查看完整版本 : 我怎樣找到了頭聲

Auror 2019-4-22 02:40 PM

我怎樣找到了頭聲

我怎樣最近終於找到了頭聲。自問聲底唔錯,懂得收腹,共鳴也做到,但一直突破唔到,聲音困在口腔。結果,相信好多鍾意唱歌的人,想唱好d的人,都有相似經驗,中音還好,到了高音或假聲,就顯得勉強,就算音到,腔聲也唔好聽。或者未唱完愛情陷阱或莫再悲,就已經聲帶疲勞而走音,相信師兄姐們都見過或試過這種情況。現在用了頭聲,不但唱得完,連續唱多首勁歌都無問題。

這帖純屬發洩,無教學意圖,唔信不喜勿看。

Wukin2 2019-4-23 12:33 AM

我和另外一位ching近排岩岩講緊頭聲,我地得出嘅結論係,無頭聲胸聲混聲之類,就是得真假聲,你現在不是需要找頭聲,而是去學換聲,練習hoo 或hee音,知道如何換聲和假聲後,練gee goo音,練實佢,其實假是因為閉合太差,特別係假聲區對男仔。

Wukin2 2019-4-23 12:38 AM

[quote]原帖由 [i]Wukin2[/i] 於 2019-4-23 12:33 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=498202603&ptid=28173118][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我和另外一位ching近排岩岩講緊頭聲,我地得出嘅結論係,無頭聲胸聲混聲之類,就是得真假聲,你現在不是需要找頭聲,而是去學換聲,練習hoo 或hee音,知道如何換聲和假聲後,練gee goo音,練實佢,其實假是因為閉合太差,特別係假聲區對男仔。 ... [/quote]

我好似會錯意,不過反正說了

Auror 2019-4-23 02:24 PM

[quote]原帖由 [i]Wukin2[/i] 於 2019-4-23 12:33 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=498202603&ptid=28173118][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我和另外一位ching近排岩岩講緊頭聲,我地得出嘅結論係,無頭聲胸聲混聲之類,就是得真假聲,你現在不是需要找頭聲,而是去學換聲,練習hoo 或hee音,知道如何換聲和假聲後,練gee goo音,練實佢,其實假是因為閉合太差,特別係假聲區對男仔。 ... [/quote]
頭聲是有的,因為你感覺到頭顱在共鳴。你建議的練習也好,但我不知什麼是換聲

Auror 2019-4-23 02:30 PM

我都跟過老師,聽聞他唱敢愛敢做同阿lam一樣勁,應該有料的。上堂時他派張簡譜,跟住唱下,評下d音準拍子咁,揀d歌又唔會好難,唱下唱下又一堂。佢教腹式呼吸,攞支指揮棒督人個腹,睇吓學生有沒有用啱力。搞到d女學生都幾尷尬。我最難忘佢話我是收胃唔係收腹,難怪我唔夠氣。可能呢樣係學咗兩年唯一收到嘅嘢。

pigppp 2019-4-25 12:52 AM

[quote]原帖由 [i]Auror[/i] 於 2019-4-23 02:30 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=498223374&ptid=28173118][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我都跟過老師,聽聞他唱敢愛敢做同阿lam一樣勁,應該有料的。上堂時他派張簡譜,跟住唱下,評下d音準拍子咁,揀d歌又唔會好難,唱下唱下又一堂。佢教腹式呼吸,攞支指揮棒督人個腹,睇吓學生有沒有用啱力。搞到d女學生都幾尷尬。我最難忘佢話我是收胃唔係收腹,難怪我唔夠氣。可能呢樣係學咗兩年唯一收到嘅嘢。 ... [/quote]

好羨慕你有老師督肚 好似我呢啲咩樂團都冇玩嘅人完全冇頭緒咩叫「腹式呼吸」「假音」「頭音」

Auror 2019-4-25 03:02 PM

[quote]原帖由 [i]pigppp[/i] 於 2019-4-25 12:52 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=498305898&ptid=28173118][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]


