查看完整版本 : 想報讀HKMA top up degree (university of Greenwich), 入year 2, 認受性OK嗎?

蜜蠍兒 2019-6-10 02:17 PM

想報讀HKMA top up degree (university of Greenwich), 入year 2, 認受性OK嗎?

首先覺得唔好意思先, 知道大家現在好關心擔心香港的前景, but 自私地想問問大家意見, 因為9月想開始讀返書.
想問問大家意見, 如果想進修攞個top-up degree, overseas 的大學, 例如HKMA的 UK university greenwich 是否值得讀?還是HKU space/ cityU 的SCOPE會好D?

我之前係 completed咗HKMA 的advanced diploma, 現在可以entry year 2插入去 讀兩年Bachelor of Arts (Hons) Business Studies (University of Greenwich), 有6科揀.

Business Studies
Events Management
Finance
Human Resource Management
Marketing
Logistics

我有興趣係event management, 市面上應該較多人讀係HR management, 我做咗幾年的職業媽媽, 每日忙住返工放工就湊囡囡, 因為自己無大學學位, 廿幾年工作經驗, 俾D新的同事(大學畢業的同事)壓到抖唔到氣. 想進修下再轉工。
但我想知讀HKU SPACE或者CITYU SCOPE會唔會認受性高D呢, 因為驚投資咗錢讀書但出黎個認受性唔得..
多謝各位解答. 感激!

kinkajou_yan 2019-6-15 12:13 AM

早前我去咗聽佢哋嘅 LLM info talk
之後再查過 d 資料, 發現間 U 嘅排名實在麻麻, 所以都無再考慮了

妹_妹頭 2019-6-23 07:09 PM

我剛剛 月頭都去左 佢個info Talk , 最近都揀左 poly speed Northumbria 既offer , 不過讀兩年
我有研究過 Greenwich 得唔得 , 排名好似一般般 同佢係較新既學校 另外 今次佢講話 由於 Greenwich 同 港大都有合作 畢業係可以去港大行禮
證書唔會有HkMa 樣
但留意佢無qf ... 當然我最後揀的poly northumbria 都無 但諗住兩年 真係學倒野 唔想只比錢 讀12個月 定9個月 有證書 所以揀左 Speed ...

godowsky 2019-7-1 05:21 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

redlabel 2020-7-9 10:41 PM

[quote]原帖由 [i]妹_妹頭[/i] 於 2019-6-23 07:09 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=501570608&ptid=28273221][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我剛剛 月頭都去左 佢個info Talk , 最近都揀左 poly speed Northumbria 既offer , 不過讀兩年
我有研究過 Greenwich 得唔得 , 排名好似一般般 同佢係較新既學校 另外 今次佢講話 由於 Greenwich 同 港大都有合作 畢業係可以去港大行禮
證書唔會有HkMa 樣
但留意佢無qf ... 當然我最後揀的poly northumbria  ... [/quote]
其實有qf係搵工時真係咁重要?HR會睇邊間U?

redlabel 2020-7-9 10:42 PM

[quote]原帖由 [i]蜜蠍兒[/i] 於 2019-6-10 02:17 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=500754448&ptid=28273221][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
首先覺得唔好意思先, 知道大家現在好關心擔心香港的前景, but 自私地想問問大家意見, 因為9月想開始讀返書.
想問問大家意見, 如果想進修攞個top-up degree, overseas 的大學, 例如HKMA的 UK university greenwich 是否值得讀?還是HKU space/ cityU 的SCOPE會好D?

我之前係 completed咗HKMA 的advan ... [/quote]
想知樓主最近點揀?因為我都唸緊呢間
頁: [1]
查看完整版本: 想報讀HKMA top up degree (university of Greenwich), 入year 2, 認受性OK嗎?