查看完整版本 : 入門whisky一問(內容頗長)

BloodMoney 2019-5-29 01:55 AM

入門whisky一問(內容頗長)

小弟啱啱接觸whisky
知道大致上有分bourbon whiskey, bourbon cask, sherry cask
啱啱起步就聽朋友意見買咗兩支日威
1) nikka from the barrel <—個人覺得太辛辣一定要加水, 加水後係幾好飲
2)響harmony (nas) <— 幾好飲,易入口,幾滿意個味道

聽人講雪梨桶好似相對上比較順滑啲冇咁乾身同埋會重啲果味,如果macallan 12大家點睇?或者會唔會有其他差唔多價位嘅推介?

另外就係波本whiskey (美威),  有人話因為佢用粟米做原料,所以相對其他會帶點甜美,但係又好似冇乜人討論美威,大家覺得值唔值得一試? 自己都有做少少research,見到好似有幾支都啱新手飲,makers mark / elijah craig / evan williams honey,或者咁多位前輩會唔會有其他推介?

畢竟啱啱起步唔係好敢亂買酒😂😂

mkl2000 2019-5-29 09:58 AM

Macallan 12都有好多唔同版本
例如sherry cask(european sherry), double cask(America/european sherry)
Single malt Scotch whisky一般都係混合桶
即係用同一間廠,但用唔同木桶嘅酒混合而成
唔同酒桶比例會大大影響味道同價錢,如果係單一木桶,cask strength,european sherry就會更加少見同貴
當然有酒廠會把酒中途換桶去造出唔同口味
例如glenmorangie就有好多唔同cask finish(無記錯頭十年係用美國桶,之後換桶陳多兩年)
例如法國甜酒桶,葡萄牙port cask, 當然還有spanish sherry cask
Auchentoshan three woods/laphroaig Px cask/quarter cask 都係又平又抵飲

mkl2000 2019-5-29 10:05 AM

如想了解scotch whisky 不同地區口味
可以試下呢個, 39.99英磅,香港免稅商店可能有
或者某大英國酒商出嘅地區whisky(只標示地區,不標示年份或者廠名,可以有效減少basis)
美國威比較少飲,獻醜不如藏拙

Hanabi0119 2019-5-29 10:40 AM

點止分Cask..........

產區,國家,MALT,大把你玩

不過新手黎講,首先你要搵岩自己鍾意既味道
之後先有得再玩落去

建議去某部份既Whisky Bar行下,坐低飲杯,討論下先
之後先再決定買咩酒
否則幾十萬都唔夠你燒

choco_late 2019-5-29 05:35 PM

我建議你去尖東海景嘉福間Tiffany's, 坐底試吓佢幾隻唔同既fighter set 先, 通常有唔同地區入門款一次可以試幾隻, 你就可以慢慢知道自己鐘意咩路線

我第一支自己買既係Macallan 18 sherry cask, 易入口, 但宜家睇番我仍然覺得macallan係over price

whiskybase 2019-5-30 01:31 PM

[quote]原帖由 [i]choco_late[/i] 於 2019-5-29 05:35 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=500132739&ptid=28247444][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我建議你去尖東海景嘉福間Tiffany's, 坐底試吓佢幾隻唔同既fighter set 先, 通常有唔同地區入門款一次可以試幾隻, 你就可以慢慢知道自己鐘意咩路線

我第一支自己買既係Macallan 18 sherry cask, 易入口, 但宜家睇番我仍然覺得macallan係over price ... [/quote]

macallan應該在日本威士忌面前謙虛

dimdic 2019-5-30 11:15 PM

以幾百蚊入閒款來講,Macallan質素會比其他廠差,所以不太建議

蘇威一般入門我會推介Glenmorangie Lasante、Monkey's Shoulder、JW Green Label、Highland Park 12、Talisker 10、Clynelish 14、Dalwhinnie 15、Glenrothes select reserve等,Islay泥煤的話,Ardbeg 10、Laphoaig Quarter Cask、Lagavulin 16都係好選擇

美威少飲,Maker's Mark我都鍾意,Michter's、Jim Beam等我都OK

治療聖手 2019-5-31 11:38 AM

我會簡CS

bbthesky 2019-6-2 10:51 AM

大摩12    Glenfiddich 15 都很香純~
如何玩100%雪莉可以試THE GLENROTHES   或者Macallan 12 sherry cask

wmh714 2019-6-2 11:01 AM

Glenfarclas 都係唔錯選擇👍

whiskybase 2019-6-2 11:17 AM

我還是選擇springbank 12yo cs. 600蚊比到 千幾二千蚊嘅享受。
頁: [1]
查看完整版本: 入門whisky一問(內容頗長)