查看完整版本 : 狗狗嘔左一星期和絕食,怎麼辦?

呀廷 2019-4-7 08:13 PM

狗狗嘔左一星期和絕食,怎麼辦?

[attach]9523337[/attach]狗狗嘔左一個星期同唔食野,自從剪完甲師傅叫減肥開始狗狗唔食野,仲食完又嘔。我地見佢嘔就無勉強佢食野,但嘔足一個星期都拒絕食野,屙爛屎,無咩精神,但好好氣去鬧人:lDD_010:

琴日買左健胃素喂比佢食,食左三次都無嘔,但都係唔食野,今日比牛奶佢,今晚又嘔。

我上網睇見話嘔啡色就係胃出血,係唔係即係佢依家咁?希望有經驗幫幫我...感謝🙏🏻

76904yp 2019-4-8 08:40 AM

嗰頭近

luiming 2019-4-8 10:12 AM

如是你.........嘔三日也會看醫生吧................

狗嘔成咁,仲問人???

LaLaChow39 2019-4-8 11:03 AM

你得咁少資料。。。你隻狗幾多歲?有冇其他病?

boy2013boy 2019-4-8 01:48 PM

即刻帶佢去睇獸醫,唔好再拖。

米高米高 2019-4-8 02:44 PM

唔食野...又食咩嘔咩??

甘有食定無食??

chin123hk 2019-4-8 07:18 PM

睇醫生啦,盡快啦,唔好再問,再拖,為你的狗了好既,唔好再係呢度問啦。祝早日康復!

老蘭sam 2019-4-8 08:39 PM

慘, 比心機啊。。。

akanesk 2019-4-8 09:52 PM

點解唔帶狗狗睇醫生?

Sunnyboy556 2019-4-8 10:25 PM

多數腸胃炎可以就帶睇醫生,或者到藥房配小童腸胃炎藥腸仔包送服:smile_35:

[[i] 本帖最後由 Sunnyboy556 於 2019-4-8 10:27 PM 編輯 [/i]]

呀廷 2019-4-8 10:32 PM

[quote]原帖由 [i]Sunnyboy556[/i] 於 2019-4-8 10:25 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=497476528&ptid=28143272][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
多數腸胃炎可以就帶睇醫生,或者到藥房配小童腸胃炎藥腸仔包送服:smile_35: [/quote]
謝謝你 前幾日食過腸胃藥無咩好轉 前日去左寵物店買健胃炎,食左無咩嘔。但喂狗糧就嘔,應該消化唔到,奶有喂但唔敢喂咁多,因為一多又嘔。今晚喂粥水,慢慢喂ok。佢太肥又怕落街,依家搵緊上門獸醫診治,但未試過,要問下詳細先。唔該哂你意見。

Sunnyboy556 2019-4-8 11:00 PM

腸胃炎藥要食兩日才會好,去十字藥房配小童藥就可以,我隻狗狗18歲才走

[[i] 本帖最後由 Sunnyboy556 於 2019-4-8 11:03 PM 編輯 [/i]]

cmannorun 2019-4-8 11:49 PM

我的經驗係嘔太密有血絲係嘔傷了食道,祗要唔嘔就冇嘢。通常係食尤其狗糧食物太油刺激個胃引起胃酸倒流,之前過飽亦會。應該換一隻腸胃糧以少食多餐形式餵,即每次唔好餵咁多,但分多次數餵,慢慢令腸胃適應,腸胃糧通常診所作有或用去了皮雞胸肉,總之唔好有油份

[[i] 本帖最後由 cmannorun 於 2019-4-8 11:52 PM 編輯 [/i]]

阿拉蕾01 2019-4-9 01:01 AM

仲唔睇醫生?:smile_o04:

candycheung27 2019-4-9 01:29 AM

牛奶已經唔飲得啦
飲左仲痾。。。

帶佢睇醫生啦=="

前往勇敢的魚蛋 2019-4-9 01:41 AM

[quote]原帖由 [i]呀廷[/i] 於 2019-4-7 08:13 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=497421129&ptid=28143272][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
狗狗嘔左一個星期同唔食野,自從剪完甲師傅叫減肥開始狗狗唔食野,仲食完又嘔。我地見佢嘔就無勉強佢食野,但嘔足一個星期都拒絕食野,屙爛屎,無咩精神,但好好氣去鬧人:lDD_010:

琴日買左健胃素喂比佢食,食左三次都無嘔,但都係唔食野,今日比牛奶佢,今晚又嘔。

我上網睇見話嘔啡色就係胃出血,係唔係即係佢依家咁?希望有經驗幫幫我...感謝🙏🏻 ... [/quote]
狗狗唔食嘢,好大鑊

什各天葉 2019-4-9 02:17 AM

快去睇醫生樓主本人

秋天的人話 2019-4-9 09:05 AM

唔好為悭幾百要你隻狗狗受苦,带佢睇醫生啦

merelyhy 2019-4-9 03:50 PM

點解唔直接帶佢睇獸醫,假設真係有咩病痛,拖咁耐無論人同狗都唔好啦:smile_42: :smile_42: :smile_42: 

jc20000101 2019-4-9 09:29 PM

嘔咗一個星期仲喺度問人 咋咋臨帶佢睇醫生啦

kelvin16200 2019-4-9 09:40 PM

樓主你到底有冇病?,寵物病左成個星期唔睇獸醫

走上來問點算?人病兩日都唔好都要睇醫生啦

貓狗仲要唔識講野,都已經嘔埋比你睇連野都唔食,向晒你求救

點知個主人第一時間係上網問點解,下次祈埋禱飲餵符水啦

唔想晒錢就咪養,要養就當佢係親人比最好佢,寵物唔值得洗錢睇醫生??

horhorone 2019-4-9 11:23 PM

冇睇醫生?

Littletiger2016 2019-4-10 09:25 PM

又要養,又怕駛錢睇獸醫,最可憐係狗狗

yuen1101 2019-4-10 10:13 PM

帶佢睇醫生拉on9

nanababy88 2019-4-11 01:51 PM

梗係帶佢去睇獸醫啦:smile_27:

plsh0730 2019-4-12 03:13 PM

[quote]原帖由 [i]呀廷[/i] 於 2019-4-7 08:13 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=497421129&ptid=28143272][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
9523337狗狗嘔左一個星期同唔食野,自從剪完甲師傅叫減肥開始狗狗唔食野,仲食完又嘔。我地見佢嘔就無勉強佢食野,但嘔足一個星期都拒絕食野,屙爛屎,無咩精神,但好好氣去鬧人:lDD_010:

我上網睇見話嘔啡色就係胃出血,係唔係即係佢依家咁?希望有經驗幫幫我...感謝🙏🏻 ... [/quote]

帶牠睇醫生吧,仲要上網問:smile_42:

信者得求 2019-4-13 10:29 PM

嘔完未
頁: [1]
查看完整版本: 狗狗嘔左一星期和絕食,怎麼辦?