查看完整版本 : Photoshop 修圖一問

藍色小妺 2019-5-20 12:09 AM

Photoshop 修圖一問

想問各位專業的大大
1).小妹用photoshop 7 幫自己收結婚相,但不明白為何原圖是15MB size, save 後圖片總會變小了一點為12MB,每一張圖片儲存後也會變小了一點,儲存時選項如下圖。這樣變小了一點會不會令圖片像素變差?因為之後應該會印大相放在家的。
2)另外當我使用liquify 液化修圖時,只要把圖片稍稍放大就會發現圖片都起格如圖,不是清晰的圖像,但我沒有更改過圖片大細(15MB),這樣我沒辦法看清楚線條修圖。

請問以上問題有專業人士可以為我解答嗎?10分感謝🙏🏻

藍色小妺 2019-5-20 12:15 AM

[quote]原帖由 [i]藍色小妺[/i] 於 2019-5-20 12:09 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=499606152&ptid=28228908][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
想問各位專業的大大
1).小妹用photoshop 7 幫自己收結婚相,但不明白為何原圖是15MB size, save 後圖片總會變小了一點為12MB,每一張圖片儲存後也會變小了一點,儲存時選項如下圖。這樣變小了一點會不會令圖片像素變差?因為之後應該會印大相放在家的。
2)另外當我使用liquify 液化修圖時,只要把圖片稍稍放大就會發現圖片都起格如圖,不是清晰的圖像,但我沒有更改過圖片大細 ... [/quote]

本人使用Windows 10的

nikkos 2019-6-25 04:46 PM

Windows 10 仲可以用 Photoshop 7?
其實用唔同嘅算法,圖片嘅大細都會唔一樣。所以唔需要擔心。

hung2008 2019-6-26 04:00 PM

jepg 會壓縮文件,所以size是會少的
你可以save tiff  或 png  

free8rhyme 2019-6-27 01:42 PM

其實mb數並唔能夠反映你幅圖既質素,重要睇DPI,淨係Size大冇用

ds1111 2019-8-25 02:44 PM

摳咗圖 只好存爲PNG或PSD檔了 

blahblah111 2019-9-9 08:00 PM

Jpeg will lower the quality of your file, try to save as targa  -->32 bits...or tiff 
頁: [1]
查看完整版本: Photoshop 修圖一問