查看完整版本 : 義大利科莫湖 Dolomites 健行半自駕遊求意見

Missingday 2019-4-22 02:25 PM

義大利科莫湖 Dolomites 健行半自駕遊求意見

6月中會到義大利兩星期,其中會自駕到 Lake Como, 和 Dolomites 健行,想請教各位達人意見

Day 4 離開米蘭自駕到 Lake Como,住 Bellano
請問行程應該如何安排較好?想搭船遊湖,車應該停在那裏最方便?

Day 5 遊覽 Verona

Day 6 Verona 駕車到 Villnoess Adolf-Munkel-Weg 健行 6-35-36,之後遊覽 Villnoss, 住 Brixen

Day 7 健行路線未定,之後兩晚會住 Cortina d'Ampezzo

請問 Brixen 到 Cortina d'Ampezzo 之間有那條健行路線推介呢?希望大約3-4 小時內

Day 8 會在 Cortina 附近健行,參考了網上遊記有 Lago di Misurina and Lago di Sorapiss 路線,請問各位還有那條路線建議呢?

Day 9 駕車到 Venezia Mestre 還車再入主島住兩晚

感謝大家意見:smile_40:

[[i] 本帖最後由 Missingday 於 2019-4-27 12:26 PM 編輯 [/i]]

fluffluffluffy 2019-4-23 03:10 PM

我建議米蘭坐火車去como, 唔駛半個鐘, 去到como坐遊船去bellano
第二日返返米蘭先租車

Missingday 2019-4-23 04:37 PM

[quote]原帖由 [i]fluffluffluffy[/i] 於 2019-4-23 03:10 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=498225028&ptid=28173092][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我建議米蘭坐火車去como, 唔駛半個鐘, 去到como坐遊船去bellano
第二日返返米蘭先租車 [/quote]
請問點解?因為泊車貴嗎?因為帶住行李比較煩,所以應該會自駕,請坐船遊湖同埋去 Varenna, Bellagio, Como 方便嗎?係咪買 day pass 好些?

holyhead 2019-4-25 09:09 PM

湖區多遊客亦多車,搵泊車位比較難。
有冇考慮過咁行: Como → Ortisei → Cortina → Verona → Venice ?
Ortisei 有好多行山徑亦比較容易搵住宿。
意大利自駕要小心ZTL,入咗會罰款除非入住裡面嘅酒店。
Venice /Mestre 要買交通卡先可以坐巴士,輕鐵,船。唔可以畀現金!卡可以喺便利店,大車站,碼頭買。

Missingday 2019-4-27 12:25 PM

[quote]原帖由 [i]holyhead[/i] 於 2019-4-25 09:09 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=498346385&ptid=28173092][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
湖區多遊客亦多車,搵泊車位比較難。
有冇考慮過咁行: Como → Ortisei → Cortina → Verona → Venice ?
Ortisei 有好多行山徑亦比較容易搵住宿。
意大利自駕要小心ZTL,入咗會罰款除非入住裡面嘅酒店。
Venice /Mestre 要買交通卡先可以坐巴士,輕鐵,船。唔可以畀現金!卡可以喺便利店,大車站,碼 ... [/quote]
請問泊 Verrana 係咪比較易?因為之後都係自駕,所以必須解決泊車問題:fst_005: O

另外 Cotina 民宿已經俾左錢,而且會在 Venice Mestre 還車,所以改唔到:fst_013:不是可以在第一、二天去 Ortisei, 有邊條 trail route 推介呢?
請問 Dolomites 登山纜車有邊度比較推介呢?
Thanks

holyhead 2019-4-28 01:00 AM

泊車我都係睇 Google Map.
登山纜車因為我住 Ortisei, 所以買咗 Val Gardena card. 可以坐幾條線,每條線都有唔錯嘅行山徑。
我覺得Dolomites 每度都好靚,行山徑就自己決定難度嚟揀。Sass Rigais, Sassolungo, Lago di Braies, Tre Cime di Lavaredo 各有特色。
頁: [1]
查看完整版本: 義大利科莫湖 Dolomites 健行半自駕遊求意見