /熊多唔洗殺, 只要CHOK升D, 大把人掟貨止蝕,何必殺哂?
殺咗反而無得高賣低買, 一日.十次高賣低買,  已經好過殺到無哂價值..

[[i] 本帖最後由 fbb56c8b072369 於 2019-4-7 03:41 PM 編輯 [/i]]

eh~smiteMe 2019-4-5 02:25 AM

牛 熊 證 是 否 有 任 何 擔 保 或 抵 押?
我 們 於 牛 熊 證 項 下 的 責 任 由 我 們 的 擔 保 
人 無 條 件 及 不 可 撤 回 地 擔 保。 倘 若 我 們 無 
力 償 債 或 未 能 履 行 我 們 於 牛 熊 證 項 下 的 
責 任, 而 我 們 的 擔 保 人 無 力 償 債 或 未 能 履 
行 其 於 擔 保 項 下 的 責 任, 則 閣 下 僅 可 以 發 
行 人 及 我 們 的 擔 保 人 的 無 抵 押 債 權 人 身 
份 提 出 申 索。 在 此 情 況 下, 閣 下 可 能 無 法 
收 回 有 關 牛 熊 證 的 部 份 或 全 部 應 收 款 項 
(如 有)

老奉不賠。

fbb56c8b072369 2019-4-5 12:58 PM

基本上,波幅少,高低位CHOK下CHOK下./又或都慢升慢跌.. 多近牛近熊先係輪商最賺差價既時間..
特登CHOK高CHOK低反而成本高利潤少..

fbb56c8b072369 2019-4-6 10:57 AM

因為點數升所以,熊証死,   唔係因為熊証多所以點數升...  
熊証重貨多既點數易破,不過唔會因為熊証多..所以指數升..

eh~smiteMe 2019-4-6 02:02 PM

發行商出新牛證,於期指市場買入對沖,繼而用正股推郁指數,熊證發行的期指沽盤,碰收回價相繼平倉,大戶借平倉盤獲利離場。

fbb56c8b072369 2019-4-6 10:31 PM

[quote]原帖由 [i]eh~smiteMe[/i] 於 2019-4-6 02:02 PM 發表 [url=https://finance.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=497353349&ptid=28137441][img]https://finance.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
發行商出新牛證,於期指市場買入對沖,繼而用正股推郁指數,熊證發行的期指沽盤,碰收回價相繼平倉,大戶借平倉盤獲利離場。 [/quote]
有D人以為長升長有,牛熊比又8牛,2熊.. 有D傻既以為大戶傻派錢, 有D自以為聰明以為牛証多大戶會殺牛..
其實真正原因係長升,唔信邪散戶大牛市買.熊証死哂,,,大戶早就賺飽..慢升殺一隻熊夠派彩幾隻牛證,, ....
除非股災,又或者好似港股通果陣, 單邊大爆升, 單邊大爆跌... 否則單邊慢牛, 單邊慢熊大戶都係有賺無蝕..
根本唔會花氣力去殺熊殺牛.. 破咗3萬都無咩特別, 唔會特別多買盤賣盤,  大戶最鐘意CHOK下CHOK下, 200-300點,殺D留D牛熊.
反覆返啅反而仲有肉食, ..特登去殺反而額外要成本,  殺咗仲要等新證上市,又要再花時間,等散戶買入..(反而唔殺,日日都玩高賣低買..
密密食仲好)

[[i] 本帖最後由 fbb56c8b072369 於 2019-4-6 10:37 PM 編輯 [/i]]

