查看完整版本 : 中國地鐵/高鐵採用LCD的可能性

skywalker167 2019-6-11 07:14 PM

中國地鐵/高鐵採用LCD的可能性

只想做小小討論
我不太多去旅行
想問下,我去過日本韓國都見有LCD用系地鐵車內的報站
而日本好似有D新幹線列車內的走馬燈都系用LCD屏幕,
雖然實際作用不大,但視覺效果好似好D,相比起現有的LED點
而且做到的視覺效果更多,有更大發揮空間
我不清楚中國的地鐵有幾多已經用緊LCD報站,因為搭過的不多,但好似有D新的已經用緊LCD報站,例如廈門地鐵
但想問如果復興號會不會用LCD走馬燈報站
因為中國都有好幾間自己的顯示屏幕廠
如果用LCD走馬燈會顯得追上潮流,LCD效果好好多
使用顯示屏幕我覺得可以凸顯自己國內的技術的先進,例如日本韓國都系系好多地方用左顯示屏幕去show off自己的顯示技術
日本韓國都系頂尖的生產顯示屏幕的國家

相反我認為車內用LED燈去顯示某座位是否已經售出會有點多餘

不過如果用OLED可能不太適合因為會燒印
另外想問點解中國高鐵會有好多黑色底色表面是玻璃的材料,例如報站走馬燈隔離就系呢D材料
而車外的車窗就系被呢D材料包圍,就系一條黑色中間有D窗
其實作用是甚麼
因為我不太鍾意,不太明白為何中國大部分高鐵列車都系呢種設計

[[i] 本帖最後由 skywalker167 於 2019-6-11 07:18 PM 編輯 [/i]]

TL1596 2019-6-11 07:28 PM

國內地鐵大把LCD報站

wilsonkf 2019-6-12 12:04 AM

LED 點陣屏比LCD 可靠好多. 同樣光度下發熱更少. 或者 LCD 根本無可能做到 LED 既光度, 十分一都無.

樓主無認真比較過單色 LED 同 LCD 屏幕邊個更可以發揮作用, 就唔好單單從視覺效果去判斷.
巴士既電牌都唔會轉 LCD, 轉左就睇唔到. 只有係室內, 有充足但不過度既照明, 同埋唔洗比好遠既人睇, 先用到 LCD.
仲有如果係裝係玻璃入面, 係太陽下玻璃面既反光足夠令下面既 LCD 隱型, 只有 LED 有足夠光度比人睇到.

同埋唔好以為LED 實平過LCD. 用 LCD 好可能係為左慳錢. 唔好做井底之蛙自以為LCD 視覺效果好就高級D, 要睇既人睇唔到的話只係一個笑話.

[[i] 本帖最後由 wilsonkf 於 2019-6-12 12:16 AM 編輯 [/i]]

kachungho 2019-6-12 05:27 PM

用咗唔覺得先進,唔用亦唔覺得落後

DWTW 2019-6-16 03:47 PM

[color=Indigo]其實日本JR響2007年打後量產嘅新幹線列車用嘅走馬燈只係彩色LED而已, JR東日本一部份在來線嘅全新車型都係.

不過用彩色LED遇到高寒或豪雪地區可能會影響顯示效果: (JR東)日本E129系電車個彩色LED一到豪雪期個顯示屏(塊玻璃)已經白濛濛一片, 同時仍然使用單色LED嘅EV-E801系超級電容電車個顯示屏仍然清楚可見

其實講到底, LED雖然發熱量少, 但仍然視乎光色: E129系個彩色LED顯示屏主要出冷色光, 而EV-E801個單色LED顯示屏主要出暖色光.

因此亦難怪中國高鐵堆走馬燈顯示屏一直用單色LED顯示屏: 統一零件--以免同一款車出現CR廣州南寧南昌車用彩色, 北京濟南太原車用單色嘅怪現象[/color]
頁: [1]
查看完整版本: 中國地鐵/高鐵採用LCD的可能性