好羨慕你有老師督肚 好似我呢啲咩樂團都冇玩嘅人完全冇頭緒咩叫「腹式呼吸」「假音」「頭音」 [/quote]
謝謝你的反饋。其實腹式幾難教的。老師總不能𢲡起衫示範,也不能看你的肚。你可以試一下按低腰褲鈕位置在唱歌時有沒有收緊,用力和硬起來。假音咪好似陳奕信你當我是浮誇吧咁囉。頭音經典莫如呂方的你令我快樂過裏面,如水的眼波⋯⋯三十年來,都無人敢翻唱。

為音樂而生 2019-4-26 12:26 AM

成日叫既人自然都會識混聲同頭聲
香港既音樂作品需要多啲甘既表達手法

Auror 2019-4-26 12:36 PM

[quote]原帖由 [i]為音樂而生[/i] 於 2019-4-26 12:26 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=498355204&ptid=28173118][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
成日叫既人自然都會識混聲同頭聲
香港既音樂作品需要多啲甘既表達手法 [/quote]
不如話成日叫都唔好似mag咁失聲的應該都懂頭聲了。以前好多教書的都失聲。但叫不等於頭聲,呂方唱如水的眼波時不是叫,他表達了既溫柔又洶湧的愛。不過師兄/姊說得好,香港樂壇需要多點人唱真聲。最近開左apple music,聽下d新人,發覺個個把聲一樣,分唔開,高音就上假聲,假聲的使用簡直泛濫。B哥話過,歌手要有自己的voice。唔係點會紅?要知道假聲可做裝飾音,如周華健的明天我要嫁給你啦,最後一個音。它沒有質感,如果成句都唱假聲,如張敬軒櫻花樹下,半首歌都假聲,眷戀也許走不過拆卸的街⋯其實很做作,是表達不到感情的。對上一個唱真聲走紅的,可能是側田,他在命硬唱出極有感染力的控訴,歷刧還是在一起……於是一砲而紅。而家新人紅不起來,是什麼原因?假聲是否容易autotune,所以咁流行?

為音樂而生 2019-4-26 03:06 PM

[quote]原帖由 [i]Auror[/i] 於 2019-4-26 12:36 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=498373366&ptid=28173118][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

不如話成日叫都唔好似mag咁失聲的應該都懂頭聲了。以前好多教書的都失聲。但叫不等於頭聲,呂方唱如水的眼波時不是叫,他表達了既溫柔又洶湧的愛。不過師兄/姊說得好,香港樂壇需要多點人唱真聲。最近開左apple music,聽下d新人,發覺個個把聲一樣,分唔開,高音就上假聲,假聲的使用簡直泛濫。B哥話過,歌手要有自己的voice。唔係點會紅?要知道假聲可做裝飾音,如周華健的明天我要嫁給你啦,最後一個音 ... [/quote]

的確,學好頭聲好講彩數同領悟力,特別系自學
香港既樂壇系好難救
有消費能力既人唔鐘意啲新歌,無資金提供於創作嘗試,新作品越黎越唔作出新嘗試,只求穩定
甘既環境下好難打破局面

Auror 2019-4-27 03:12 PM

言歸正傳。無再學,也無進步,如是者歌照唱,音照走。直至有天用電話錄來聽番,發覺接受唔到自己把聲,好痛苦!唱緊嘅時候自覺是OK的,邊有理由聽番完全是兩回事!有時候甚至唱高左一個key都唔知。曾經和一些不太熟的朋友唱,唱完他們都拍拍手,原來是多虛偽!曾經放棄過,直至遇上她。一般日本偶像都不會唱歌的,她們只是用雞仔聲大叫自high。但她例外。她不是雞仔聲,不夠五呎,但無論情歌、快歌、rock歌都好聽,還有出名的signature震音。看她唱live,高音時會俯前上身,咁我又試下,點知真係work嘅喎!

