查看完整版本 : 如果有間公司股東對股份有紛爭,可以點處理

dupeli 2019-5-8 16:37

股東A 9成股份
股東B 1成股份

簡單來講就係A想收購B股份 但係B 唔同意

A可以點做? 間公司有錢賺既目前

xianrenb 2019-5-16 22:55

[quote]原帖由 [i]dupeli[/i] 於 2019-5-8 04:37 PM 發表 [url=https://finance.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=498999932&ptid=28205870][img]https://finance.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
股東A 9成股份
股東B 1成股份

簡單來講就係A想收購B股份 但係B 唔同意

A可以點做? 間公司有錢賺既目前 [/quote]

可能是典型東方人做生意思維?

其實股東與公司職員身份無關係,股東只是出資者,實際 run 間公司是 CEO 。

股份多少,只是影響股東大會上的投票及分股息的比例。

我看如果 B 同意當然好。
但如果 B 現在不同意,亦不會影響公司日常運作,也不影響股東大會上的投票。

世上的錢是賺不盡的,為何要為難別人,想強搶別人手上的股份才滿意?
換個角度看,點解有那麼多公司想上市,想把部份公司股份分出去大眾手上?
依我看,一個股東獨資的話,有天想賣股份給別人時,人們就可能質疑盤數有無做過手腳。
但如果是多個股東合資的話,有天大股東想賣股份給別人時,人們就會覺得安心得多。

productdesigner 2019-5-17 18:10

上市公司就話可以用私有化回購股份,私人有限公司無呢支歌仔唱:smile_34::cr_02
頁: [1]
查看完整版本: 如果有間公司股東對股份有紛爭,可以點處理