查看完整版本 : 尋找Mac機高手

異域永恆的甩頭 2019-5-9 09:04 PM

尋找Mac機高手

我喺15”MacBook Pro (2018) 嘗試改User ID個名嘅時候,唔小心改埋個Account Name,搞到Administor身份消失咗。部機冇咗Administor,好多嘢做唔到。

Apple Care 嘗試幫我,教我用 “Command + R”、”Command + V”、”Option + Command + R”開機,不過都冇辦法行到 “Terminal”。佢哋最後話因為我之前一直有選用硬碟加密,所以依家冇辦法行到 “Terminal”。由於行唔到 “Terminal”,就改唔返User嘅身份,最終建議我重設部機。

我部機有好多多年嘅程式同設定,重設嘅話會係好大件事,有好多設定已經唔記得點set,有啲password 亦已經忘記咗。

我希望想搵到Mac機高手幫忙,用唔使重設成部機嘅方法搞返Administor 個身份。🙏🙏🙏🙏🙏

45男 2019-5-10 08:49 AM

[quote]原帖由 [i]異域永恆的甩頭[/i] 於 2019-5-9 09:04 PM 發表 [url=https://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=499071772&ptid=28208575][img]https://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我喺15”MacBook Pro (2018) 嘗試改User ID個名嘅時候,唔小心改埋個Account Name,搞到Administor身份消失咗。部機冇咗Administor,好多嘢做唔到。

Apple Care 嘗試幫我,教我用 “Command + R”、”Command + V”、”Option + Comma ... [/quote]

Command + S有無試過?
[url=https://youtu.be/NoOgknpISZA]https://youtu.be/NoOgknpISZA[/url]

異域永恆的甩頭 2019-5-10 08:52 AM

都試過了,也入不到Terminal 。

6674 2019-5-10 09:08 PM

能否在 Users & Group 設置新 Admin Account ?

可以的話,用新帳戶登入,便應有辨法改動舊帳號的 Account Name, Full Name, Home Directory

[attach]9652626[/attach]

異域永恆的甩頭 2019-5-10 10:32 PM

沒有Administor ,不能加減任何User。

antonycc 2019-5-12 10:22 AM

如比我,會試試做左time machine先,再完全剷機重裝Mac OS,裝完登入後起一個新 admin account,之後再倒返time machine入去。

異域永恆的甩頭 2019-5-12 12:14 PM

沒有Administor ,不能再加減任何Account

異域永恆的甩頭 2019-5-12 12:15 PM

沒有Administor 的權限,不能開始time machine

antonycc 2019-5-12 02:12 PM

咁人手抄,再重裝,冇得搞.

6674 2019-5-12 05:30 PM

如果已經 setup 了 iCloud account (好似吾駛下下再要求輸入 password)

多一份保險
可以試下拖小量重要 files/folders 去 icloud 云盤。用 pc/iOS/web login 測試開吾開到。
再把 System Pref/iCloud 選項全 tick。用它 [Restore from iCloud settings and SOME files]
吾夠容量可以經 iOS devices 買一個月 2TB @ HKD78

以後:
- Time Machine
- 建立兩三個 admin account
- use iCloud wisely, 一般 200GB @ HKD23 都夠
- save passwords in 1Password(pay), or 鎖上備忘錄
(有時會問你出生街道丶第一個情人丶阿媽乳名等等, copy 答案實無死)

[attach]9659403[/attach]

iapple2 2019-5-17 12:46 AM

先backup,再重裝,長痛不如短痛
頁: [1]
查看完整版本: 尋找Mac機高手