查看完整版本 : [皮鞋] 請問什麼是patina service?

pulp 2019-4-25 12:07 PM

[皮鞋] 請問什麼是patina service?

Patina service是否一些顏色treatment? 詳細是什麼呢?

見到G&G過幾日係香港有trunk show, 好奇地send左email問問MTO的價錢, 佢地回覆時有提到patina service同shoe tree另加錢, 有無師兄可以指教? 關於shoe tree, 其實淘寶貨同呢D名牌shoe tree有大分別嗎, 因為差成20倍價錢.

Btw, 想再請教師兄們一些問題, G&G RTW嘅Churchhill同Oxford, 都係Oxford款同埋calf皮, 點解價錢差咁遠?  另外, G&G有不少款色係online store都無RTW, 是否一定要MTO? 問左一款MTO要GBP1200, 唔係好捨得, 心大心細中.

最後關於trunk show, 會唔會有唔同size同width可以試呢? 因為之前未試過佢嘅鞋.

謝謝.

pulp 2019-4-25 12:17 PM

想談談socks, 師兄們有無什麼牌子推薦呢?

我腳細鞋著UK6.5, 著corgi細碼也鬆, falke會好少少. 有無其他平靚正推介?

jetspermman 2019-4-26 09:59 AM

"Patina 就是指一種帶仿古褪色的效果的技術,需要的是不勻稱的上色技術,所以於整體構圖及力度方面完全依靠技術人員的自由發揮,在需要下重色的位置上多打圈令油色加深,這樣能令每對皮鞋的顏色都不一,鞋頭位置一般均會較「重手」,落色會較鞋身深沉一點,這樣可以令整雙鞋子有一種較明顯的漸變效果。"

簡單來講, 你會收到一對經人手幫你擦過/上過色既鞋, 皮上有些光面...
因為係人手處理, 每一對鞋的成品效果都會有點不一樣, 來突顯你訂製皮鞋的獨特性.
至於你鍾唔鍾意, 靚唔靚... 屬個人喜好.

如果你買得起 G&G, 都唔差在係 G&G 買對靚一點的鞋撐... 因為每間鞋廠出既鞋, 鞋形都唔一樣...
因此, 你係出邊買既鞋撐有可能無咁 FIT... 你著得真皮鞋, 鞋撐基本上都係必須的了...

jojomick 2019-4-27 09:05 AM

chowkin 2019-4-29 11:54 PM

[quote]原帖由 [i]pulp[/i] 於 2019-4-25 12:07 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=498323446&ptid=28179072][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
Patina service是否一些顏色treatment? 詳細是什麼呢?

見到G&G過幾日係香港有trunk show, 好奇地send左email問問MTO的價錢, 佢地回覆時有提到patina service同shoe tree另加錢, 有無師兄可以指教? 關於shoe tree, 其實淘寶貨同呢D名牌shoe tree有大分別嗎, 因為差成20倍價錢.

Btw, 想再請教師兄 ... [/quote]

G&G RTW嘅Churchhill同Oxford, 都係Oxford款同埋calf皮, 點解價錢差咁遠?

Quote: more restrained and traditional than previous lats with the fitting EX, which is between their standard E and wide F. The heel is lowered slightly, the waist is not as tightly cut, they are simply a bit simpler made, less finesse
[url]http://shoegazing.se/english/2019/02/16/news-gaziano-girling-launch-new-classic-range/[/url]
頁: [1]
查看完整版本: [皮鞋] 請問什麼是patina service?