查看完整版本 : 請問各位大大有冇讀過CHIN A391c

大秦左庶長 2019-6-6 03:15 PM

請問各位大大有冇讀過CHIN A391c

請問各位大大有冇讀過CHIN A391c宋元明哲學,OU哲學課程是否很深奧?:o :o

MAYA2012 2019-6-12 08:40 AM

無讀過。我都準備報同中國古代哲學有關既課程(CHIN A163C 必修)。
由於因為我呢個學期係會報爆7科,全部都係大科(即係信息量巨大,真係要背勁多野+寫論文+無公式既學科),所以呢兩日我都會去圖書館做定功課,9月前熟左其中兩科先。其中我已經大概略略睇過A163C 所涉既內容,我簡單羅列比你睇下,你應該可以判斷到高級既哲學學科程度去到邊:


1.孔子思想;2.孟子思想;3.荀子思想;4.墨子思想;5.老子思想;6.莊子思想;7.名家思想;8.法家思想;9.兩漢經學;10.魏晉玄學;


11.宋明理學;(這一部分極有可能與樓主欲選科目有重疊的內容)

宋明理學興起的哲學思想史背景

援佛入儒的公案

發展過程與分系問題

周濂溪與張橫渠之偏重以天道澈人道

程明道的圓融與程伊川的分解

朱子之繼承伊川與朱睦異同的公案

王陽明的良知教

明末王學的蕩越與劉ji山的誠意慎獨




因為版權問題,我唔能夠全部擇錄,以上係該學科既目錄資料,內容概況到第五單元,意味著這麼大的信息只是這一個課程的一半,所以樓主自行斟酌
頁: [1]
查看完整版本: 請問各位大大有冇讀過CHIN A391c