fbb56c8b072369 2019-4-8 05:55 PM

[quote]原帖由 [i]fbb56c8b072369[/i] 於 2019-4-5 12:16 AM 發表 [url=https://finance.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=497287693&ptid=28137441][img]https://finance.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
唔好再感情用事, 多人講就信以為真唔用腦思考.
大戶本質上係賭場主人咁,好淡通殺,唔怕你WIN錢最怕你唔來落注..
發行牛熊証都要成本,CHOK上CHOK落等散戶反覆買賣,再賣出其他類似, I KILL U  LATER
做對沖產品己經利潤豐厚..
殺牛殺熊只係殺雞取卵,大戶根本上最大利潤在於食差價.,
仲要食水好深,收咗你D錢買正股收息
平時只須要等個市自由發揮, 唔開價,慢開價,大 ... [/quote]
有人話... 29100 點先有牛證, 大戶會再夾上殺熊, 夾落無熊殺..好似好有道理, 其實係錯既...
大戶食價, CHOK上會一邊沽牛証, 一邊回收熊証,  /  CHOK落大戶會一邊回收牛証, 一邊沽出熊証..
幾日唔升唔跌,/反覆升跌,/ 慢升慢跌,   大戶都有錢賺.跟本唔須要理,牛証多定熊証多,  ..大戶程式盤, .
只要沽出價高過收回價, 再加上額外殺牛殺熊自動盤已經賺飽,牛熊比例99比1 都唔緊要, 根本上少少.CHOK上CHOK落..
大戶食差價.邊回收邊沽, 己經有殺無賠,
散戶買牛熊係睇眼光, 大戶沽牛熊係計數做推廣,做對沖搵下家承受風險.

[[i] 本帖最後由 fbb56c8b072369 於 2019-4-8 06:03 PM 編輯 [/i]]

fbb56c8b072369 2019-4-8 08:37 PM

大戶最扑街係牛熊証都玩引申波幅, 牛熊証多街貨果陣..升既時候升唔足, 跌就跌足110%,

fbb56c8b072369 2019-4-11 11:25 PM

好多人鐘意睇裂口位,阻力位, 但係全球一體化,資金流動全球化,
港股近排跟A股升,跟A股跌, 外圍回調跡象明顯...
就算破咗30259, 30500又如何? A股跌港股就跌, A股升港股就升..
A股市場唔會理港股裂口唔裂口,升自然會升,跌自然會跌..
跟30259,30500破位入市/沽貨根本上同賭大細無咩分別,,
等到果D位先入貨沽貨其實係搵自己笨,

tinghoyin 2019-4-16 09:45 PM

師兄,你講既野我鐘意,講多d黎學下野

waihk886 2019-4-17 02:37 PM

:smile_o12:

fbb56c8b072369 2019-4-18 06:06 PM

散戶本小, 不宜買牛熊,  
試下分幾注, 大升後1-2日,沽出大隻股貼價2-3月到期出認購期權...
大跌後1-2日,沽出大隻股貼價2-3月到期出認沽期權...
只要大方向唔錯, 唔好睇跌爆升, 睇升爆跌..賺錢唔難.(不過唔好諗住最高點沽, 最低點買,  要俾時間耐性DUMP波鐘持貨, 咁就勝算好大.)

[[i] 本帖最後由 fbb56c8b072369 於 2019-4-18 06:08 PM 編輯 [/i]]

期雲再現 2019-4-23 05:44 PM

[quote]原帖由 [i]tinghoyin[/i] 於 2019-4-16 09:45 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=497902845&ptid=28137441][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
師兄,你講既野我鐘意,講多d黎學下野 [/quote]

樓主係想提醒各位唔好買牛熊證,而唔係教授買牛熊證應注意什麼,唔好誤會樓主好意。

fbb56c8b072369 2019-5-12 06:56 AM

[quote]原帖由 [i]期雲再現[/i] 於 2019-4-23 05:44 PM 發表 [url=https://finance.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=498231666&ptid=28137441][img]https://finance.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
樓主係想提醒各位唔好買牛熊證,而唔係教授買牛熊證應注意什麼,唔好誤會樓主好意。 [/quote]
我真正意思係,教精人無眼光無腦 , 仲要靠牛熊多少升跌走去買賣既 ,死咗睇返知自己點解死.
根本係無腦亂咁估, 基本上寧願以大博少風險低, 好過十死零點一生既玩意..
真係唔好幻想買牛熊可以一鋪發達, 就算真係萬分一機會發咗,都好易無返哂..
頁: [1]
查看完整版本: 牛多殺牛,熊多殺熊等於殺雞取卵,三人成虎多人講就算係錯都多人信以為真