Auror 2019-4-28 01:05 PM

[quote]原帖由 [i]Auror[/i] 於 2019-4-27 03:12 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=498428324&ptid=28173118][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
言歸正傳。無再學,也無進步,如是者歌照唱,音照走。直至有天用電話錄來聽番,發覺接受唔到自己把聲,好痛苦!唱緊嘅時候自覺是OK的,邊有理由聽番完全是兩回事!有時候甚至唱高左一個key都唔知。曾經和一些不太熟的朋友唱,唱完他們都拍拍手,原來是多虛偽!曾經放棄過,直至遇上她。一般日本偶像都不會唱歌的,她們只是用雞仔聲大叫自high。但她例外。她不是雞仔聲,不夠五呎,但無論情歌、快歌、rock歌都好聽,還 ... [/quote]
俯前上身讓我真正做到小腹用力,於是夠氣左,唱d音長左高左。我也發現可以唱住ah音然後微調顎關節的位置來感受共鳴位的改變。這時只有腹用力,聲帶和口都放鬆,但都會出汗。漸漸共鳴去到耳仔,但我覺得這個共鳴位是錯的,因為唱完耳朵會痛,真怕唱到聾左。

Auror 2019-4-29 04:10 PM

當然,你不常見到歌手是彎身表演的。例如陳慧嫻,她根本是仰望前面遞高枝咪唱的。其實彎身只是讓小腹不被胃腸壓住。如果空腹,基本是可以站直的。所以我見有帖講食飽k buffet再唱,都覺無言,莫非是內功這樣深厚?
同時,我也發現唱歌時開始現頸筋,還有時喉核震得動,這些似乎都是好現象。
不過,還是到了樽頸。例如beyond的歌都係唔到,就算學埋偶像另一招 一 按肚,或者超有力收腹,d聲都唔出,或者時好時壞。這時候,又讓我發現了另一秘訣。

為音樂而生 2019-4-29 06:41 PM

其實更系唔會真系食到好胞啦
Beyond 既歌大部份都要用混聲同頭聲

Auror 2019-4-30 04:56 PM

平時我是坐著跟筆電唱的,即係垂著頭唱。後來我在房裏連了個一百火大喇叭和藍牙擴音機,用apple music在手機揀歌唱,因為好多都有歌詞。咁我就可以站著擧高手機看歌詞來唱。因為我看過大陸歌唱節目,條友唱死了都要愛最高音時,是站著扯直身子仰頭重要彈下彈下的。咁我站著,岳高頭,張大口,顎骨放鬆,d共鳴位又唔同哂。

Auror 2019-5-1 03:41 PM

所以如果你還是看著歌譜或電視練歌的話,就最好反醒一下。唱歌是全身配合再加上對旋律和歌詞的領悟來演繹,這一切都在剎那間發生。如果掛著睇譜,那其他野都做不到了。所以一定要記歌詞。

jojomick 2019-5-2 12:42 PM

好 貼

Auror 2019-5-2 04:02 PM

謝謝回應。來到這裡有時候也出到頭聲了。只是時得時唔得,咁以為自己唔夠力,咁加大力度,反而走火入魔,倒退左。呢個時候,發生左另一件似乎不相關的事,就係我樓下開了健身室。其實d人話唱歌要跑步練氣,咁我都有,跟住沖涼時把聲係響d嘅,但效果很短暫。事關,跑步係練横隔膜,唔係腹。用橫隔膜唱歌我也試過幾年,對中音有一定好處,但唔幫到高音和假音好多。甚麼是橫隔膜?它是四肢以外最大塊的肌肉,隔開肺同胃,佢擴張個肺就吸氣,收縮就呼氣。
咁有個咁方便嘅健身室我就成日去,練下大隻老鼠仔咁啦,基本上同唱歌無乜關係。點知有一日,發現唱得食力左,跟住想起,原來今天在健身房做過呢樣嘢。

Auror 2019-5-3 05:22 PM

在健身房通常舉重物,這個懸吊提腿架並不起眼,我去了幾個月才試它,做完個肚腩都係咁大。誰知,它正是訓練唱歌時用力個舊肌肉,就係下腹。就算你做sit up,都只係練到上腹。此時我記得個日本偶像有條片,影佢錄音前背著枱站,雙手按枱面,提起屈曲的雙腿至心口,我重以為佢有芭蕾舞底平時鍾意玩呢d,原來呢個係唱歌前好緊要嘅熱身動作!我成日想在比賽前你怎樣開聲?唔通蛇去廁所大叫?其實當你騰騰震坐係度等嗌名的時候,你就可以做這個動作。

