查看完整版本 : 銀行出錯,會唔會影響我信貸評級

takezawa 2019-4-12 01:59 AM

銀行出錯,會唔會影響我信貸評級

我幾個月之前cut卡,冇結欠,點之今日,無啦啦收到銀行信話我未找數,即時login check下點解
原來我cut左卡之後幾日,佢仲收我年費,我啱啱打去CS,佢哋幫我免除結欠,但我問credit rating點處理,佢哋話要check下部門,有冇人知呢啲case點處理?

iamalittlesheep 2019-4-12 01:38 PM

應該攞份TU睇,如有,叫銀行去cancel番

hegangbei 2019-4-12 07:30 PM

[quote]原帖由 [i]takezawa[/i] 於 2019-4-12 01:59 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=497648470&ptid=28152227][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我幾個月之前cut卡,冇結欠,點之今日,無啦啦收到銀行信話我未找數,即時login check下點解
原來我cut左卡之後幾日,佢仲收我年費,我啱啱打去CS,佢哋幫我免除結欠,但我問credit rating點處理,佢哋話要check下部門,有冇人知呢啲case點處理? ... [/quote]

咁短時間,應該冇影響。

tobyfong126 2019-4-13 12:25 AM

正常銀行發現做錯嘢會自動自覺取消紀錄,然後一個月後更新,紀錄就會自然唔見左。或者CS佢地唔知道咁處理嘅話:
1 自己俾錢睇TU先, 有問題打去銀行叫佢取消紀錄
2 直接寫email俾銀行,註明投訴,要求取消紀錄

錦衣夜行 2019-4-19 01:43 AM

十幾年前,某銀行打黎 sell loan。講左一大輪野,果時電話又收得麻麻地,我果時又出來做野無耐,唔識明確拒絕。只記得講完一輪就收線。

最後忽然到張支票話我係電話度應承借十幾萬,分三期還(其實有人借十幾萬分三期還的嗎?)。果刻呆左,唔知發生咩事!之後打上去投訴同聽返錄音,攪左一輪,最後佢叫我寄返張支票俾銀行。

果時嚇餐死,唯一好處係之後發現自己多左個有借有還既信貸紀錄!
頁: [1]
查看完整版本: 銀行出錯,會唔會影響我信貸評級