查看完整版本 : 大廈各層水標房水管所屬問題

voot566 2019-6-13 11:52 PM

大廈各層水標房水管所屬問題

本人房間, 因為滲水到樓下單位, 需要更換淡水口
由於不想起地板, 而且唔知原有水管埋係邊個位, 師傅建議係外牆拉條新喉
由於而有30來樓齡, 師傅認為要從水表房從新拉過所有水管
棚已申請完畢並已搭好, 另外維修已得到管王處批準

位置圖:
水表房->KITCHEN->出外牆(避開我間房)->入洗手間

今日係水表房鑽牆入我屋時, 業主立案法團副主席報警, 講公家地方我地唔郁得, 而且亦無權更換由水表入屋水管???? 亦不可在外牆接水管, 所有工程要得到法團批準????? 我要佢比DEED OF MUTUAL COVENANT我睇, 佢無

我想問, 水表之後條入屋水管是否屬於住戶, 還是公家?  外牆唔可以鑽孔拉水管, 甘又可以裝分體冷氣?
因為我搵唔到相關法例, 亦拿唔到大廈公契, 所以, 到底係唔係要法團批, 定係可以照做?

個副主席講明唔會批比我地, 但我已經漏水漏到樓下住唔到人...... 師兄有無計:smile_41::smile_41:

klaukc 2019-6-14 06:05 AM

各施各法,但可以分享經驗及一般正常做法:
-管理處批咗你個外牆工程,你亦有報做乜及搭咗棚,若唔啱例,點解佢地接受你申請?
-外牆及水錶房牆身係公家既,一般都唔郁得,外牆亦唔比搭食水喉。
-水錶後條候係你既。
-若果你座大廈有石屎窗臺,基本上公契係唔俾再喺外牆裝分體機,但公眾設施可以,例如公共天綫。

你呢個情況,法團係有權唔俾你搞,但管理處做錯野,批咗你,可以追討賠償。另外跟據佢地所講,你睇下有冇其他單位做佢所講既違規工程,若有,你要法團通知佢地拆哂佢,一視同仁,否則你會報屋宇暑,睇佢點答你。

[[i] 本帖最後由 klaukc 於 2019-6-14 06:07 AM 編輯 [/i]]

殘廁小小湯圓 2019-6-14 10:12 AM

外牆屬於大廈
當然要依照大廈規格做
不比行喉也正常

個個装分體也無得大廈批,違法做

cityyear3 2019-6-14 12:33 PM

[quote]原帖由 [i]殘廁小小湯圓[/i] 於 2019-6-14 10:12 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=500985154&ptid=28280661][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
外牆屬於大廈
當然要依照大廈規格做
不比行喉也正常

個個装分體也無得大廈批,違法做 [/quote]

外牆業權未必屬於公家的,要睇返公契
有幾種情況,
1. 外牆業權跟單位
2. 外牆係另一個獨立業權
3. 外牆係全座業主 share

殘廁小小湯圓 2019-6-14 05:07 PM

新樓住宅
正常業權好清禁
有些直情不比大廈外牆加野,改了大廈外觀
條喉向街見到更加不比做叫改回

Cyc0901 2019-6-14 05:12 PM

1 外牆本身無入水經你鑽穿後到時有水係唔係塭你
2 喉管日日風餐露宿有冷有熱你估會點
3 你望下附近有冇屋好似你甘整水喉就知得唔得啦

殘廁小小湯圓 2019-6-14 07:47 PM

而家最大問題是水表房牆是大厦
另一邊牆才是你
無通知大廈私自鑽窿由水表房
投诉你是正常

就算原舊位換水喉,要鑿地起舊喉,一樣要先通知大廈管理處,管理處話得,先可以做
手續上你未做好
未問準大廈比不比咁做

[[i] 本帖最後由 殘廁小小湯圓 於 2019-6-14 08:01 PM 編輯 [/i]]

YWMF 2019-6-14 08:55 PM

水錶後既水喉係業主既,不過行既地方唔係業住,有唔少大廈會指定行邊條路,申請更換時會講,如果外牆管理權係佢到,咁唔比就係唔比,唔使諗,而搭棚係另一樣獨立處理既野,所以你合手續就得,而你講鑽O既問題,一般唔會話唔比鑽,但係唔比破壞外牆,咁樣理解會比較合理,其實你搭棚都有鑽O,一般工程合符佢要求既都可以鑽,例如外牆去水喉,而你條水喉係唔批既就緊係唔比你鑽.涉及外牆,外觀,公用地方既都問咗先最穩陣,有屋苑連門窗既色樣都有指定的....

殘廁小小湯圓 2019-6-15 06:40 PM

做水喉師父無理由不知客己中伏
在大廈公共地方,做喉换喉或做甚麼也
是要問準大廈先,一般常識

不是人地打開房就可以亂來
做完發現客加野無通知
一樣叫拆

[[i] 本帖最後由 殘廁小小湯圓 於 2019-6-16 12:41 PM 編輯 [/i]]

超級含情的高峰 2019-6-17 09:02 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 大廈各層水標房水管所屬問題