黃金工程 2019-5-4 11:45 PM

[quote]原帖由 [i]Auror[/i] 於 2019-4-22 02:40 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=498175792&ptid=28173118][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我怎樣最近終於找到了頭聲。自問聲底唔錯,懂得收腹,共鳴也做到,但一直突破唔到,聲音困在口腔。結果,相信好多鍾意唱歌的人,想唱好d的人,都有相似經驗,中音還好,到了高音或假聲,就顯得勉強,就算音到,腔聲也唔好聽。或者未唱完愛情陷阱或莫再悲,就已經聲帶疲勞而走音,相信師兄姐們都見過或試過這種情況。現在用了頭聲,不但唱得完,連續唱多首勁歌都無問題。

這帖純屬發洩,無教學意圖,唔信不喜勿看。 ... [/quote]

就算無教學意圖, 都十分同意和相信。

Auror 2019-5-5 04:17 PM

謝謝回應,有時候太過自說自話都會提不起勁繼續寫。講到唱歌要健身,咁發聲係咪要好大力呢?是不是要吸很大啖氣呢?其實當你找到共鳴位之後,就發覺不需要很大力。事實上聲音能量是很少的,聲帶也只連著很小塊的肌肉。發聲時,下腹提供一個穩定的氣流,聲帶只提供一個頻率。其實聲帶光是連續振高頻已很吃力。如果你靠它發聲,恐怕很快就跟mag同病相憐了。氣流通過聲帶,如果振到頭骨,聲音就會放大。就好似結他一樣,你抽條弦出來彈,係無聲的。你要連在結他上,振到音箱才有聲。頭顱就係你個音箱。不過,結他音箱是中空的,咁你個頭呢?

為音樂而生 2019-5-6 12:50 PM

但學頭聲未算難
開落翻去既混聲先至和味
要識得推入共嗚(chest,  mask,  haed,  belting) 

Auror 2019-5-6 05:24 PM

謝謝回覆。我希望寫的大家睇得明嘅嘢,不用太多專有名詞。
因為頭部裝滿腦組織,正常聲音是振不到頭骨的,除非你的姿勢令聲音接觸到頭骨。對我來說,仰頭垂下巴時聲音似乎從耳管接觸到後腦。你可能知道鼻和耳是有條管連通來平衡氣壓的,所以感冒時亂呻鼻涕好易中耳炎。我自小都鼻敏感,曾想過成日鼻塞的人可能唱不了歌。而家做運動,冬天戴帽,開冷氣睡覺時用毛巾蓋頭,鼻已經不會咁容易塞了,於是打通了這條耳咽管。例如,唱胡鴻鈞遙不可及,難受亦甜蜜過...個過字我好肯定在後腦,不過成個身同下顎扯得好行先得。

Auror 2019-5-8 04:59 PM

如果唔仰起頭,而是向前的話,聲音就在鼻樑位振到頭骨,然後蔓延到後腦。咁樣除左中音啱使之外,亦可以發出很結實和頗有力的高音。例如譚詠麟刺客,又再跟我入人…堆,如果無共鳴,可能到個堆字已經謝了,但係堆字先至係全句最高最大力個音。你不能在前面的字交行貨留氣,也不能在人字斷了來吸氣。事實上,這個共鳴是很省氣和力的。不過,它做唔到最高音或最大power,呢d要用後腦至得。

Auror 2019-5-10 06:14 PM

咁唱歌係咪要好多氣呢?其實甄妮已經講過巨肺呢個名唔係指個肺大。事實上個肺受胸骨包圍,大極有限。其實要唱得響同高,係唔使好多氣的。聲帶振動時張開很小,才可以振動所有通過的空氣,所以你呼出的氣不多。我個日本偶像唔夠5呎高,輕過一百磅,你話個肺可以有幾大?但她可以在演唱會用全力唱十五分鐘勁歌。所謂唱到無氣,其實係橫隔膜和腹太弱,令到換氣慢,同埋用錯力唱歌嘥了已吸入的氣。我遲d會講點樣好慳力就上到頭聲。

