查看完整版本 : 求幫忙分析,感謝

ching1226 2019-4-7 05:15 PM

求幫忙分析,感謝

36歲男 SMOKE
用緊保X
定期危疾 保額100萬(死左都有得賠100萬)
定期人壽 保額300萬
另有住院/醫療/癌症全護計劃
現時保費約$19XXX一年

倘欠按揭400萬,有一2歲女兒;月入65K,太太沒工作。
黎緊想REVIEW一次份保險,想買多份終身危疾,保額50萬,供15年。因為了解到終身危疾保障範圍大一點,但又不想HOLD住d現金流。
請問這決定是否正確,又或是現時所擁有保險是否足夠,又知不知終身危疾,保額50萬,供15年或20年的保費大約是多少。又有什麼建議呢,感謝。

iapple2 2019-4-7 10:33 PM

要買就快,到40歲想買就好貴:smile_42:

領遵班子 2019-4-7 11:29 PM

反問樓主

若果 ...... 假設..... 你上星期確定有 Cancer 並要1~2年治療, 你認為現有的保障是否足夠。

我只是一個消費者, 不是 Agent / Broker 亦不會在討論區介紹推介任何 Agent / Broker

巡洋艦 2019-4-10 07:25 PM

個人認為唔足夠,你個女現在才2歲,你還錢就已經400萬,兩份定期就只是400萬,假如你有甚麼事,這筆錢只夠還樓的債務,你的女兒到大學畢業仲有20年,這段期間的錢要計,還有甚麼人要養?如果你還只是30或以下就買儲蓄人壽危疾,但已36歲買很貴啦!

我寧願你未來20年加大份定期人壽,有多餘錢買下高息藍籌股好過。

天生浪漫的隊長 2019-4-26 12:24 PM

保費都要睇你個plan包d乜先答到你wo。同你係因為冇人跟冇人同你review 你先上泥問,定你怕比agent煩呀?呢d相對專業既問題,好似問翻d專業人士會好d喎

前往自我的主角 2019-6-21 10:11 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

2000001 2019-6-23 02:07 PM

要睇下你買左D咩PLAN先可以幫到你REVIEW,因為未睇過你而家D PLAN包咩或者唔包咩好難比到意見,
如果有需要或者想了解下,可以INBOX我

[[i] 本帖最後由 2000001 於 2019-6-23 02:16 PM 編輯 [/i]]

籃球小伙子 2019-6-25 02:52 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

莫擇機 2019-6-26 02:19 AM

36歲,50萬終身危疾如果供20年,每年預大約萬五左右...
如果我係你,我就買多份安居保

囧-rz 2019-6-26 09:49 PM

定期人壽都買300萬
危疾先100萬

買大個危疾好過啦

psplayer 2019-6-27 02:35 PM

[quote]原帖由 [i]ching1226[/i] 於 2019-4-7 05:15 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=497412251&ptid=28142883][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
36歲男 SMOKE
用緊保X
定期危疾 保額100萬(死左都有得賠100萬)
定期人壽 保額300萬
另有住院/醫療/癌症全護計劃
現時保費約$19XXX一年

倘欠按揭400萬,有一2歲女兒;月入65K,太太沒工作。
黎緊想REVIEW一次份保險,想買多份終身危疾,保額50萬,供15年。因為了解到終身危疾保障範圍大一點,但又不想HOLD住d現金流。
請問這決定是否正確,又或是 ... [/quote]
危疾50萬係基本。不如問吓自己,如果不幸確診危疾,最少收到乜野銀碼的支票先會令自己覺得安心?然後先至諗自己是否負擔得起果個保費
頁: [1]
查看完整版本: 求幫忙分析,感謝