查看完整版本 : 可否唔做prepayment?

Yinyin31 2019-6-11 08:56 PM

可否唔做prepayment?

你好,各位!
近日公司畀咗一筆總額HKD40,000廣告費,支付五張invoices,費用分別橫跨2019-2020(我公司財政年度係1月至12月),如下:
1)HKD10000 (6/2019-5/2020)
2)HKD8000 (7/2019-6/2020)
3)HKD9000 (5/2019-4/2020)
4)HKD13000 (8/2019-7/2020)
可否全部入哂今年, 唔做prepayment ,因好濕碎,金額HKD40,000對我哋盤數屬於細數 ,唔係太大影響。
是否一定要好似讀書嘅時候,如果支出屬於下年一定要做prepayment呢?
最重要嘅係auditor畀唔畀呢?
多謝大家嘅賜教!

fb2d905c69ae04 2019-6-12 03:07 PM

[quote]原帖由 [i]Yinyin31[/i] 於 2019-6-11 08:56 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=500831695&ptid=28275983][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你好,各位!
近日公司畀咗一筆總額HKD40,000廣告費,支付五張invoices,費用分別橫跨2019-2020(我公司財政年度係1月至12月),如下:
1)HKD10000 (6/2019-5/2020)
2)HKD8000 (7/2019-6/2020)
3)HKD9000 (5/2019-4/2020)
4)HKD13000 (8/2019-7/2020)
可否全部入哂今年, ... [/quote]

Auditor睇materiality,不過做vouching 嘅junior未必有能力睇到有問題。

站在會計的角度,今次金額細唔入,如果一年有10單8單呢啲嘢,仲係咪金額細?

ED4209 2019-6-12 03:35 PM

你打工, 濕唔濕碎唔係你話, 老細OK咪得囉, 我公司PCCW電話費 $8XX  3期都要做PREPAYMENT...
你話到事的可以唔做, 到時Auditor唔俾就返AUDIT ADJUSTMENT. 佢又唔會吊九你~
我既態度係, 做多左無人吊九你, 做小左有機會有人吊九你, 最重要老細話OK~

哪singh 2019-6-12 03:41 PM

咁煩唔好做,揸錢箱揾食仲多

054D 2019-6-12 09:29 PM

睇nature 啦,40k咁細數軍應該係每期服務費,咁應該唔洗入prepayment 。

Yinyin31 2019-6-12 10:36 PM

謝謝大家嘅寶貴意見!
頁: [1]
查看完整版本: 可否唔做prepayment?