Auror 2019-5-12 10:11 PM

有時候d歌係突然跳高的,如王傑可能…她一心要試驗我…當然你大力收腹係推到上去的,但成首歌咁多句,你推得幾次?因為一樣嘢振開,會有個慣性,係好難改變它振開嘅模式,除非首先破壞左佢。我見個偶像到呢d位係chok一下上身的來轉波上頭聲的,咁我又試下。最後發現可以腳㬹拮起少少再揼落地,咁原來個共鳴位就破壞左,隨著聲帶發出高音,肌肉的記憶就自然將習慣左嘅頭聲擺位set番好,於是能夠發出頭聲。這個萬試萬靈,腹部也不必特別用力。不過這個方法還沒有充分理論支持,其他人未必也做得到。

★村姑★ 2019-5-14 10:28 PM

我無上過專業歌唱歌堂,唔識咩專業名詞同技巧
不過以前唱合唱團,想分享下......
老師教腹式呼吸,係叫我地自己擺隻手係胃同肚臍中間
吸氣時個肚要脹氣,呼氣時個肚慢慢縮,每次唱之前練呼吸同開聲都15分鐘以上
呼吸方法啱,唱歌時會感受到個肚用緊力

頭聲呢樣係自己唱k,唱唱下就感受到個音上到頭,個頭有道力咁😬

Auror 2019-5-15 03:35 PM

謝謝回應。你講個位似乎高了點,不過只要work就行了。我自小鼻塞,慣了用口抖氣,所以腹式呼吸真係好自然地做左。咁樣練都好正路,不過如果係收費班會幾趕客。我唸無乜老師會識跨範籌咁將健身用係唱歌上。

為音樂而生 2019-5-16 07:27 PM

[quote]原帖由 [i]Auror[/i] 於 2019-5-15 03:35 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=499367869&ptid=28173118][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
謝謝回應。你講個位似乎高了點,不過只要work就行了。我自小鼻塞,慣了用口抖氣,所以腹式呼吸真係好自然地做左。咁樣練都好正路,不過如果係收費班會幾趕客。我唸無乜老師會識跨範籌咁將健身用係唱歌上。 ... [/quote]

健身同唱歌系呢個層面上面有啲唔啦間,
除非你玩跳唱,要條氣順啲

Auror 2019-5-18 09:58 PM

謝謝回應。好多人以為健身就係張繼聰咁。其實它包含好多野,不一定練大隻。例如拉筋可提高柔軟度,避免受傷。城市人生活裏好多肌肉是用不到的,透過訓練可以把它們激活和變得結實,來撐起身體,改善身姿或寒背,幫助平衡,防止跌倒。你如果個膊橫d,背脊直d,手瓜粗d,條腰幼d,個胸厚d,臀部挺d,線條美d,大肶實d如果行出來唱都好睇d,carry件衫都靚d,個人都自信d吖。另外個腹肌緊左會抑制餓感,幫助減肥,帶氧運動可增加肺活量,是唱歌必須。運動能舒緩情緒,調節身心,促進睡眠,大家都知。有些動作亦可以促進腸道運行。早上起身拉下筋做下皮拉堤,返工都精神d,好過飲咖啡。如果你自覺在亞健康狀態,與其花錢買補品,不如join個健身會。你唔好以為好辛苦要身水身汗跑幾k。其實跑得多係錯的,會傷膝,好似鄭秀文咁,佢如果有教練的話個教練真係食屎。跑步只練下盤,沒有顧整體,所以跑步在成個programme中只佔一小部分。如果開聲要做十五分鐘的呼氣練習,可能用兩分鐘的提腿運動就代替到。不過,以前d音樂老師可能不懂身體結構,才會搞出什麼氣聚丹田呢d武林秘笈式的術語。
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 我怎樣找到了頭聲